Mi segít az állandó böfögés ellen?

Az orvosilag ructusnak nevezett böfögés minden korosztályban jelentkezik, általában bőséges étkezés után következik be, és általában annak a jele, hogy levegő került a gyomorba. A ártalmatlan, ám kellemetlen böfögés leggyakoribb oka a zsíros, édes vagy szénsavas ételek és italok fogyasztása, ritka esetben azonban súlyos betegség oka is lehet.

Nyeléskor a táplálékkal együtt egy kevés levegő is bejut az emésztőrendszerbe. A lenyelt levegő, valamint a szénsavas italokból származó gázok böfögés formájában megtalálják az utat felfelé. Az emésztési folyamat során is keletkeznek gázok, különösen akkor, ha az ételeket nehéz megemészteni, például zsíros sültet, krémes desszerteket vagy rosttartalmú nyers salátákat. Ezután a levegő felfelé vagy lefelé mozdul, utóbbi esetben puffadás a következménye.

Gyomorégés – savas böfögés

Különösen kellemetlen a savas böfögés, amikor a gyomorsav a szájüregbe kerül (reflux), és égő mellkasi fájdalom (gyomorégés) kíséri. Ez bárkinél megtörténhet, önmagában nem utal betegségre. Csak ha nagyon gyakori a gyomorégés, rendszeres fájdalom jelentkezik, vagy a nyelőcső nyálkahártyájában változások történnek, akkor beszélünk reflux betegségről. A panaszokat ekkor általában a fekvés, az alkohol, a dohányzás és a stressz erősíti.

Patológiás böfögés

A gyakori böfögés önmagában nem veszélyes. Kellemetlenek az olyan mellékhatások, mint pl. rossz lehelet, mellkasi fájdalom vagy hányinger. Az éjszakai gyomorégés alvászavarhoz, az állandó jóllakottság érzése fogyáshoz vezethet.

Ha a nyelőcső nyálkahártyája hosszabb ideig érintkezik a savas gyomornedvvel, akkor a nyálkahártya sejtjeiben kóros változások következhetnek be, akár rákos sejtek is kialakulhatnak.

Ritkán előfordulhat, hogy a böfögés azt jelzi, a megrágott táplálék nehezen jut át a gyomor-bél traktuson, például daganat miatt. Ha a böfögéshez nyelési nehézségek is társulnak, vagy fogyás jelentkezik, orvoshoz kell fordulni.

Étkezési szokások átállítása

A megnövekedett levegőtermelés elkerülése érdekében hasznos lehet az étkezési szokások megváltoztatása:

A szénsavas italok, mint a sör, a szóda és a kóla oka lehet a gyomorban lévő gázoknak.

A gáztermelést ösztönző élelmiszereket csak mérsékelten vagy egyáltalán nem szabad fogyasztani. Ezek közé tartoznak a nyers saláták, káposzta, hagyma, teljes kiőrlésű gabona és a hüvelyesek.

A lehető legkevesebb levegő lenyeléséhez tudatos és lassú étkezés ajánlott. Koncentráljon az ételre, és ne beszéljen rágás közben.

Házi módszerek az állandó böfögés ellen

Evés után az emésztést fokozhatja testmozgással, hogy megakadályozza a kellemetlen böfögést. A séta ebben az esetben jobb, mint a délutáni alvás. Savas felböfögés esetén a felsőtestet emelje meg kissé alvás közben.

Kerülni kell az olyan irritáló anyagokat, mint az alkohol, a nikotin és különösen a zsíros vagy édes ételek. Megkönnyebbülést hozhat a kömény- vagy édeskömény tea. Ha mindez nem segít, vagy fájdalom jelentkezik, forduljon orvoshoz.

Javaslatok a megelőzésre

A következő tippek segítenek a böfögés megelőzésében:

  • szénsavas italok helyett vízivás
  • tudatosan lassú evés
  • beszéljen vagy egyen – de ne mindkettőt egyszerre
  • rágjon alaposan
  • zsíros ételeket csak mérsékelten fogyasszon
  • a nehezen emészthető ételek csökkentése
  • megemelt felsőtesttel aludjon
  • törekedjen a stressz csökkentésére
  • kerülje az alkoholt, a kávét és a nikotint
  • több kicsi étkezés néhány nagy helyett
  • vacsorázzon 3-4 órával a lefekvés előtt
  • az emésztést segítő séta jobb, mint az ebéd utáni szundikálás
  • ne viseljen szűk nadrágot, vagy szoros derékszíjat.

(Németből fordította: Koncz László)

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket is:

Hogyan függhet össze a gyomorégés és a krónikus torokfájás?