Asztmát és aknét okozhat a félévesnél régebbi ágynemű

Piszok, faggyú, poratka és elhalt hámsejtek sokasága gyűlhet össze a régi párnákon – egy szakértő éppen ezért azt javasolja, hogy hathavonta cseréljük ki őket. Más pedig úgy véli, hogy a poratkák akár asztmát vagy allergiát is okozhatnak, így érdemes gyakran mosni őket. Mint oly sok esetben, lehet, hogy itt is a két javaslat között van valahol az igazság.

Lehet, hogy a kedvenc párnánkon jobban esik az alvás, ám hosszan tartó használatnak negatív következményei is lehetnek – a félévesnél régebbi ágynemű ugyanis kifejezetten allergén, mivel piszok, faggyú, poratka és elhalt hámsejtek halmozódnak fel rajta, illetve benne.

Dr. Robert Oexman, az észak-karolinai Alvás az Életért Intézet főorvosa úgy nyilatkozott a The Huffington Post lapnak, hogy az allergénekbe nyomott arccal történő alvás akné kialakulásához vezethet. Az intézet célja, hogy mérnökök és tudósok segítségével olyan termékeket fejlesszenek ki, melyek lehetővé teszik a minél jobb alvásminőséget.

Dr. Mark Neustrom, a Kansas Városi Allergia és Asztma Társaság szakértője pedig hozzátette, hogy a felhalmozódott poratkák allergiát és asztmát idézhetnek elő. Becslései szerint a népesség ötödét kitevő allergiások kétharmada mutathat immunreakciót a kárpitokban és az ágyneműben lakozó poratkákra.

Dr. Neustrom kifejtette, hogy amennyiben a tünetek reggel és este erősebbek, előfordulhat, hogy a párna a ludas a dologban. A reakciót kiváltó fehérje ugyanis nem a levegőben terjed. A szakember éppen ezért rendszeres mosást és szárítást javasol óvintézkedés gyanánt. Új párna vásárlásakor pedig olyannak a kiválasztását ajánlja, mely pontosan kitölti a vállak és a fej közötti területet lefekvéskor.

Ez alapján a hasukon és a hátukon alvók vékonyabb párnát igényelnek, míg az oldalukon pihenők vastagabbat a teljes kényelem érdekében.

Ha érdekli a téma, ajánluk figyelmébe az alábbi cikket is:

Az akné helye jelezheti az egészségügyi problémákat