Kötőhártya-gyulladás

Vírusok

A fertőző kötőhártya-gyulladásban a vírusok által okozott forma a leggyakoribb. Általában kezelés nélkül elmúlik. Az úgynevezett adenovírusos fertőzés azonban egyidejűleg kötőhártya-gyulladáshoz is vezethet. A legtöbb ember tipikus megfázásos tünetekre panaszkodik, mint például a láz, a torokfájás és a megduzzadt nyaki nyirokcsomók, amelyekhez ezután a kötőhártya-gyulladás társul. Ebben a formában a szaruhártya gyakran érintett, és az éleslátás korlátozott. Ez esetben feltétlenül keresse fel a szemorvost.

A vírusos kötőhártya-gyulladás különösen fertőző, a tünetek csak a fertőzés után néhány nappal jelentkeznek. Már a kézfogás vagy a köhögés is terjesztheti a fertőzést.

A herpeszvírusok is kiválthatnak kötőhártya-gyulladást. Ezek a vírusok nagyon veszélyesek a szemre és a látásra. A vírusos kötőhártya-gyulladás gyorsan átterjedhet a másik szemre is. A szem reggelente összeragad, a váladék többnyire vizes és nyálkás.

Az allergiás eredetű kötőhártya-gyulladás

Tavasszal sokan szenvednek a szénanáthától, amelyet fű- vagy a pollenallergia okoz. A kötőhártya-gyulladás allergiás formája esetén a szem általában tiszta folyadékos. Az allergiás kötőhártya-gyulladás nagyon hasonló tüneteket mutat a virális kötőhártya-gyulladással. Különleges jellemző lehet a kötőhártyán lévő kis kiemelkedés, amely különösen a szemhéjak alatt jelenik meg.

Nem allergiás és nem fertőző formák

Gyakran csak a száraz szem okozhatja a kötőhártya irritációját és így a gyulladást. Ha például ritkán pislogunk a számítógépen végzett munka közben, a szem nem megnedvesedik könnyel és begyullad. Ez esetben szükséges a könnytermelés és -eloszlás ösztönzése, és a szemek nedvesen tartása szemcseppekkel. Ezután a tünetek gyorsan enyhülnek. A huzat, például a légkondicionálás vagy a szél is kiválthat száraz szemet.

Kontaktlencse miatt

A kontaktlencse viselőit fokozottan veszélyezteti a kötőhártya-gyulladás kialakulása, mivel a szennyeződés vagy a lencsék mechanikus súrlódása is kiválthatja. A kontaktlencse alatt a szennyeződés és a baktériumok felhalmozódhatnak, ami kötőhártya-gyulladást okozhat, ezért az alapos lencsetisztítás és a higiénia különösen fontos a kontaktlencse viselőinek.

Kezelés

Az egyszerű kötőhártya-gyulladás rendszerint következmények nélkül gyógyul, de néha a gyógyszerek gyorsíthatják a gyógyulást:

  • Ha az okozó baktérium, az orvos antibiotikumot tartalmazó szemcseppet ír fel.
  • Egy speciális antibiotikum segít a chlamydia ellen. Ilyen fertőzésnél a kezelésnek folyamatosnak kell lennie.
  • A vírusos kötőhártya-gyulladás általában hosszabb ideig tart, de többnyire gyógyszer nélkül gyógyul. A herpeszvírusok esetében azonban gyógyszeres kezelés szükséges.
  • Allergia esetén az érintett személynek először is kerülnie kell az érintkezést a kiváltó okkal. Ha ez nem lehetséges, az antihisztaminok lassíthatják az allergiás reakciót.
  • A száraz szem szemcseppekkel kezelhető.

Házi szerek és homeopátia

Aki a kötőhártya-gyulladást házi- vagy homeopátiás szerekkel kezeli, az alábbiakra kell ügyelnie:

  • Gyulladásgátló homeopátiás szerek csak gyógyszeres terápia kiegészítéseként alkalmazhatók.
  • Kötőhártya-gyulladás kezelésére nem javasoltak házi szerek, noha például a kamilla enyhíti a gyulladást, kamillaoldattal való öblítéskor néhány csíra elszabadulhat, vagy kiválthatja a kötőhártya újabb irritációját.

Különösen fontos az érintett családtagok különleges higiéniája. Általánosságban elmondható, hogy a nagyon fertőző kötőhártya-gyulladás terjedését nehéz megakadályozni. Mindazonáltal a hozzátartozóknak arra kell ügyelniük, hogy ne használják az érintett személy törölközőit vagy párnáit, és alaposan mossanak kezet.

(Németből fordította: Koncz László)

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket is:

Száraz a szeme? Tanuljon könnyezni!