Piszkosabbak, mint a WC

A legtöbben úgy gondoljuk, hogy a WC a legkevésbé tiszta hely a lakásban. Egy nemzetközi tanulmány azonban meglepő eredményekre mutat rá: a vizsgálatok szerint a baktériumok legnagyobb mennyiségben a konyhában fordulnak elő. Bár a baktériumok és vírusok jó része ártalmatlan, vannak köztük betegséget terjesztők is, melyeket nem szívesen látunk a lakásunkban.

A meleg és a nedvesség a baktériumok melegágya. Nézzük, melyek azok a helyek, melyeket sokkal gyakrabban kellene tisztogatni, mint gondolnánk.

Mosogató

Mivel a mosogató szinte mindig nedves, ráadásul a lefolyóban sok ételmaradék is van, tökéletes életteret biztosít a baktériumok, például a szalmonella és kólibaktérium számára. Könnyen lehet, hogy több a baktérium a konyhai mosogatóban, mint egy frissen leöblített WC-ben. A mosogató mellett ne felejtsük el fertőtleníti a csapokat sem!

Mosogatószivacs és -rongy

A háztartásunkban talán az egyik legpiszkosabb tárgy a mosogatószivacs vagy mosogatókefe, amellyel a tányérokat és edényeket mosogatjuk. A mosogatóhoz hasonlóan ezek is a baktériumok melegágyai. Tegyük a szivacsot minden nap 2 percre a mikróba, a legnagyobb fokozatra, és legalább havonta egyszer cseréljük le.

Vágódeszkák

A vágódeszkák használatánál fontos szabály, hogy vagy külön deszkánk legyen a különböző ételtípusok számára, vagy legalább legyünk nagyon óvatosak, amikor ugyanazon a deszkán különböző ételeket vágunk. A szalmonellát, staphylococcust és kólibacilust gyakran a piszkos deszka közvetíti. A műanyag deszkák egy darabig mosogatógépben könnyen tisztíthatók, de ha már kopottak, inkább cseréljük őket újra. A vágódeszkákat mindig mosogatószerrel mosogassuk el, és töröljük szárazra. A tisztán tartás másik módja, hogy sót dörzsölünk bele, majd ecettel vagy citromlével átdörzsöljük, ami egyben szagtalanít is.

Hűtőszekrény

A fő elv, hogy minden nyers ételt különítsünk el a többi ennivalótól, tegyük az alsó fiókba. Lehetőleg tartsunk mindent zárt edényekben. A felső polcokról lecsepegő kondenzvíz jó táptalaj a baktériumoknak.

Fürdőszobai csapfogantyúk

A csapokat és főleg a csapfogantyúkat fogdossuk legtöbbet a fürdőszobában, sokszor még az előtt, hogy kezet mosnánk, és így átvisszük a baktériumokat a felületükre. A megoldás, hogy naponta töröljük le a fogantyúkat fertőtlenítővel.

Fürdőszobaszőnyeg

A gumi vagy műanyag fürdőszobaszőnyegek általában nedves és sötét helyen vannak, így ezek is ideális tenyészhelyet biztosítanak a baktériumoknak, így szintén a háztartás legszennyezettebb holmijai közé tartoznak. Mindig szárítsuk ki, amennyire csak lehet, és rendszeresen tisztítsuk ezeket.

A tűzhely gombjai

A tűzhely gombjairól hajlamosak vagyunk megfeledkezni a takarításnál. A nagyobb felületekre összpontosítunk, és a kis dolgok kimaradnak. Fontos, hogy rendszeresen fertőtlenítsük, vagy ha levehetők, akkor gyakran fürdessük meg őket.

Fürdőkád

Tudjuk, hogy minden nedves hely jó táptalaj a baktériumok, gombák és penész számára, ezért nem csoda, hogy a fürdőkád is a listánkra került. Amikor a baktériumokat leöblítjük a testünkről, azok a kád oldalára tapadnak. A legjobb védekezés, ha minden használat után kiszárítjuk a kádat, és lepermetezzük legalább 3%-os hidrogén-peroxid oldattal.

Fogkefetartó

Hisszük-e vagy sem, a fogkefetartó az egyik legtöbb baktériumot tartalmazó hely a lakásunkban. A fogunkról lemosott baktériumok és lerakódások mellett egyéb baktériumok is megtapadnak rajta és a fogkefén, amelyeket általában nyitott polcon vagy a mosdóállványon tartunk. Hasznos védelem, ha a fogkefét (vagy csak a fejét) műanyag tokban tartjuk. A fogkefetartót is tegyük be legalább hetente egyszer a mosogatógépbe, természetesen, csak ha az anyag bírja.

Konyhapult

Lehet, hogy a konyhapult tisztának tűnik, de a vírusok és baktériumok szabad szemmel láthatatlanok, így nem lehetünk biztosak benne, hogy tényleg tiszta. A pult legpiszkosabb része a mosogató mellett van, mivel ezt a részt gyakrabban töröljük le a mosogatóronggyal, ami nagy valószínűséggel tartalmaz kólibacilusokat és más baktériumokat. Jó fertőtlenítőszer a meleg víz és háztartási ecet 1:1 arányú keveréke, amellyel akár naponta is áttörölhetjük a pultot.

(Angolból fordította: H. Orsi)

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Koszosabbak a WC vizénél a gyorséttermi jégkockák