Koszosabbak a WC vizénél a gyorséttermi jégkockák

Egy 12 éves diák által készített tanulmányból azt a meglepő információt kaphatjuk, miszerint a gyorséttermi italokban levő jégkockák több koszt tartalmaznak, mint a WC-tartályból lefolyó víz. Jasmine Roberts öt dél-floridai étteremben felszolgált jégből vette a mintákat nyertes kutatómunkájához, melyek között önkiszolgáló jégautomatákból vett, illetve a drive-in éttermek ablakain át kézhez kapott jégkockák egyaránt előfordultak.

Ezt követően a diáklány ugyanezen éttermekben található WC-k vizéből is mintát gyűjtött, és a Dél-Florida Egyetem laboratóriumában valamennyi minta baktériumait kielemezte.

A jég számos esetben tartalmazott E. coli baktériumot, amely az emberi bélben él és számos fertőzéssel hozható összefüggésbe. Mindennek hátterében Roberts, valamint dr. David Katz szakértő szerint is egyrészt a nem megfelelő tisztaságú jégkészítő gépek, valamint a jéglapátoló kanalak mosatlan kézzel való használata állhat. A WC vize ugyanakkor azért tiszta, mert az a fertőtlenített, városi vízhálózatból érkezik a tartályba.

A diáklány által ismertetett tények természetesen nem kell, hogy pánikra adjanak okot, ám a figyelmet érdemes felhívni rá, hogy az italokba szánt jéggel nagyobb higiéniai körültekintéssel kéne bánni az éttermi dolgozóknak.

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Piszkosabbak, mint a WC