Moxa és reflexológia együtt: próbálja ki!

A moxa és a reflexológiában használt technikák együttes működtetéséről szeretnék egy pár gondolatot megosztani. Úgy gondolom, hogy bár e kétféle kezelés külön-külön alkalmazva is általában sikeres, ha együtt használjuk őket, fokozott hatásra és jobb eredményekre számíthatunk. Sztojalovszky Gábor akupresszőr, természetgyógyász terapeuták számára is fontos írása.

A reflexológia ősi módszer, amelynek alkalmazásakor a simogatás, a masszázs, a pontnyomás és az eszközökkel való nyomkodás mind-mind hatásos eszközök ahhoz, hogy a kezelő serkentse vagy fékezze, szabályozza a testben áramló energiákat. A reflexológus minden olyan technikát alkalmaz, mely hat a test, a kéz, a láb vagy a fül, a skalp reflexzónáira, és ezeket ujjnyomással vagy valamilyen mechanikai eszköz közbeiktatásával, illetve fénnyel, lézerrel, illóolajokkal stb. kezeli.

Állítsuk helyre a felborult energetikai egyensúlyt

A lényeg az, hogy ennek során felhasználjuk a klasszikus, népi természetgyógyászati módszereket, valamint az ősi hagyományos távol-keleti orvoslás ismereteit. Ma már a modern elektromos és egyéb technikai eszközöket ezen a területen is nagy számban megtalálhatjuk. A kezelést kiegészítjük a hozzánk fordulónak nyújtott életvezetési, étrendi és mozgásgyakorlatokra vonatkozó tanácsokkal. Ez az akupresszőrök munkájában is alapvető és meghatározó.

A reflexológus tevékenysége sokkal több, mint azt első hallásra általában elképzelik és általánosan elfogadottnak tekintik, akár a szakmai berkeken belül is. Az energetikai egyensúlyukat tekintve „felborult” emberek terápiájában vesz részt, és végzi feladatait az orvosi kezelések mellett. Szükség szerint számos természetes gyógymóddal ötvözi a kezeléseket.

Reflexológia: több, mint ingerzuhatag az idegrendszer számára

A reflexológia államilag elismert és szabályozott egészségügyi szakterület, avatott művelője sok esetben magas szintű anatómiai és egyéb egészségügyi ismeret birtokában dolgozik, és az igazán jó szakember esetében mindezt intuitív érzékelés egészíti ki.

A reflexpontok ismerete és kezelése révén létrejövő változások az általános akadémikus egészségügyi felfogás és vélekedések szerint csak bizonyos pontok ingerlésén alapuló idegrendszeri visszahatásokon alapulnak. A természetgyógyász által végzett reflexológia kezelés – például talpmasszázs, skalp kezelés, fülpontok ingerlése – mintegy ingerzuhatagként éri a központi idegrendszert, és ennek következtében különböző aktiváló és gátló jelenségek jönnek létre.

Ezt a vélekedést ma már elavulttá tették azok a klinikai vizsgálatok, melyekkel sok esetben bizonyították, hogy itt valami más is történik. Az ilyen esetekben megnyilvánuló univerzális energia – nevezzük így – sokkal gyorsabban hat, és az egész testet másképp szabályozza, mint az energiaáramláshoz képest igencsak lassú idegrendszer.

Moxa: a fekete üröm és a tűz gyógyító ereje

A moxáról, illetve a moxálásról sokan egyáltalán nem hallottak, vagy ha igen, szinte semmi tapasztalatot nem szereztek vele kapcsolatban. A keleti orvosi könyvek mindegyikében arról írnak, hogy ha az akupunktúrás tű vagy a „gyógyszer” – ami azokban az időkben még csak természetes anyagokat, többnyire gyógynövényeket tartalmazott –, nem működik, nem hozta meg az elvárt eredményt, akkor elő kell venni a moxát.

A moxa alapanyaga az Artemisia vulgaris nevű gyógynövény, vagyis a fekete üröm leveleiből készített, gyapotszerű anyagból áll. Később egyéb növényeket is tettek a moxa rudakba, hogy erősítsék vagy célzottan támogassák a terápiát. Maga a növény a belsőleg történő fogyasztásban is jelentős szerepet tölt be, hiszen az emésztőrendszer és az idegrendszer működésében is segíthet, tea formájában is. Alapvetően meleg hatású, jang energiájú növény.

A moxálás régebbi technika, mint az akupunktúra

Maga a moxa több ránk maradt szöveg szerint sokkal régebbi technika, mint az akupunktúrás tűk használata. Valamilyen nagyon hideg környezetben keletkezhetett, mert az első írásokban még csak a hideg okozta betegségek elleni terápiaként írták le. A moxa is fejlődött és változott az évezredek alatt, ma már a rúd mellett létezik gyapotkúp, alátétes, tűre tehető, öntapadós moxa, cigaretta, füst nélküli stb.

Maga a moxálás a tűz energiáját, az infravörös sugárzást és a füstben lévő anyagokat, energiákat használja – megmozgatva és kiegyensúlyozva a test körüli energetikai szinteket és síkokat is. Bár itt is nagyon fontos, sőt alapvető az akupunktúrás pontok ismerete, ez a technika a reflexológiás kezelésekben is sokat segíthet. Például egy talpkezelés előtt, ha moxával megkezelik, átmelegítik az egész talpat, az egész lábfejet, akkor sokkal hatékonyabbá válhat a kezelés.

Előkezelés egyszerre 3 moxa rúddal

Jómagam már olyan eszközt is készítettem, amelyet használva egyszerre 3 moxa rúddal lehet előkezelni a lábfejet. Az előkezelést kb. 5-7 cm távolságból ajánlott elvégezni, az energetikai működést ezzel serkentjük (tonizáljuk), és mind a gyógyulásra váró személy, mind a terapeuta számára pozitív végkifejletre számíthatunk.

A moxálással kapcsolatban a terapeuta aránytalanul kevés szakirodalommal találkozhat. Mivel a füst sokakat eltántorít, a technikát talán ki sem próbálja, mert nincs megfelelő információja a sokszor döbbenetes javító hatásokkal kapcsolatban.

Igyekeztem rövidre fogni. Ha a témával kapcsolatban bárki érdeklődik, szívesen segítek, amiben tudok. Köszönöm és gratulálok, ha idáig eljutott az olvasásban!

Sztojalovszky Gábor
akupresszőr, természetgyógyász
Tel.: +36 (50) 110 5977

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Alternatív gyógyászat: mitől is alternatív?