Mi mindentől fájhat a fejünk?

Lehet, hogy furcsán hangzik, mégis így van: minél több fájdalomcsillapító tablettát veszünk be, annál nagyobb az esély az éles fejfájásra. A magyarázat rendkívül egyszerű. A fájdalomcsillapítók rendszeres szedése miatt a fájdalom hatására a szervezetünkben termelődő természetes fájdalomcsillapítók (analgetikák) – enkefalin és endorfin – mennyisége csökken.

A természetes fájdalomcsillapítók termelődésének agyi gátlása miatt fejfájás lép fel. Ha valaki rászokik ezekre a gyógyszerekre, akkor a fejfájás jelzi az analgetikumok túlzott használatát.

Gyógyszerek

A fájdalmat természetesen nem kell tűrni, azonban nem tanácsoljuk, hogy azonnal vegyenek be tablettát. Ilyenkor a pihenés, a váll és a nyak masszázsa, jóga, meditáció vagy légzési gyakorlatok segíthetnek.

Kevés ember tudja, hogy még a különféle betegségek elleni nagyon hatékony gyógyszerek is krónikus fejfájást okozhatnak. Ezek között lehetnek:

  • szívgyógyszerek – izoszorbid, nitroglicerin és verapamil,
  • fogamzásgátló gyógyszerek, beleértve a hormonokat, kortikoszteroidokat és ösztrogéneket,
  • vérnyomáscsökkentő gyógyszerek – metoprolol, nifedipin, kaptopril,
  • gyulladáscsökkentő nem szteroid gyógyszerek – ibuprofen, diklofenak, indometacin.

Abban az esetben, ha sikerült megállapítani a szedett orvosság és a fejfájás közötti összefüggést, azonnal forduljon orvosához. Ilyenkor vagy a gyógyszer adagolását változtatja meg, vagy az orvosságnak e mellékhatás nélküli analógját írja fel az orvosunk.

Szex

Nehéz elhinni, de néhány embernek a szex során, leggyakrabban a csúcspontnál előjön a fejfájás. Ezt a jelenséget gyakran „orgazmikus fejfájásnak” hívják, és a férfiak háromszor gyakrabban szenvednek tőle, mint a nők. Az ilyen fejfájások okai a megnövekedett nyomás, értágulás és a megnövekedett pulzus az aktus során. Mindez a magas vérnyomás és a korai agyi érelmeszesedés miatt fordul elő. Ilyen esetekben segít egy csésze erős fekete tea, néhány szál friss petrezselyem vagy grapefruitlé. A legajánlatosabb azonban egy ideggyógyásszal felvenni a kapcsolatot, az agyi erek állapotának vizsgálata céljából.

Élelmiszerek

Az élelmiszerek közül a fejfájást okozók a következők lehetnek: kávé, csokoládé, füstölt marhahús, majonéz, mustár, ecet, szója, avokádó, ananász, szilva és zeller. Mindez azért történik, mert a felsorolt termékek biogén aminokat tartalmaznak. Biogén aminok a növényi, állati és akár az emberi anyagcserében is keletkezhetnek, de sok élelmiszerben is képződhetnek. A biogén aminok nagy mennyiségű felvétele súlyos mérgezést is okozhat. Megemelik a vérnyomást, és ezzel károsítják az egészséget. Néhány biogén amin, mint pl. a szerotonin, tiamin vagy hisztamin okozója lehet migréneknek; a hisztamin szerepet játszik a pszeudoallergiás reakciókban.

A nátrium-glutamát és a nitritek, amelyek sok élelmiszerben, köztük a virsliben és más felvágottakban ízfokozóként találhatók, szintén kiválthatnak fejfájást. Különösen erős reakcióval, lüktető fejfájással válaszolhat a szervezetünk az ilyen ételekre, ha nagy mennyiségben fogyasztottuk azokat.

Idegi eredetű

A kiváltó okként gyakran jöhetnek szóba a lelki-érzelmi válságok. Ebben az esetben pszichogénekről beszélünk. Nagyon gyakran szenvednek ettől a rendkívüli gyanakvó, szorongó és hisztérikus természetűek, a 70%-uk nő. A pszichogének 68%-a a munkanap végén vagy közepén, és 19%-a reggelente szenved fejfájástól. A fejfájás oka rendszerint a fáradtság és az ingerlékenység. Ezt a fejfájást szorongás és a koncentráció csökkenése kíséri. Hasonló esetekben érdemes pszichoterapeutához fordulni.

Rossz munkahelyi körülmények

Ha zajban, piszokban és a légkondicionáló állandó működése mellett dolgozik valaki, akkor a fejfájás túszává válhat, amelynek oka a hipoxia. Ez közönséges oxigénhiányt és a levegő túlzott mennyiségű széntartalmát jelenti. Minél magasabb emeleti szinten dolgozik vagy él valaki, annál kevesebb az oxigén. A probléma megoldásához érdemes örökzöld növényekkel körülvenni magunkat, légzési gyakorlatokat végezni vagy levegő-ionizátort vásárolni.

Kényelmetlen cipő vagy táska

Első ránézésre abszurdnak tűnhet az az állítás, hogy a fejfájásunkat a kényelmetlen cipő okozhatja. Márpedig ez így van. Az egésznek a lényege abban van, hogy ha a cipő nem stabil, és állandóan csak botladozunk benne, akkor ez megváltoztatja a vénákban a vérkeringést. Ez pedig ahhoz vezet, hogy a lábunkban pang a vér, és nem jut el elég oxigén az agyba. Ilyen esetekben egy nyugtató fürdő vagy masszázs – és természetesen a cipőcsere – megszünteti a fejfájást.

Ugyan ez a helyzet a táskával is. A nagy súlyú és vékony szíjon lógó táska alkalmas a nyaki és kulcscsonti vérerek elszorítására, mikrogörcsöket és izomfeszültséget okozva. Ez nyilallásos fejfájást vált ki, különösen a halántékban.

(Oroszból fordította: Péter János)

Ha szeretne még a fejfájásról olvasni, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Italok, amelyek enyhítik a fejfájást