Ételmérgezés – hogyan kerüljük el?

Az ételmérgezés elkerülése aktuálisabb, mint valaha. A nagy melegben hamarabb romlanak az ételek. És hol vannak már a „régi szép idők”, amikor csak a Salmonella tartalmú nyers tojástól vagy a kacsatojástól kellett tartanunk? Mivel ma már az élelmiszeripar is globálissá vált, sokan akár több ezer kilométernyi távolságból érkezett élelmiszert vásárolnak.

Keresztfertőzés a konyhában – hiedelmek, tények, tennivalók

Sok tényt és hiedelmet lehet hallani a konyhai keresztfertőzésről. Hogyan jönnek létre, és mit lehet ellenük tenni? Lesújtó bizonyítékok igazolják, hogy a kézmosás sajnos nem az erősségünk. Az emberek nyolcvan százaléka nem mossa meg a kezét alaposan nyers darált hús érintése után, még többen nyers szárnyas érintése után. Segítünk eligazodni.

Koszosabbak a WC vizénél a gyorséttermi jégkockák

Egy 12 éves diák által készített tanulmányból azt a meglepő információt kaphatjuk, miszerint a gyorséttermi italokban levő jégkockák több koszt tartalmaznak, mint a WC-tartályból lefolyó víz. Jasmine Roberts öt dél-floridai étteremben felszolgált jégből vette a mintákat nyertes kutatómunkájához, melyek között önkiszolgáló jégautomatákból vett, illetve a drive-in éttermek ablakain át kézhez kapott jégkockák egyaránt előfordultak.

Szennyezett jégkockák a poharunkban

Háromból egy étteremben, kávézóban vagy kocsmában szennyezett jeget szolgálnak fel az italokhoz, veszélyeztetve ezzel a vendégek egészségét, derül ki egy új tanulmányból. A HPA (az amerikai Egészségvédelmi Ügynökség) által végzett felmérés alapján a szakértők megállapították, hogy a probléma komolyabb, mint gondolnánk.