Egyen több gyulladáscsökkentő gyümölcsöt

Ezeket a többnyire édes gyümölcsöket a természet igazi desszertjeinek tekinthetjük. Elengedhetetlenek ahhoz, hogy az immunrendszerünk hatékonyabban védjen a betegségek ellen. Különösen nagy mennyiségben tartalmaznak gyulladáscsökkentő hatású vegyületeket. Nézzük, hogy a Harvard amerikai orvosi egyetem kutatói közülük melyeket tartják a legfontosabbnak.

A kutatók ma már tudják, hogy a növényi eredetű, úgynevezett fitokemikáliák miként működnek antioxidánsként és gyulladáscsökkentőként, segítve a gyulladás káros következményeinek elhárításában. E gyümölcsök fogyasztása hozzájárul szervezetünk szívbetegségekkel, cukorbetegséggel, bélbetegségekkel, valamint bizonyos rákfajtákkal szembeni védelméhez.

A gyulladáscsökkentő ételek fogyasztása további egészségügyi előnyöket tartogat, beleértve a koleszterinszint csökkentését, az Alzheimer-kór és a stroke kockázatának csökkentését, a vérnyomás javítását, a szívbetegségek elleni védelem növelését, és még az edzés utáni fájdalom és fájdalom csökkentését is.

Melyik gyümölcs a legjobb számunkra?

Naponta legalább másfél-két csészényi különféle gyümölcs elfogyasztása fokozhatja az antioxidáns aktivitást. De hogyan vihetünk be elegendő egészséges gyümölcsöt az étrendünkbe?

Az egyik stratégia szerint az évszakokhoz igazodva érdemes étkezni, vagyis nyáron szőlőt és csonthéjas gyümölcsöt együnk, ősszel almát és körtét, télen datolyaszilvát és gránátalmát, tavasszal pedig citrusféléket és cseresznyét válasszunk.

Minden gyümölcs gazdag a betegségek ellen védő tápanyagokban, de gyulladáscsökkentő hatása miatt némelyik különös figyelmet kapott a táplálkozás világában.

Bogyók, alma, csonthéjas gyümölcsök

Bogyók. Az epertől és a szedertől az áfonyáig ezek a drágakőhöz hasonló gyümölcsök különösen erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásúak. A rostok és a C-vitamin mellett a bogyók növényi pigment fitokemikáliákat is tartalmaznak, például antocianinokat és ellagsavat, amelyek támogatják a jó egészséget. A tanulmányok összefüggésbe hozták a megnövekedett bogyófogyasztást a szívbetegségek, az Alzheimer-kór és a cukorbetegség alacsonyabb kockázatával.

Alma. Talán van igazság az ismert mondásban a napi egy almáról. (Aki még nem hallotta volna: „Napi egy alma távol tartja az orvost.” vagy szebb fordításban: „Napi egy alma mellett nem lesz szükséged orvosra.” – A szerk.)

Egy közel 35 000 nő bevonásával készült tanulmány megállapította, hogy ennek a gyümölcsnek a fogyasztása – rokonával, a körtével együtt – összefüggésbe hozható a szívbetegség okozta halálozás alacsonyabb kockázatával. Az alma fontos komponenseit – rostokat, C-vitamint, pektint és polifenolokat – elsősorban állatkísérletek során gyulladáscsökkentő hatással és a jótékony mikrobák számának növekedésével hozták összefüggésbe a bélben.

Csonthéjas gyümölcsök. A csonthéjas gyümölcsök közül emeljük ki a cseresznyét, az őszibarackot, a sárgabarackot és a szilvát. Ezek a gyümölcsök rostot, C-vitamint, káliumot és számos fitokemikáliát tartalmaznak. A csonthéjasok közül a cseresznyére irányult a legnagyobb figyelem. Egyes tanulmányok azt sugallják, hogy a cseresznye enyhítheti az edzés utáni fájdalmat, valamint csökkenti a köszvényes rohamok kockázatát. A cseresznyében lévő fenolok magas szintje, amit a kutatók a gyulladáscsökkentéshez kapcsoltak, állhat ezen előnyök mögött.

Citrusfélék, gránátalma, szőlő

Citrusfélék. A narancs, a grépfrút, a citrom és a lime híresen gazdag C-vitaminban. Tartalmaznak még rostokat, káliumot, kalciumot, B-vitaminokat, rezet és gyulladásgátló fitokemikáliákat, például flavonoidokat és karotinoidokat. Bár kevés humán kutatás folyik a citrusfélékről, a bennük található tápanyagoknak szívvédő hatást tulajdonítanak.

Gránátalma. Az apró gránátalmamagok nagy mennyiségben tartalmaznak C- és K-vitamint, káliumot, rostot és olyan erős fitokémiai anyagokat, mint az antocianin és a reszveratrol. Ezen tápanyagok bejuttatása a szervezetbe előnyös hatású lehet.

Szőlő. Szintén tele van rostokkal, C- és K-vitaminnal, valamint erős hatású fitokemikáliákkal.

(Angolból fordította: K. G.)

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Erősítsük meg az immunrendszerünket