Kötőhártya-gyulladás

A kötőhártya-gyulladás az egyik leggyakoribb szembetegség. Vörös, ragadós és könnyező, égő szem esetében ez a legvalószínűbb diagnózis. Különösen a csecsemők és a gyermekek szenvednek gyakran ezektől a tünetekből, de a felnőttek is érintettek. Az okai gyakran vírusok vagy baktériumok, de száraz szem, allergia vagy a por is okozhat kötőhártya-gyulladást.

A kötőhártya védő nyálkahártya réteg, amely védi a szemgolyót. Részt vesz a könnyfilm elosztásában és a kórokozók elleni védelemben. Kötőhártya-gyulladás esetén az egyébként átlátszó réteg vörös lesz, mert a megnövekedett véráramlással a szervezet megpróbálja leküzdeni a gyulladást.

Mindig komolyan kell venni

A legtöbb kötőhártya-gyulladás viszonylag ártalmatlan, és 10-4 nap elteltével magától meggyógyul. Vannak azonban olyan betegségek, amelyek tünetei nagyon hasonlítanak a kötőhártya-gyulladásra, és amelyek nagyon veszélyesek lehetnek a szemre és a látásra. Nagyon fontos, hogy a mélyebb szemrétegek, például az írisz vagy a szaruhártya akut gyulladása kizárható legyen.

Különösen kontaktlencsét viselőknél fennáll annak a veszélye, hogy a kötőhártya-gyulladás a szaruhártyára is kiterjed. Ezért a feltételezett kötőhártya-gyulladást mindig komolyan kell venni, és orvosnak kell tisztáznia. Az házi szerekkel való egyszerű kezelés ezért nem ajánlott.

A kötőhártya-gyulladás tünetei

A kötőhártya-gyulladás a következő jelek alapján ismerhető fel:

  • fő tünete a vörös, könnyező szem
  • az érintettek úgy érzik, ég vagy viszket a szemük, mintha idegen test vagy homok lenne benne
  • különösen reggel gyakran duzzadtak és ragadósak a szemhéjak, és a szem sarkaiban váladék látható. Ez a váladék gennyes, vizes vagy nyálkás lehet
  • a szem érzékeny lehet a fényre és az egyébként jól tolerálható fényforrásokra
  • a kísérő szaruhártya-gyulladás esetén erős fájdalom is felléphet

A gyulladás okai

Különböző okok lehetnek:

  • kiválthatja kórokozó (baktérium, vírus)
  • jelentkezhet allergiától, vagy
  • egyszerűen a környezeti anyagok vagy kontaktlencse okozhatnak szemszárazságot

Kórokozók

Ha a kötőhártya-gyulladást baktériumok vagy vírusok okozzák, az nagyon fertőző lehet. Mivel a szem ég és viszket, az érintettek megdörzsölik a szemüket, és ezzel megfertőzhetnek másokat,ezért a fertőző kötőhártya-gyulladásnál különlegesen fontos a higiénia.

Baktériumok

A baktériumok által okozott kötőhártya-gyulladás felnőttkorban kevésbé gyakori, de a gyermekeket nagyobb valószínűséggel érinti. A bakteriális kötőhártya-gyulladás általában csak az egyik szemmel kezdődik, és a sárgászöld váladék jellemzi. A gyulladás azonban mindkét szemet érintheti. Az érintett szem reggelente gyakran ragadós és a szemhéjak duzzadtak.

A bakteriális kötőhártya-gyulladás különös és veszélyesebb formája lehet a gonorrhoea (kankó vagy tripper). A tünetek ekkor különösen kifejezettek: erősen gennyes szem, duzzadt kötőhártya és a duzzadt nyirokcsomók jellemzik. Mivel ezek a baktériumok gyakran összefüggenek a nemi szervek fertőzéseivel, a szexuálisan aktív párok egyre inkább érintettek.

Alkalmanként a felnőttek fertőződhetnek chlamydiával. A gonokokkuszokhoz hasonlóan ezek a baktériumok a fiatal felnőttek genitális traktusában is megtalálhatók. Ha a kórokozók az uszodában támadják meg a kötőhártyát, úgynevezett úszómedencei kötőhártya-gyulladásról beszélünk. Ez gyakran érinti a gyermekeket. Felnőtteknél a Chlamydia trachomatis-sal való kötőhártya-gyulladás gyakran krónikus, mivel a nemi szervek fertőzéséhez hasonlóan gyakran észrevétlen.

A cikk még nem ért véget, kérem, lapozzon!