Nem tréfa, ha eljön a nyári megfázás

Az ősz és a tél a megfázás időszaka, míg a nyarat a „legegészségesebb” évszaknak tartják, amikor a szervezet védekezőképessége a fertőzésekkel szemben a legmagasabb. Ez azonban nem egészen így van: a nyári időszakban a heveny megfázás és az influenza talán nem olyan gyakori, mint ősszel és télen, de a megbetegedés kockázata ilyenkor is fennáll.

Az influenzavírusok a hideget, a rhinovírusok a meleget kedvelik

Körülbelül 200-féle kórokozó okoz akut légúti fertőzéseket. Megszoktuk, hogy ezeket megfázásnak nevezzük, de nem szabad elfelejtenünk, hogy ezek a betegségek néha rendkívül súlyosak és komoly következményekkel járnak. Egyébként az influenza is akut légúti megbetegedés.

Természetesen nem biztos, hogy az átlagember tudja, melyik vírus okozta az adott betegséget. Erre az információra az orvosoknak és a szakembereknek van szükségük, akik már tudják, hogy az influenza az alacsony hőmérsékletet és a magas páratartalmat kedveli, ami azt jelenti, hogy az igazi szezonja a tél és az ősz. Ilyen körülmények között a vírus gyorsan szaporodik, és a betegség aktív terjedését okozza a lakosság körében. Vannak azonban más vírusok is, amelyek akkor válnak aktívvá, amikor kint meleg van – ez különösen a rhinovírusokra jellemző. Végső soron ez azt jelenti, hogy az influenza és az akut légúti vírusok egész évben aktívak.

Az orosz Virológiai Kutatóintézet vírusökológiai laboratóriumának vezetője, dr. Scselkanov megjegyzi, hogy az influenzajárványok általában ősszel és télen törnek ki, amikor az alacsony hőmérséklet lehűti a felső légutakat és rontja az immunitást. Ám járványok tavasszal és nyáron is előfordulhatnak. Ez volt a helyzet 2009-ben, amikor áprilisban megjelent egy új influenzavírus, az A (H1N1), ami világjárványt okozott.

Kockázati tényezőt jelenthet

Nyáron több vitamint veszünk magunkhoz, és az életmódunk is aktívabb, így a szervezetünk képes növelni a védekezőképességét. Ebben az évszakban az immunrendszer jobban ellenáll a fertőzéseknek, ugyanakkor a 21. századi életmód részeként megjelentek olyan technikai eszközök, amelyek jelentősen növelik a betegségek kockázatát. Ilyen például a légkondicionáló, amely nélkül ma már sokan nem is tudnak a munkahelyükön vagy egy irodában dolgozni.

A szerkesztő megjegyzése: különösen akkor válhat igazi veszélyforrássá a légkondi, ha a szűrőjét nem tisztítják megfelelően vagy elég gyakran.

Hogyan gyógyuljunk okosan a nyári megfázásból?

Most már tudjuk, hogy nyáron is könnyű megbetegedni. De van még egy gyakori tévhit: az emberek többnyire azt hiszik, hogy nyáron a baj könnyebb lefolyású és a beteg gyorsabban felépül, sőt még az az alaptalan hiedelem is elterjedt, hogy ágynyugalom nélkül is ki lehet gyógyulni a betegségből. Ez azonban nem igaz.

Az ajánlott szabályok betartásával az akut megfázásból való felépülés sokkal könnyebb és gyorsabb. Először is biztosítani kell az ágynyugalmat, és betegszabadságot kell kivennünk. Az irodai munka nem tesz jót sem magának a betegnek, sem másoknak.

Az influenza vagy akut légúti fertőzés bármilyen kezelését elkezdhetjük az orvos által felírt gyógyszerrel.

A szerkesztő kiegészítése:

A fitoterapeuta természetgyógyász vagy a képzett gyógynövényboltos is ajánlhat megfelelő természetes készítményeket, amelyeknek az immunrendszer működését támogató és vírusellenes hatásuk van.

A tüneti kezelés ugyancsak fontos

Tüneti kezelést is érdemes fontolóra venni. A jelentkező kellemetlen tüneteket – mint például fejfájást, lázat, orrfolyást, izom- és ízületi fájdalmakat, hidegrázást, torokfájást – szükséges enyhíteni. A tüneti kezelés az általános állapot, a közérzet javítása mellett megelőzi a szövődmények kialakulását. Ha ezt a terápiát helyesen végzik, az érintett személy hamarabb kezdi jobban érezni magát, és a gyógyulási folyamat felgyorsul.

Ha megbetegszünk, ajánlott lépéseket tenni az immunrendszer támogatására, hogy növeljük a szervezet ellenálló képességét. Elkezdhetjük szedni a szervezet számára nélkülözhetetlen C-vitamint, a vírusellenes és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkező cinket, valamint a gyulladáscsökkentő és antibakteriális tulajdonságairól közismert kasvirágból (Echinacea purpurea) készült kivonatot.

Bár a nyári szezonban is megbetegedhetünk, ez nem igazán ok arra, hogy elkeseredjünk. Gondoljunk csak vissza rá, hogy hányszor volt már akut megfázásunk az év során. Az évi 2-4 alkalommal előforduló influenzaszerű megbetegedések előfordulási aránya normálisnak tekinthető. Ha véletlenül nyáron megfázunk és megbetegszünk, tegyük meg a szükséges intézkedéseket, keressük fel orvosunkat, és tartsuk be az ajánlásait.

(Oroszból fordította: Péter János)

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Nincs rosszabb, mint náthásnak lenni nyáron!