Akupresszúra: Fej- és fülfájás, allergia

A hagyományos kínai gyógyászat fontos része az energiapályák (meridiánok) legaktívabb pontjainak kezelése. Ha ez tűvel történik, akkor akupunktúráról beszélünk. Az akupresszúra ugyanezeket az akupunktúrás pontokat kezeli, de tű vagy bármilyen más segédeszköz nélkül, puszta kézzel, ezért kiváló otthoni módszer az öngyógyításra és a gyógyításra.

Nagyon hasznos akupresszúrás pont a Vab-4, vagyis a vastagbél meridián 4-es pontja, ami a mutatóujj és a hüvelykujj közötti mélyedésben található. Jó mindenre, ami a fejjel kapcsolatos: fejfájás, szem- és fülproblémák, arcüreg- vagy homloküreg-gyulladás, torokfájás, allergia, fogfájás stb. Sajnos a fogorvost nem helyettesíti, de egy időre azért csillapítja a fogfájást. Általános fájdalomcsillapító, és allergiaellenes hatása is van.

Az Szb-6 és a Gy-36 pontot a Vab-4 ponttal együtt érdemes mindennap kezelni, hogy egészségben éljünk, minél tovább. A kezelés 30-40 nyomogatást jelent, a fájdalomhatárig. Onnan tudjuk, hogy megtaláltuk és megfelelő erővel nyomogatjuk, masszírozzuk a pontot, hogy nem kellemetlen, inkább jóleső fájdalmat érzünk.

Mindkét kézen érdemes masszírozni, és ahol érzékenyebbnek találjuk a pontot, azon az oldalon szorulunk rá inkább a kezelésre, másképp fogalmazva: a problémánk erősebb azon az oldalon.

Akupresszúra az allergia ellen

Jön vagy már itt is van a nyakunkon az allergiaszezon. Három akupresszúrás pont otthoni kezelésével enyhíthetjük, esetleg meg is szüntethetjük a tüneteket. Közülük fent írtam a Vab-4-es pontról, korábban a Gy-36-ról, legyen szó most a harmadikról, a vastagbél meridián 11-es pontjáról (Vab-11).

Hajlítsuk be a tenyérrel lefelé fordított karunkat úgy, hogy az alkar és a felkar kb. derékszöget zárjon be egymással, majd tapintsuk ki a hüvelykujjunkkal a könyökcsonttól befelé eső, egy mélyedésben található aku pontot. Nyomogassuk 30-40-szer a hüvelykujj begyével, ez egy kezelés. Mindkét karon végezzük el a masszírozást.

A Vab-11 (angol rövidítéssel: LI11) pont természetesen ne csak allergia esetén jusson eszünkbe. Jótékonyan hat különböző vastagbél-működési zavaroknál: ha enyhén masszírozzuk, akkor serkenti a vastagbél működését, ezért hasznos székrekedésnél, ha viszont erősen nyomogatjuk, akkor fékezi a vastagbelet, vagyis beválhat hasmenés megállítására és vastagbél-gyulladás esetén. A pont masszázsa javítja az immunrendszer működését, bármilyen betegség esetén hasznos lehet. Még szoptató anyukáknak is érdemes kezelniük, mert bizonyítottan emeli a gamma-globulin szintet a csecsemő vérében.

Kürti Gábor
természetgyógyász, akupresszőr
Tel.: +36 (30) 996-2787
Honlap: https://kurtigabor.com
Gyógyszer nélküli egészség Facebook csoport

Ha szívesen olvasna még az akupresszúráról, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket is:

Akupresszúra: stresszkezelés, emésztési problémák