Segít-e valóban a csirkeleves megfázáskor?

A torok kapar, az orr folyik – korábban a gyógyír a forró csirkeleves volt. Ezt a levest régóta használják bevált otthoni gyógyszerként a felső légúti betegségek kezelésére. De vajon valóban segít-e a gyógyulásban? Úgy tűnik, hogy igen, ez nem csupán nagyanyáink babonája, mert a benne lévő anyagok gátolják a gyulladást, és segítenek leküzdeni a kórokozókat.

A neutrofilek leblokkolódnak

A kutatók csirkelevest főztek a következő összetevőkből: csirke és zöldségek – hagyma, burgonya, sárgarépa, zeller és petrezselyem. És íme: a testben bizonyos fehérvérsejtek, az úgynevezett neutrofilek (a leggyakrabban előforduló fehérvérsejtek) – amelyek felelősek a gyulladásos folyamatokért – mozgása blokkolódott. Ezeket a neutrofileket nagy mennyiségben szabadítják fel vírusos fertőzések, beleértve az influenzaszerű fertőzéseket is, kiváltva ezzel a felső légúti gyulladást és duzzanatot.

További vizsgálatok azt is jelzik, hogy a csirkemellben lévő karnozin (bioaktív peptid, a szervezetben a vázizmokba, a szívizomban és az agyban található legnagyobb mennyiségben) pozitív hatással van immunrendszerünkre. Ez megkönnyíti a kórokozók elkerülését és leküzdését.

Hőmérsékletre érzékeny vírusok

A csirkeleves hője segít a náthavírus elleni küzdelemben is. A vírusok ugyanis érzékenyek a magas hőmérsékletre, amely gátolja a szaporodásukat. Ugyanakkor a forró gőz megnedvesíti a nyálkahártyákat, ami elősegíti a váladék kiürülését a légutakban.

Ha tovább akarja fokozni a csirkeleves gyulladáscsökkentő hatását, főzhet bele egy darab gyömbérgyökeret, néhány chilit és egy maroknyi fekete babot.

Recept: csirkeleves rizzsel

Hozzávalók 6 személyre:

  • 1 tyúk
  • 1 vöröshagyma
  • 1 csokor leveszöldség
  • 2 evőkanál petrezselyem
  • 2 csésze rizs
  • 3 teáskanál instant zöldségleves
  • só és bors
  • 3 l víz

Tegye a vizet egy nagy fazékba, és forralja fel egy kis sóval. Tegye bele a csirkét belsőségek nélkül, és adjon hozzá kis borsot. A csirkét alacsony hőfokon kb. 1,5 órán át főzze.

Mossa meg a leveszöldséget, hámozza meg a hagymát, és mindent vágjon apróra. Vegye ki a csirkét és tegye félre. Helyezze a zöldségeket és a rizst a fazékba, és ízesítse az instant zöldséglevessel. Kb. 20 perc elteltével a rizs és a zöldségek megpuhulnak.

Távolítsa el a csontokat és a bőrt a csirkehúsról, és darabolva falatokra a húst, majd tegye a levesbe. Hagyja, hogy a csirkeleves ismét forrjon. Tálalás előtt szórja meg egy kis petrezselyemmel.

Ez a rizzsel készített csirkeleves különösen hasznos a megfázás vagy láz esetén, és könnyen elkészíthető.

(Németből fordította: Koncz László)

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Viszlát, megfázás!