Így vigyázzunk a vénáinkra télen!

A tél a vénák számára is megterhelő: a sorban állás ajándékvásárláskor, a padlófűtés vagy a súlygyarapodás valódi megpróbáltatás a vénáknak. Hiányzik a testmozgás is, mert az eső, a hó nem csábít rendszeres sétára. Még a „legalább hetente egyszer” fogadkozás is akadozik a hideg és felhős évszakban. Hasznos tippeket adunk az erek kezelésére.

A vénák oxigénszegény vért vesznek fel a szövetekből, és a gravitáció ellenében visszaviszik azt a szívbe. A lábakban az erek segítséget kapnak az izmoktól: amikor a lábizmok összehúzódnak, nyomást gyakorolnak a vénákra, így azok a vért a szívükhöz továbbítják. Ha a lábizmok ellazulnak, a vénák szelepei megakadályozzák a vér visszaáramlását.

Hogyan alakulnak ki a fáradt erek?

A gyakori álldogálás, esetleg szűk csizmában, károsítja az alsó lábszár izompumpáit. Nem csoda, hogy kicsi „fülkék” alakulnak ki az erekben, amelyekben a vér áramlása „rövid szünetet tart”. A vénás szelepek ekkor már nem záródnak be megfelelően. Ennek eredményeként a vér nem áramlik a mélyvénás rendszerbe, hanem megreked a felszíni vénákban. A felületi vénák ennek a terhelésnek köszönhetően kiszélesednek, az érfalak ellazulnak, elhasználódnak, és elveszítik rugalmasságukat és szilárdságukat.

Ha kint nedves hideg van, a kanapé és a karosszék jobban csábít, mint a sportolás. Ez azonban nem tesz jót az ereknek: a lábak aktív izommunkája támogatja a vénákat a vér szállításában. Ha ez kívánnivalót hagy maga után, akkor fennáll a vénák pangásának kockázata.

Lábfáradtság, bizsergés, görcsök

A kicsi, felületi seprűvénák kozmetikai szempontból nem vonzóak, de többnyire ártalmatlanok. Jelei lehetnek azonban már a mélyvénák károsodásának is. Ha a nagyobb, felületi erek is érintettek, akkor visszerekről beszélünk. Ezeket gyakran a lábak fáradtsága, duzzanat, feszültség érzése és bizsergés kíséri, néha viszketés és éjszakai lábgörcsök is jelentkeznek.

A gyakori állás és ülés az erek túlfeszüléséhez vezet, mivel a vér nyomást gyakorol a vénák falára. A vénagyulladás első jelei:

  • bőrpír
  • duzzanat
  • meleg tapintás
  • fájdalom

Túlsúly és túl meleg

Az elhízás nemcsak a szív, hanem a vénák egészségére is hatással van. Az édességek – a sport és a testmozgás hiányával együtt – a legtöbb esetben súlygyarapodáshoz vezetnek. Az egészséges táplálkozás, sok gyümölccsel, zöldséggel és teljes kiőrlésű gabonával hozzájárul az elhízás csökkentéséhez, és végső soron előnyös az ereink számára is.

Az elegáns, lehetőleg térdig érő csizma csábító, de nem erősíti az ereinket. Éppen ellenkezőleg: összenyomja a lábat. A magas sarkú cipők is befolyásolják a vér szív felé történő visszaáramlását, mivel ez a lábbeli akadályozza a lábizomzat munkáját.

A vénaszakértők figyelmeztetnek a túlfűtött helyiségekre, különösen a padlófűtésre, hosszú üléssel vagy állással kombinálva.

A kompressziós harisnya azoknak segíthet, akiknek sokat kell állniuk, például a túlfűtött áruházakban dolgozó eladóknak. Aki télen gyakran szenved duzzadt és fájó lábtól, az kissé kapcsolja le a fűtést. Ez nemcsak a környezetet kíméli, hanem az ereket is védi!

Javaslatok a vénák ápolásához

A térdig érő hideg víz és a váltakozó zuhany jót tesz az ereknek. Téli alternatíva: mezítláb futás a hóban erősíti az immunrendszert és fokozza a vénák működését.
A túlsúly megterheli a vénákat.
Fontos a sok folyadék!
Vénabarát sportok, például úszás vagy kerékpározás elősegítik a vérkeringést.
A lift helyett használja a lépcsőt – ez vonatkozik az áruházban található bevásárló-maratonra is.
A lehető leggyakrabban helyezze a lábát magasra.
Kerülje a hosszas üldögélést.
Üléskor ne keresztezze a lábát, mert az erek összenyomódnak.
A szűk, magas sarkú csizma vagy cipő befolyásolja a vérkeringést.
Kerülje a túl sok hőt, például a hosszú napozást vagy a túlhevített helyiségeket, padlófűtést.

(Németből fordította: Koncz László)

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Lézeres visszérműtét – kevesebb szövődmény