Gyöngyvirág: amilyen szép, olyan veszélyes!

A tavasz nem is az igazi a gyöngyvirág csodás, édes illata nélkül. Már Heinrich Heine tudta, hogy ez az illat „megszakítja a tél jegét és a szívet”. Árnyas erdők, kertek kedvelt virága, csakhogy könnyen összetéveszthető a medvehagymával, mivel a leveleik egyszerre bújnak elő és nagyon hasonlítanak egymásra. Az illatot figyeljük, akkor senkit nem érhet baj.

A gyöngyvirág kis, évelő növény. Föld alatti része számos gyökérből és a gumóból áll, amelyből mindig két elliptikus, sima szélű levél nő ki. A kicsi, fehér, lehajló virágok harang formájúak és erős, jellegzetes illatuk van. A száron virágzás után kis piros bogyós termések fejlődnek augusztusban. A növénygyógyászatban elsősorban a növény föld feletti részeit, illetve virágait használják. Ezeket virágzási idő alatt gyűjtik össze, és felhasználás előtt szárítják.

Csak szagoljuk!

A népi gyógyászatban a gyöngyvirág leveléből készült teát szívgyengeség, magas vérnyomás, gutaütés, fejfájás ellen használták, a szeszes kivonatokkal fájó testrészeket dörzsöltek be. Gyöktörzséből asztmásoknak is készítettek teát vagy tinktúrát. Otthon ne próbálkozzunk házilag készített gyöngyvirágos szerrel, mert nagy baj lehet belőle!

Házilag maximum borogatást készítsünk (mivel külsőleg ízületi bántalmaknál, valamint sebek gyógyításánál alkalmazható, és kiemelkedő tulajdonsága, hogy megelőzi a hegképződést). Ehhez 1 evőkanál gyógynövényt forrázzunk le 3 dl vízzel, hagyjuk állni 15 percig, majd szűrjük le.

A növényt ma a gyógyszeriparban használják fel epilepszia, érelmeszesedés ellen. Jó szíverősítő és vizelethajtó, szívbillentyű-elégtelenség, ödéma esetén is ajánlott.

Az illatos virágokból nyert illóolajokat parfümök, kozmetikai szerek előállításához használják.

Vigyázat! Az egész növény mérgező, tünetei a hányás, hasmenés, hasi görcsök, zavartság, eszméletvesztés, végül a szívműködés megállása. Azonnali orvosi beavatkozás szükséges.

Segítség a mesterséges megtermékenyítéshez?

Az elmúlt években a gyöngyvirág a mesterséges megtermékenyítéssel kapcsolatban a címlapokra került. A kutatók azt találták, hogy az emberi sperma olyan receptorokkal rendelkezik, amelyek reagálnak a gyöngyvirág illatára, és a sperma úszási sebességét a kétszeresére növelik.

(Németből fordította: Koncz László)

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket is:

Gyerek ne egyen bogyót!