Nincs rosszabb, mint náthásnak lenni nyáron!

Nátha és megfázás a nagy melegben? Butaság, gondolják sokan, és csodálkoznak, amikor egy forró napot töltenek el az uszodában, és utána egy soha véget érni nem nem akaró „hapci” következik. Nem árt tudni, hogy még a napsütéses időszakban is megfázást okozó vírusok leselkednek ránk, de kockázatos lehet a túl hosszú napozás vagy a légkondicionálás is.

Erős hőmérsékleti ingadozások, fizikai megerőltetések a nyári melegben, vagy egy leégés gyakran igénybe veszik immunrendszerünket, de ha túl hosszú ideig vagyunk nedves fürdőruhában, az is megerőlteti a szervezet védekező rendszerét. Miután pedig a védelem gyengült, a megfázásvírusoknak könnyű dolguk van.

Könnyű lenne megelőzni

Egy csepp már megbetegíthet

A beteg ember tüsszent vagy köhög, és a közvetlen környezetben lévők vírusokat lélegeznek be. Ezt a folyamatot cseppfertőzésnek nevezik. Ha az immunrendszer éppen gyenge, ez elég ahhoz, hogy náthásak legyünk. A gyermekek megfertőződhetnek játékokkal, vagy ha más gyerekekkel játszanak. Gyorsabban és gyakrabban megfázhatnak, mert az immunrendszerüknek még meg kell tanulnia leküzdeni a kórokozókat.

Mi segít a nyári megfázás ellen?

Alig hogy jelentkezik a megfázás, nyomorúságosan érezzük magunkat, és vágyunk az ágyba. Nem csoda, a szervezetnek sok alvásra és nyugalomra van szüksége, hogy ösztönözze immunrendszerét. Az immunrendszert leginkább az elégséges alvás, a vitaminban gazdag étrend és a védelmi rendszert erősítő készítmények (C-vitaminnal, vagy a bíbor kasvirág kivonatával) erősítik meg.

Nátha esetén segít a kamillás gőzfürdő, torokfájásnál a zsályával történő gargarizálás. Azok, akik érthető módon nem szívesen használnak gőzfürdőt nátha ellen a forró nyári napokon, használhatnak orrcseppeket is. Vannak már olyan készítmények is, amelyek dekongesztáns (a nyálkahártya duzzanatát lelohasztó) összetevők mellett ápoló anyagokat és illóolajokat is tartalmaznak.

Természetesen a nátha ellen hat, ha orrsprayt használunk természetes, izotonizált tengervízzel. A benne lévő ásványi anyagok és nyomelemek az orr nyálkahártyájának természetes tartalmához igazodnak, és ezért különösen kímélők. Az orrnyálkahártya hosszabb ideig nedves marad, és kevésbé lesz érzékeny a megfázás vírusaira, emellett a már behatolt vírusokat újra kiszűri az orrból, anélkül, hogy a bosszantó náthát kiválthatnák.

Tippek az immunrendszer támogatására

Annak érdekében, hogy a nyarat sértetlenül és egészségesen élvezhesse, íme öt hasznos tanács:

  • Lassan kezdje a napozást. A bőrnek először meg kell szoknia a sugárzást. Több mint 15 percnél tovább nem tarthat az első napozás. Ne felejtse el: használjon magas faktorú fényvédőt. A leégés – különösen gyermekkorban – korai öregedéshez vezet, és óriási mértékben növeli a bőrrák kockázatát. Fontos: a napvédőt 30 perccel a napozás megkezdése előtt kell felvinni a bőrre. A csecsemők ne napozzanak. Viseljen fejfedőt közvetlen napfényben, és védje szemét UV-szűrős napszemüveggel.
  • A nyári melegben a test elegendő folyadékot igényel, mivel verejtékezés közben nagy mennyiségű vizet veszít. Ezért legalább két-három liter folyadékot kell inni, de kerülje a jeges italokat.
  • Ne járassa nagy fokozaton a légkondicionálót. Kerülje a huzatot, és mindig cserélje le az átizzadt vagy nedves ruhát.
  • Ne tartózkodjon túl sokáig hideg vízben, mert ilyenkor a test a mozgás ellenére gyorsan lehűl. Ezért kell szünetet tartani az első borzongásnál.
  • Fürdés után jól szárítkozzon meg, és cserélje le a nedves fürdőruhát szárazra. Ne engedje kihűlni a lábát, és jól szárítsa meg a haját, így megakadályozhatja a test hipotermiáját.

(Németből fordította: Koncz László)

Bővebb információkért keresse fel Gyógynövénykeresőnket!