Száraz a szeme? Tanuljon könnyezni!

Ég, vörös, fáradt a szeme, könnyezik, viszket, és úgy érzi, hogy rosszabbul lát? Valószínűleg a száraz szem szindróma áll a háttérben. Ez a kellemetlen betegség ma már az idősebb korosztály 15-25%-át érinti, a változókorral járó hormonális hatások miatt a nők körében gyakoribb. Fiatalabb korban a panaszokat elsősorban az életmódból fakadó tényezők okozzák.

Mint a szájüregnek a nyál, ugyanolyan fontos a szemnek a könnyfilm. Ha ez hiányzik, úgy érezzük, mintha a szemhéj alatt homokszem lenne. Ha a könnyfilm nem fedi jól a szemet, akkor jelentkezik a fényérzékenység, égő vagy viszkető érzés, duzzadt szemhéjak, gyulladt kötőhártya, a szem kifáradása, fátyolos vagy homályos látás.

Hogyan szárad ki a szem?

A szem akkor szárad ki, ha elfelejtetünk pislogni – ami soha nem történik meg a természetes környezetben élő emberrel. Mai világunkban, amely tele van számítógéppel, mobillal és televízióval, jóformán elfelejtünk pislogni anélkül, hogy észrevennénk.

A monitor vonzza az elektromosan töltött port, és így még jobban irritálja a szemet. A cigarettafüst, a lézeres szaruhártya-műtétek és bizonyos gyógyszerek (fogamzásgátló tabletták, antihisztaminok, diuretikumok, antidepresszánsok és béta-blokkolók) szintén kiszárítják a szemet.

A kontaktlencsék, különösen ha lágyak, jelentősen megnövelhetik a könny elpárolgását és irritációt, fehérje-lerakódásokat és fájdalmat okozhatnak. A kontaktlencse viselése során érezhető kényelmetlenség fő oka a szemnyálkahártya szárazsága.

Végül vannak olyan természetes környezeti okok, mint a szél és a nap, amelyek kiszárítják a szemet, és magyarázzák a száraz szem szindrómát. Az idősebbek 60%-kal kevesebb könnyet termelnek, mint a fiatalok. A kitágult könnycsatornák is okozhatnak szemszárazságot. Ilyenkor, ha pislogunk, a könny belül, az orron és a torokon át ürül – ekkor jelennek meg a száraz szem tünetei.

Mit tehetünk a szemszárazság ellen?

Az orvosok általában mesterséges könnyet javasolnak a könnyfilm pótlására. Ez azonban nem biztosítja az állandó könnyréteget.

Az alábbi tanácsok segíthetnek:

  • Ha a képernyő előtt dolgozik, rendszeresen tartson szünetet, félóránként legalább néhány percig. Ne felejtsen el rendszeresen pislogni.
  • Tegyen valamit a túl meleg és száraz levegő ellen! Használjon párologtatót, és rendszeresen szellőztessen. Óvatosan használja a légkondicionálót és a levegőt szárító elektromos fűtőtesteket.
  • Hidratálja magát megfelelően. Igyon legalább 1,5 liter vizet vagy gyógyteát (cukor nélkül) naponta.
  • Védje a szemét a széltől és a naptól, viseljen szemüveget, ha olyan tevékenységet végez, amely károsíthatja a szemét (mint például a futás, a kerékpározás).
  • Ne viseljen folyamatosan kontaktlencsét, részesítse előnyben a szemüveget.
  • Javasolt az A-vitamin étrend-kiegészítő, napi 5000 NE adagban. Az A-vitamin stabilizálja a kötőhártya és a szaruhártya sejtmembránját, ami elengedhetetlen a könny eloszlásához. Az A-vitaminban gazdag mesterséges könnyek közvetlenül is alkalmazhatók.

Homoktövis olaj

A homoktövis magjából kivont olaj (Hippophae rhamnoides) omega-7 zsírsavakban gazdag. Egy finn kutatás, amelyet dr. Jarvinen vezetett, a száraz szem szindrómával diagnosztizált betegekből állt. A kettős vak, placebokontrollos vizsgálatban 86 beteg vett részt, 20 és 70 év közöttiek. Az egyik csoport naponta 2 g homoktövis olajat kapott 3 hónapig. A tanulmány szerzői szerint javulás mutatkozott azoknál, akik homoktövis olaj táplálékkiegészítőt kaptak: kevesebb szempír és égő érzés jelentkezett, és a kontaktlencsét viselők panaszai is javultak.

4 gyakorlat a könnyfilm javítására

Íme 4 egyszerű gyakorlat, amelyet otthon végezhet, könnyfilm javítására:

  1. Helyezze a kezét a csukott szemre, és koncentráljon így két-három percig. A kéz sötétsége és melegsége nyugtató hatással lesz a szemre.
  2. Helyezze a hüvelykujját kb. 15 cm-re az orra elé, a másik hüvelykujját ugyanazon a vonalon, 30 cm-re az első mögé. Fókuszáljon felváltva a hüvelykujjaira, ezzel edzi a szemizmokat.
  3. Ásítson háromszor egymás után, jó nagyot! Ezzel előbb nyújtja, majd lazítja a szem körüli izmokat, ami megkönnyíti a könny áramlását.
  4. Csukja be a szemét, majd a zárt szemhéjak mögött mozgassa a szemgolyóit jobbra, majd balra. A könnyfilm ezzel jobban eloszlik az egész szemen.

(Franciából fordította: boka)

Ha szeretne még a szemszárazságról olvasni, ajánljuk figyelmébe a következő cikket:

A száraz szem kezelése