A száraz szem kezelése

A száraz szemnek számos oka lehet. A tünetek nem ritkán már egy órás számítógép előtt üléssel is megjelennek, de kiváltó okok lehetnek környezeti ártalmak, bizonyos betegségek, valamint kontaktlencse viselése is. A panaszok többnyire enyhíthetők könnyhelyettesítő cseppek, vagy zselé alkalmazásával. Lássuk, milyen lehetőségeink vannak a száraz szem szindróma ellen.

Miért válik szárazzá a szem?

Száraz szemről beszélünk, ha a kötőhártyát és a szaruhártyát nem eléggé nedvesítik a könnyek. Ennek különböző okai vannak: nem termelődik elegendő könny, a könny összetétele megváltozott, vagy csökken a pislogás gyakorisága. Hasonlóképpen fontos szerepet játszanak a környezeti ingerek, amelyek gyakran növelik a könny elpárolgását.

A könnyfolyadék termeléséért több mirigy is felelős. Ezek a szemgödörben, a kötőhártyán, a szemhéjakon és a felső szemhéj alatt találhatók. Normál pislogásnál – 1 perc alatt 10-15-ször nyílnak és záródnak a szemhéjak – a könnyfilm szétterjed a szem felületén. A szem a belső szemhéj felső és alsó szélein lévő kis nyílásokon kapja a könnyeket.

Betegségek, környezeti ártalmak

A szem szárazságát okozhatják különböző betegségek. (Ha a panaszok hosszabb időn át fennmaradnak, forduljon orvoshoz.) Többek között a következő betegségek jöhetnek szóba:

  • a szemhéjon lévő faggyúmirigyek megbetegedése
  • a szemgolyó alakjának megváltozása
  • a kötőhártya hegesedése
  • vitaminhiány
  • idegkárosodás
  • Sjögren-szindróma (autoimmun betegség)

Ezen kívül reuma, cukorbetegség vagy pajzsmirigy-betegség esetén is előfordulhat szemszárazság. A nők a változás korán túl ugyancsak gyakran szenvednek szemszárazságtól, mert náluk a hormonális változások miatt csökkenhet a könnymirigyek működése.

A szemszárazság mögött nem mindig bújik meg betegség. Gyakran felelősek a panaszokért az olyan környezeti ártalmak, mint dohányfüst, az autók kipufogógáza, a klímaberendezések, vagy száraz, meleg levegő. Ezek izgatják a szemet, és „gondoskodnak” arról, hogy a szemfolyadék hamarabb elpárologjon.

Kiválthat száraz szemet bizonyos gyógyszerek szedése is, ezek közé tartoznak az antihisztaminok vagy a béta-blokkolók, de fájdalomcsillapítók is, mint az aszpirin.

Számítógépes munka, mint ok

A számítógéppel dolgozóknál gyakran erősen csökken a szemhéjmozgás. Ritka esetekben megtörténhet, hogy ők percenként egyszer, legfeljebb kétszer pislognak, és ez hosszú távon szemszárazsághoz vezethet. Aki ilyen munkát végez, iktasson be rendszeresen szünetet és ügyeljen arra, hogy lehetőleg rendszeresen pislogjon. Az irodai munkát végzők mellett különösen érintettek az idős emberek és kontaktlencsét viselők.

Vörös és égő szemek

A száraz szem gyakran ki is vörösödik és viszket, vagy ég. Az is előfordulhat, hogy szemünk különösen fényérzékeny. A vörös, viszkető, vagy égő szemnek azonban más okai is lehetnek.

A vörös szem utalhat kötőhártya-gyulladásra, de szóba kerülhet sérülés, vagy égés miatti szemszárazság. A vörös szemnek lehet azonban ártalmatlan oka is, mint hajszálér-repedés. Általánosan érvényes, hogy ha a szem kivörösödése rövid idő múlva nem szűnik meg, szemorvoshoz kell menni. Ez érvényes különösen akkor, ha a szem viszket, könnyezik vagy fényérzékeny.

A viszkető szem gyakran a szénanátha velejárója. Az égő, vagy viszkető szem lehet szemfertőzés kísérő tünete. A szemégést kiválthatja a szembe került rovar vagy porszem is.

A szemcseppek enyhítik a panaszokat

A száraz szemek kezelésére igen gyakran szemcseppeket – ún. műkönnyet – használnak. Ez finom folyadékfilmmel vonja be a szemfelületet, és enyhíti a panaszokat. Ha a műkönny nem segít, zselét is lehet használni. Ennek az az előnye, hogy tartósan stabilizálja a könnyfilmet.

A szemcseppek használata előtt alapos kézmosás szükséges. Hajtsa kissé hátra a fejét, húzza le kissé az alsó szemhéjat, és csöppentsen néhányat a szem sarkába. Ügyeljen arra, hogy a csepp ne a szemgolyót érje. Ezt követően zárja be 10 másodpercre a szemhéját.

Tippek száraz szem ellen

A kiváltó októl függően különböző megoldások lehetnek a panaszok enyhítésére:

  • Gondoskodjon a levegő páratartalmáról, például légnedvesítő révén. Célszerű gyakran szellőztetni is.
  • Kerülje a füstöt és a port.
  • Igyon naponta legalább 2 liter vizet.
  • Ügyeljen arra, hogy gyakran pislogjon, ha számítógép előtt ül, iktasson be szüneteket.
  • Kerülje a huzatot – pl. autóban a szellőztetést ne frontálisan, a szemre irányítva végezze.
  • Aludjon eleget. Alváshiány következtében jelentősen rosszabbodnak a panaszok.
  • Használjon szemet nem ingerlő kozmetikumokat.
  • A kontaktlencsét viselők panasz esetén inkább mondjanak le ennek használatáról, vagy legalábbis szemüveggel felváltva hordják, és mindig használjanak műkönnyet.

(Németből fordította: Koncz László)

Ha szeretne még a szemszárazságról olvasni, ajánljuk figyelmébe a következő cikket:

Száraz a szeme? Tanuljon könnyezni!