Mit is tud a híres varjúháj?

A 2000-es évek elején már a nyugati tudósok is hozzáférhettek a volt Szovjetunió titkos „aranygyökeréhez”, a rhodiolához (varjúháj, rózsagyökér). Felfedezték a szibériai növény csodálatos tulajdonságait, amelyek segítenek a fáradtság és a stressz elleni küzdelemben, növelik a fizikai állóképességet, az élettartamot, a szexuális erőt, javítják a memóriát.

Mítosz, legendák és sci-fi

A legenda szerint Szent György egy csodatévő ital segítségével tudta legyőzni a sárkányt. Ez a rendkívüli ital a Prometheus véréből született kaukázusi virágból készült…

Az amerikai rhodiola-szakértő, Richard P. Brown elméletét követve a görögök i. e. a 13. századtól ismerték a rhodiolát, később Szibériában és Észak-Európában gyógynövényként szerzett hírnevet a növény. Ezeken a területeken úgy tartják, hogy növeli a fizikai állóképességet, az élettartamot, a szexuális erőt, a memóriát és az egyéb kognitív képességeket. Svédországban azt állítják, hogy a vikingek ennek köszönhetik a legendás fizikai erejüket és figyelemre méltó állóképességüket. Ukrajnában azt mondják, hogy Danila Galitsky herceg (13. század), akinek különleges szerelmi „kapacitása” ma is él a nép képzeletében, hatalmát a híres gyökérnek köszönheti.

Szibériában még ma is divat rhodiolát adni az ifjú párnak, hogy egészséges gyermekeik szülessenek. A rhodiola előnyeiről szóló tudományos bizonyítékok az 1960-as évekből származnak a Szovjetunióból, számos tanulmány és publikáció született róla. A munka nagy része évtizedekig titoknak minősült, mert a rhodiolát a szovjet elit tagjai (űrhajósok, magas rangú katonatisztek, KGB tisztek) fizikai, pszichológiai és szellemi teljesítmény javítását célzó programok kulcsfontosságú elemének tekintették.

Mint a fantasztikus filmekben, a szovjet kutatók úgy gondolták, hogy olyan anyagot fejleszthetnek ki, amely a hadsereg legjobbjait valódi supermanné alakítja. Tekintettel e kutatás rendkívül érzékeny jellegére, nem világos, hogy mi lett az eredmény.

Forradalmi adaptogén növény

A rhodiolát azonosított tulajdonságainak köszönhetően 1968-ban az orosz Tudományos Akadémia a dr. Breckhman által definiált adaptogén növények kategóriájába sorolja. Eszerint:

  • növeli a test fizikai és biológiai ellenállását
  • normalizáló hatású: csökkenti vagy teljesen ellensúlyozza a stressz vagy más betegségek következményeit
  • teljesen biztonságos: nem okoz zavart a szervezet normális működésében

Richard P. Brown könyve, a „The Rhodiola Revolution” 2004-ben jelent meg az Egyesült Államokban. Ezt tekintik a legátfogóbb ismeretanyagnak a rhodioláról, ami eszerint különösen azoknak ajánlott, akik:

  • javítani szeretnék általános jóllétüket, mentális állapotukat és szellemi teljesítményüket
  • sokat aggódnak a mindennapi élet problémái miatt
  • nehézségeik vannak a modern élet ritmusa miatt (rossz közérzet, krónikus fáradtság stb.)
  • nehéz családi, társadalmi vagy szakmai helyzetben vannak (válás, munkahely elvesztése, stressz, intenzív munka)
  • konfliktushelyzetekkel vagy agresszív környezettel kell megküzdeniük
  • intenzív fizikai kihívásokkal kell szembenézniük (sokan, akik szélsőségesen megerőltető sportot űznek, rhodiolát használnak a mentális képességeik növelésére).

Még többet tudhat meg a különböző gyógynövényekről
a Gyógynövénykereső menüpontunkban.

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket is:

Egy csípős úr az űrből: a borsos varjúháj