Éjszakai Ortho-K lencsék a rövidlátás ellen

A hibás látás miatt egyre több embernek van szüksége látásjavító eszközre: a 16 év feletti németek közel 64%-ának, a 60 év felettiek 94%-ának. A 2-15 éves gyerekek közül szinte minden második szemüveget visel. Az Ortho-K technika lehetővé teszi, hogy a nap folyamán jól lássanak szemüveg vagy kontaktlencse nélkül. Az Ortho-K lencséket éjszaka kell viselni.

Hogy miért növekszik a rövidlátók száma, nem teljesen világos. Általánosságban már a pubertás kor előtti időszakban megkezdődik a rövidlátás. A tudósok gyanítják, hogy nem csak a gének felelősek a szemüveg- és kontaktlencse-használók számának fellendüléséért.

A látáskárosodás a befolyásolható környezeti tényezők miatt, például a számítógépen vagy a mobiltelefonon való hosszú olvasás is bekövetkezhet. A Tübingeni Egyetem és a kanadai Calgary Egyetem biofizikusai szenzációs kísérletben mutatták be a csirkékkel, hogy a tartós közelre látás növeli a szem nyúlását.

Ortho-K: szemüveg nélkül jól látni

Ha a látásélesség egyre inkább csökken, az az életminőség csökkenését jelenti. Nem csoda tehát, hogy a jobb látásélesség érdekében a szemüvegeket és a kontaktlencséket nagyon különböző variációkban kínálják az optikusok.

Az orthokeratológia, röviden az Ortho-K különleges technikája még kevéssé ismert. A rendkívül oxigénáteresztő műanyagból készült speciális kontaktlencse éjszaka csökkenti a rövidlátást, vagy teljesen kompenzálja azt.

Az orthokeratológiában a kemény kontaktlencsét úgy állítják be, hogy kissé lelapítja a szaruhártyát, ezáltal csökkenti a rövidlátást – magyarázza dr. Gerald Böhme, a Német Szemészeti Szakmai Szövetség kontaktlencsék tanszékének vezetője. A lencsék nem egyenletesen hajlítottak, mint a hagyományos kontaktlencsék, hanem középen lelapítottak, így alvás közben enyhén nyomják a szaruhártyát, és éjszakáról éjszakára csökkentik a fénytörési hibát. A módszer -3,6 és -4,5 dioptria közötti rövidlátásig működik.

A szaruhártya ilyen „deformációja” azonban eltűnik a nap folyamán, és ezáltal az éleslátás is. A kontaktlencséket éjszakánként újra kell használni. Hogy mennyi ideig tart az Ortho-K hatása, az személyenként különböző. Egyesek számára csak egy napig tart, másoknál több napig.

Lehetséges mellékhatások

Az orhokeratológia az USA-ból származik, ahol több mint 40 éve alakult ki. A módszer Németországban nem érvényesült, és a szemorvosok többször kritizálják: Az Ortho-K első tapasztalatai számos szemkárosodás miatt negatívak voltak.

Ma a módszer jelentősen javult. A lencse azonban a szem számára extra terhet jelent: A szaruhártya felső rétegét oxigénnel kell ellátni. Ha minden éjjel kontaktlencse van rajtunk, kevesebb oxigén jut a szembe, és a szaruhártya károsodhat – figyelmeztet Böhme. – Az egészséges szem rendszerint ezt kipiheni, de visszafordíthatatlan lehet az idősebbeknél.

Kinek alkalmas az Ortho-K lencse?

Az, hogy a kontaktlencsét lehet-e használni, számos kritériumtól függ: a száraz szemű, krónikus szemhéjgyulladástól szenvedő, allergiás, asztigmatizmusban szenvedő betegeknél ez az eljárás nem alkalmazható.

A gyerekeknek sem ajánlom az orthokeratológiát – mondja a szakértő. A gyerekek ugyanis gyakran dörzsölik a szemüket éjszaka, vagy úgy fekszenek, hogy a a párna nyomja a szemüket. Ez esetben elcsúszik a lencse, és rossz helyen nyomja a szaruhártyát.

Komplikációk

A kezelés hosszú távú hatásait nem vizsgálták. Eddig csak esettanulmányok állnak rendelkezésre, de nem teszik lehetővé a tudományosan megalapozott következtetést. Mindazonáltal az orthokeratológia elvileg nem különbözik a lézertől. Miközben a szaruhártya enged az összenyomódásnak, az Ortho-K lencsék lesimítják azt. A lézerrel ellentétben a hatás reverzibilis, mondja Böhme, ezért biztosan érdemes továbbfejleszteni ezt a módszert a jövőben.

(Németből fordította: Koncz László)

Ha szívesen olvasna még a rövidlátásról, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket is:

Rövidlátásért felelős sejtek a retinán