Citromlé: méregtelenít és tisztítja a bőrt

Találós kérdés: melyik az az ital, amelyik tisztítja a bőrt, támogatja az emésztést, segít lefogyni, javítja az immunrendszer működését, emeli az energiaszintünket, tele van C-vitaminnal – és ugyanakkor hihetetlenül olcsó az elkészítése? Biztosan könnyű kitalálni a megfejtést: a citromos víz. Savanyú ugyan, de a szervezeten belül lúgosító hatást vált ki.

Olyan sok előnye van a fogyasztásának – írja dr. Axe neves amerikai természetgyógyász szakíró –, hogy érdemes megfontolni, hozzáadjuk-e a mindennapi étrendünkhöz. Az italunk alapja természetesen nem lehet más, mint a citromlé és a víz, de kedvünk szerint ízesíthetjük gyömbérrel, uborkával, eperrel vagy mentával is.

Dr. Axe cikke 6 pontban foglalja össze a citromos víz fogyasztásának előnyeit. Vegyük sorra ezeket.

1. Mivel a citromlé szerkezeti felépítése hasonló a gyomorban található emésztőnedvekéhez, a májunkat epe termelésére készteti, támogatva ezzel az emésztés teljes folyamatát. Mérsékeli a puffadást, segíthet székrekedésben is, valamint enyhe vizelethajtó hatású. Állatkísérletek szerint a citromsav egyszersmind védi a májat az oxidatív stressztől, és segít abban, hogy megőrizze természetes méregtelenítő működését.

2. A C-vitamin antioxidánsként felveszi a harcot a szervezetben keletkező káros szabad gyökökkel, és ez a jótékony hatása a bőrön is meglátszik. A citromos víz rendszeres fogyasztása a bőrünket üdébbé, fiatalosabbá teszi, lassítja a bőr természetes öregedésének folyamatát. Ha elegendő C-vitamin jut be a szervezetbe, akkor több kollagén termelődik, amelynek ránctalanító hatása van.

3. Testünknek folyamatosan jól hidratáltnak kell lennie, és ez alapvető szempont bármilyen fogyókúra esetén. Ha az étkezéshez citromos vizet fogyasztunk, azzal csökkenthetjük az éhségérzetet, egyben hamarabb elérjük a jóllakottság érzését, vagyis visszafoghatjuk a kalóriabevitelünket.

4. Az amerikai természetgyógyász szakíró a reggeli kávé elhagyására biztatja olvasóit, és rámutat: a reggel megivott citromos víz hatékonyan emeli az energiaszintünket – koffein bevitele nélkül! A magyarázat: amikor a citromban is megtalálható negatív töltésű ionok belépnek az emésztőrendszerbe, szervezetünk azonnal energiát merít belőlük. Ráadásul a citrom illóolajai, belélegezve, oldják a stresszt és javítják a hangulatunkat.

5. Kutatások bizonyítják, hogy ha elegendő C-vitamin jut a szervezetünkbe, akkor ezzel csökkenthetjük a légúti fertőzések súlyosságát és a kialakuló betegség időtartamát. Egy svájci tanulmány szerint az említett hatás más betegségek, így malária, hasmenés és tüdőgyulladás esetén ugyancsak érvényesül. Dr. Axe úgy véli, hogy a citromos víz mindennapi fogyasztása az egyik legjobb eszköz, amellyel élhetünk akkor, ha az immunrendszerünket szeretnénk erősíteni.

6. Végül érdemes kiemelni ennek a remek italnak a vesekövek elleni hatását, amely annak köszönhető, hogy a citromsav megnöveli a vizelet mennyiségét. Érdekes kutatást végeztek az amerikai Duke Egyetem Orvosi Központjában, ahol a vizsgálatba bevont személyeknek 4 éven át tartó, citromos víz fogyasztást írtak elő. Kiderült, hogy a korábban rögzített adathoz, vagyis az átlagosan évi 1 új vesekőképződéshez képest, ettől az egyszerű étrendi változástól óriási javulás történt: évi átlagban mindössze 0,13 új vesekő alakult ki.

Savanyú, mégis lúgosít

Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy a citromlé a C-vitaminon kívül más kincseket, fontos ásványi anyagokat is kínál számunkra. Ezek közül a káliumot, a magnéziumot és a rezet érdemes megemlíteni. Ugyancsak fontos a szervezet elsavasodásának megelőzésére a citromos víz lúgosító hatása: miközben magát a citromlét savasnak érezzük, a szervezeten belül lúgosító hatást vált ki.

Van, aki a citrom helyett inkább a kicsit kesernyésebb lime-ot részesíti előnyben. Nincs is ezzel a választással semmi baj, hiszen a kétféle gyümölcs élettani szempontból szinte teljesen megegyezik egymással.

Bár a citromos vizet az egyik legbiztonságosabb itókának tarthatjuk, a citromsav pusztítja a fogzománcot, ezért reggeli italunkat fogmosás előtt fogyasszuk el. Ha még biztosabbak akarunk lenni abban, hogy a citromlé nem fogja károsítani a fogainkat, akkor használjunk egy kis szódabikarbónát is a fogmosáshoz.

Óvatosság ajánlott azoknak, akik allergiásak a citrusfélékre. Bár ez ritkán jelentkező allergia, ha citromléivás után bőrkiütés, viszketés, duzzanat vagy egyéb szokatlan tünet jelentkezik, akkor hagyjuk abba a fogyasztását és konzultáljunk orvossal.

(Angolból fordította: K. G.)

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Miért kezdjük a napot citromos vízzel?