Pajzsmirigy-túlműködés: hogyan kerüljük el?

A forróság, a napsugárzás sokféle nyári betegséget okozhat, köztük a pajzsmirigy-túlműködés az egyik legveszélyesebb. Ezt többek közt az ilyenkor jellemző erős napsugárzás, a nagy hőhatás és a túl sok jódtartalmú étel fogyasztása is okozhatja. A tünetek közé tartozik az izzadás, a láz, a szapora szívverés és a hangulatingadozás. Hogyan előzhetjük meg a bajt?

A megelőzés céljából törekedjünk arra, hogy ne tartózkodjunk hosszú ideig a forró napon. Fontos: ha ön a nyaki térfogat növekedését vagy a pajzsmirigy-túlműködés egyéb tüneteit észleli, mielőbb keresse fel orvosát, különösen azért, hogy kizárja a pajzsmirigyrákot.

Étkezési tanácsok

A keresztesvirágúak családjába tartozó zöldségek (káposzta és fehérrépa) tartalmaznak egy glikozinolát nevű anyagot, amely gátolja a pajzsmirigy hormontermelő tevékenységét.

Hasonló hatású a szója, a maniókaliszt és a földimogyoró. Ezeket a növényeket ezért ajánlják pajzsmirigy-túlműködés esetén.

Lássuk a továbbiakban a pajzsmirigy-túlműködés esetén hasznos gyógynövényeket.

A pajzsmirigy-aktivitás gyengítésére használatos gyógynövények

Szívpanaszok és nyugtalanság esetén naponta 3 x 50 csepp bojtorján (Artium lappa) kivonat fogyasztása ajánlatos.

Az európai vízi peszérce (Lycopus europaeus) és a bojtorján friss leve szintén hasznos. Használatuk előtt konzultáljon orvossal.

A kőmagvú gyöngyköles (Lithospermum officinale) növényből 20 g növényi drogot 1 liter forró vízzel forrázzunk le, majd 10 percig áztassuk, naponta 3 csészével fogyasszunk belőle.

Hagyma: naponta 1 friss hagyma elfogyasztása ajánlott, vagy alkoholos tinktúra formájában is bevihetjük a szervezetbe: 30 cseppet egy pohár vízbe csepegtetve kell bevenni. Létezik még száraz kivonat formájában is, zselatin kapszulában. Ebből naponta 2 x 1 kapszula javasolt adag.

A szívritmus szabályozására ajánlott

Hársfavirág, valeriana, galagonya, codonopsis (főleg Kínában használatos, de nálunk is kapható, és harangfolyondár néven is ismerik – A ford.) gyógynövények 20 g-nyi keverékét forrázuk le 1 liter forró vízzel, áztassuk 10 percig, naponta 3 csészével fogyasszunk belőle.

A szorongás megszüntetésére hasznos lehet

Orbáncfű, citromfű, angyalgyökér, csipkebogyó, ginszeng, valeriana, rozmaring gyógynövények keverékéből, illetve a gyógynövények valamelyikéből 20 g mennyiséget 1 liter vízzel leforrázuk, majd 10 percig áztatjuk. Naponta 3 csészével igyunk belőle, vagy 30 csepp alkoholos tinktúrát egy pohár vízben feloldva, naponta egyszer fogyasszunk el.

Egyéb javaslatok a pajzsmirigy-túlműködés megfékezésére

Együnk mangánban gazdag ételeket: hasznos lehet mindenféle dióféle, barna rizs, szója, tea, csicseriborsó stb. fogyasztása.
Továbbá megfontolandó kobalt és mangán nyomelemek bevitele, illetve a kobalt mellé lítium pótlása ugyancsak hasznos lehet.

(Oroszból fordította: Péter János)

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Ha baj van a pajzsmiriggyel