Az olívaolaj megvédhet számos betegségtől

Egy nemrég közzétett amerikai tanulmány szerint az olívaolaj használata – margarin, vaj vagy más telített zsírok helyett – megvédhet a rák, a szív- és érrendszeri, a légzőszervi megbetegedések, az időskori elbutulás (demencia) és más betegségek okozta halálozástól. A leginkább célravezető megoldás a mediterrán étrend követése, megfelelő mozgással együtt.

„A tanulság az, hogy minden alkalommal, amikor csak lehet, használjunk olívaolajat a telített zsírok helyettesítésére, amikor főzünk vagy salátaönteteket készítünk”, mondta Dr. Howard LeWine, a Harvard Orvosi Egyetemhez tartozó Harvard Health Publishing c. kiadvány orvosi főszerkesztője.

Olívaolaj: akár 34%-kal alacsonyabb általános halálozási kockázat

A tanulmány az amerikai kormány által finanszírozott két nagy vizsgálatban – a Nurses’ Health Study és a Health Professionals Follow-up Study – részt vevő személyek étrendjét elemezte. A kutatók ezután összehasonlították az étrenddel kapcsolatos eredményeket a betegségekkel és a halálozási adatokkal, amelyeket az említett személyeknél az idők során találtak.

A tanulmány szerzője, Marta Guasch-Ferre, a Harvard T. H. Chan School of Public Health vezető kutatója szerint azoknál a férfiaknál és nőknél, akik valamivel több mint 2 teáskanál (10 gramm) margarint, vajat, majonézt vagy tejzsírt helyettesítettek ugyanennyi olívaolajjal, akár 34%-kal alacsonyabb általános halálozási kockázatot mutattak ki, mint azoknál, akik egyáltalán nem ettek olívaolajat, vagy csak keveset fogyasztottak belőle.

„Ez az első hosszú távú, több mint 90 ezer résztvevőt magában foglaló, akár 30 éven át követett vizsgálat, amelyet az amerikai lakosság körében végeztek az olívaolajról és a halálozásról. A korábbi vizsgálatokat mediterrán és európai népességben folytatták, ahol az olívaolaj fogyasztása általában magasabb”, mutatott rá a kutató.

Még az agyi betegségekre is jótékonyan hat

Azoknál, akik a legtöbb olívaolaj fogyasztásáról számoltak be, 19%-kal alacsonyabb volt a szívbetegségben, 17%-kal alacsonyabb a rákban, 29%-kal alacsonyabb a neurodegeneratív betegségben és 18%-kal alacsonyabb a légzőszervi betegségben bekövetkező halálozás kockázata, mint azoknál, akik soha nem vagy csak ritkán fogyasztottak olívaolajat a telített zsírok helyett, hangsúlyozta Susanna Larsson, a svédországi Karolinska Egyetem epidemiológiai docense a tanulmányt kísérő szerkesztőségi cikkben. A vizsgálat eredményeit és a szerkesztőségi cikket egyaránt a Journal of the American College of Cardiology című szakfolyóiratban tették közzé.

Az olívaolaj és az agyi betegségek okozta kevesebb halálozás közötti kapcsolat „újszerű” volt, világított rá Larsson. „Figyelembe véve az Alzheimer-kórra vonatkozó megelőző stratégiák hiányát, valamint a betegséggel kapcsolatos magas megbetegedési és halálozási arányt, ennek a megállapításnak, ha megerősítést nyer, nagy közegészségügyi jelentősége van.”

A mediterrán étrend alapanyagai: olívaolaj, friss zöldség és gyümölcs

Az olívaolaj, vagy görögül „laderá”, az egészségesnek minősített mediterrán étrend egyik legfontosabb alapanyaga, amely tanulmányok szerint csökkentheti a cukorbetegség, a magas koleszterinszint, a demencia, a memóriavesztés, a depresszió és a mellrák kockázatát. Ez az étrend, amely inkább étkezési stílus, mintsem valamilyen korlátozó diéta, összefüggésbe hozható az erősebb csontokkal, az egészségesebb szívvel és a hosszabb élettartammal is.

Bár a mediterrán étkezési mód a Földközi-tengert övező 21 ország hagyományos ételein alapul, egy alapvető téma körül forog. A hangsúly az egyszerű, növényi alapú főzésen van, amely friss zöldségeket és gyümölcsöket, teljes kiőrlésű gabonaféléket, babot, magvakat és dióféléket tartalmaz, és nagy hangsúlyt fektet az extra szűz olívaolajra.

Sok mozgás, kertészkedés

Görögországban, a mediterrán étrend szülőhazájában az olívaolajat olyannyira a görög élet részének tartják, hogy ha a helyiek valakit kicsit őrültnek minősítenek, azt mondják, hogy „choris ládi” vagyis „olajvesztő”.

De nem csak az ételek állnak a mediterrán megközelítés középpontjában, amely már ötödik éve vezeti a legjobb étrendek rangsorát. Ez valójában olyan életmód, amely a mozgást is hangsúlyozza – gyaloglás, kerékpározás, kertészkedés –, valamint a tudatos étkezést, és a barátokkal, a családdal együtt való étkezés társadalmi előnyeit.

Guasch-Ferre szerint a tanulmány fontos megállapítása: az egészségtelenebb zsírok, például a vaj, a teljes zsírtartalmú tejtermékek és a majonéz helyettesítésének előnye, hogy „a főzéshez, az öntetekhez és a sütéshez az olívaolaj mennyiségét növeljük, hasonlóan a mediterrán térség népességéhez”.

Hozzátette: semmilyen tudományos bizonyíték nem támasztja alá azt az elképzelést, hogy a több olívaolaj fogyasztása súlygyarapodással járna. „Az olívaolaj valószínűleg növelheti a jóllakottságot és a teltségérzetet, ami viszont csökkentheti az egészségtelen nassolni valók fogyasztását”.

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Szépség egyszerűen, olívaolajjal