Az akné helye jelezheti az egészségügyi problémákat

Az akné – vagy pattanás – megjelenése főként a tinédzserkorra jellemző kellemetlenség, de nem ritka a felnőtteknél sem. Rendszeresen vagy huzamosabban előforduló tünetek esetén érdemes megfigyelni azok előfordulási helyét is. Ha a testünk bizonyos részein gyakrabban vagy nagyobb mennyiségben fordul elő akné, az akár egészségügyi problémákat jelezhet.

A törzs alsó részén vagy a fenéken lévő akné a túl szoros fehérneműre vagy nem megfelelő diétára utalhat. Először próbáljunk meg kényelmesebb alsóneműt viselni, és ha ettől nem szűnik meg a probléma, változtassunk az étrendünkön.

Az állon és nyakon megjelenő pattanások mellékvese túlműködés vagy túlzott cukorbevitel jelei lehetnek.

A váll körüli pattanásokat a stressz okozza. Szánjunk rá időt, hogy átgondoljuk a mindennapjainkat, és megpróbáljuk kiküszöbölni a stressz forrását.

A mellkason megjelenő pattanások emésztési problémákra utalhatnak. Egy másik kiváltó ok lehet a túl sok hideg ital fogyasztása.

A könyök környéki akné a rossz vérkeringés vagy az elhalt sejtek túltermelődése miatt kialakult keratosis pilaris, más néven grízes bőr tünete. Vitaminhiány is okozhatja.

A térd környékén megjelenő akné a vércukor egyensúlyhiányára utal. A combon lévő pattanás szappannal vagy testápolóval szembeni allergia tünete lehet.

A pattanások megjelenésének leggyakoribb helye a hát felső része. Ezt az ideg- vagy emésztőrendszer nem megfelelő működése, vagy bármely egyéb egészségügyi probléma okozhatja. Mindenképpen érdemes felkeresni a bőrgyógyászt.

Figyeljünk oda a szervezetünk által küldött jelekre, vegyük komolyan azokat.

(Angolból fordította: H. Orsi)

Ha érdekli a téma, ajánluk figyelmébe az alábbi cikket is:

Asztmát és aknét okozhat a félévesnél régebbi ágynemű