Mikroműanyagok: károsak egészségünkre? (2.)

A mikroműanyag fogalma az utóbbi években egyre inkább beköltözött az emberek tudatába, mivel mind gyakrabban megtalálhatók nyomai a környezetben. A mikroműanyagok számos mindennapi termékben jelen vannak, például kozmetikumokban, a tusfürdőkben, hámlasztókban, fogkrémekben. Az apró műanyag részecskék azonban kerülővel bejuthatnak az ételeinkbe is.

Mi mindenben van mikroműanyag?

A mikroműanyagokat különböző kozmetikai és tisztítószerekben használják. Becslések szerint 2015-ben Németországban évente mintegy 500 tonna mikroműanyagot használnak a kozmetikumokban. Tipikus termékek:

  • hámlasztók
  • tusfürdők és krémszappanok
  • samponok, ápolószerek és öblítők, hajlakkok
  • krémek és testápolók
  • körömlakkok
  • sminkek
  • dezodorok
  • borotvahabok
  • fogkrémek
  • napfényvédők
  • pelenkák
  • mosószerek és kézmosószerek

Mikroműanyag az ivóvízben

Feltételezhető, hogy az ivóvizünk nem tartalmaz mikroműanyagokat, mivel a vízkezelés ezt szinte teljesen kizárja. Ha az ivóvízben van is mikroműanyag, ennek mértéke olyan alacsony, hogy a Német Szövetségi Környezetvédelmi Hivatal nem lát minőség-romlást.

Más a helyzet az ásványvízzel. Az egyik vizsgálatban minden vizsgált ásványvízben mikroműanyag részecskéket találtak. A kutatók úgy vélik, hogy ezek a műanyag palackból, vagy műanyag fedélből származnak. A műanyag vízforralók is gyanúsak, hogy mikroműanyagot „adnak át” a víznek.

Mikroműanyag az élelmiszerben?

Eddig az élelmiszerekben nem volt kimutatható mikroműanyag. Kivételt képez a tengeri só, valamint a tengeri állatok, például a halak, a kagyló vagy a rákok, amelyekben többször is kimutatták a mikroműanyagokat.

Mit tehetünk, hogy elkerüljük?

Az óceánokban a mikroműanyagok nagy része másodlagos műanyag, vagy az autók gumiabroncsainak kopásából és a szintetikus textíliák mosásából származik. Ez utóbbi az óceánok elsődleges mikroműanyagainak becslések szerint 35%-át teszi ki – a kozmetikai termékekből származó mikroműanyag mindössze két százalék.

Fogyasztóként mi is segíthetünk a mikroműanyagok mennyiségének csökkentésében.

  • Próbáljon meg olyan kozmetikai termékeket vásárolni, amelyek nem tartalmaznak mikroműanyagokat.
  • Akinek már van mikroműanyagot tartalmazó terméke, ezeket lezárva, a háztartási hulladékban kell elhelyezni.
  • Szintetikus textíliák mosásakor a műanyag szálak bekerülnek a szennyvízbe. Természetes anyagokból készült ruhát vásárolva segíthet a mikroműanyagok csökkentésében. Különleges mosózsákok is rendelkezésre állnak, amelyek a szálakat kiszűrik a mosóvízből – a szakértők azonban úgy ítélik meg, hogy hatékonyságuk meglehetősen alacsony.
  • A mikroműanyagok legnagyobb forrása a műanyag hulladék. Aki hozzájárul ezek csökkentéséhez, az segíti a környezetvédelmet.

Mi jelzi a mikroműanyagokat?

A fogyasztók gyakran nem tudják, hogy egy termék összetevői között szerepel-e mikroműanyag, mivel erre vonatkozóan nincsenek címkézési követelmények. Segíthetnek azonban a rövidítések:

  • akrilát kopolimer (AC)
  • nylon-12
  • polietilén (PE)
  • polipropilén (PP)
  • poliakrilát (PA)

A kozmetikai és testápolási termékek közül ajánlatos a természetes eredetűek használata. Az olyan címkék, mint a Blue Angel, az EU ökocímke vagy a tanúsított természetes kozmetikumok címkéje segíthet azon termékek azonosításában, amelyek csak kis mértékben, vagy egyáltalán nem tartalmaznak mikroműanyagokat.

A mikroműanyag nélküli termékek listája

A vásárlást könnyebbé teheti, ha előzetesen tájékozódik arról, hogy mely termékek tartalmaznak mikroműanyagot, és melyek nem. Különböző ügynökségek listát kínálnak a mikroműanyagot tartalmazó, vagy anélkül készült termékekről, ezek általában online vagy alkalmazásként állnak rendelkezésre, és folyamatosan frissülnek.

A mikroműanyagok mellett a kozmetikumok tartalmazhatnak más, szintetikus műanyagokat is, amelyek részben folyékonyak vagy vízben oldódnak, és amelyek például töltő- vagy kötőanyagként szolgálnak. Mivel teljesen tisztázatlan, hogy ezek hogyan kerülnek ki a környezetbe, és milyen hatással vannak a természetre, ezek is vitatottak. A rendelkezésre álló listák gyakran nem különböztetik meg a mikroműanyagot más műanyagoktól.

Melyek a mikroműanyagok alternatívái?

A kozmetikumokban és a mosó- és tisztítószerekben lévő mikroműanyagok nélkülözhetők. Valójában sok alternatíva van ezen a területen. Íme, néhány példa:

A mikroműanyag nélküli hámlasztók például szilícium-dioxidot, cukoralapú felületaktív anyagokat vagy gyógyföldet/iszapot tartalmaznak. Alternatív megoldásként saját maga is készíthet ilyet, illetve használhat kefét vagy a hámlasztó kesztyűt is.

A mikroműanyag nélküli fogkrém mára szinte alapvető, csak néhány gyártó használ mikroműanyagot úgynevezett csiszolóanyagként a fogkrémben.

Tusfürdő is gyakran kapható mikroműanyag nélkül. Alternatív megoldásként pl. szappanra cserélhető, így egyidejűleg a műanyag palackról is lemondhatunk.

Ugyanez érvényes a samponra: mikroműanyag nélküli samponok mellett speciális hajszappanok is kaphatók.

Káros tehát a mikroműanyag az egészségre?

Bár egyre több kutatás folyik a területen, még mindig nincsenek egységes meghatározások és mérési módszerek, így alig van összehasonlítható tanulmány. Ugyanakkor jogalkotási munka folyik a mikroműanyagok használatának csökkentése érdekében. 2018-ban az EU közzétett egy stratégiát az óceánok mikroműanyaggal szennyezésének csökkentésére. A mikroműanyagok használatát hosszú távon meg kell fékezni.

A Német Szövetségi Környezetvédelmi Hivatal, amely a mikroműanyagot a környezetre és a vizekre nézve veszélyesnek ítéli, tárgyalásokat folytat a kozmetikai iparággal a mikroműanyagról való önkéntes lemondásról, és a műanyag részecskék EU-szerte történő betiltására szólít fel.

Néhány kozmetikai és egyéb termék gyártója, amely korábban mikroműanyagot használt, már bejelentette, hogy a jövőben nem fogja használni ezt az összetevőt, némelyik máris megvalósította ezt. Más területeken, például a textilgyártásban, jelenleg folynak a mikroműanyagok elkerülésére irányuló kutatások.

(Németből fordította: Koncz László)

A cikk első részét itt találja: Mikroműanyagok: károsak egészségünkre? (1.)

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket is:

Hova tegyük a használt teafiltert?