Az olívaolaj megvédhet számos betegségtől

Egy nemrég közzétett amerikai tanulmány szerint az olívaolaj használata – margarin, vaj vagy más telített zsírok helyett – megvédhet a rák, a szív- és érrendszeri, a légzőszervi megbetegedések, az időskori elbutulás (demencia) és más betegségek okozta halálozástól. A leginkább célravezető megoldás a mediterrán étrend követése, megfelelő mozgással együtt.

A mediterrán étrend és szemünk egészsége

A mediterrán étrend és a sok gyümölcs fogyasztása több mint egyharmadával csökkenti az időskori sárgafolt elfajulás (makuladegeneráció), a vakság vezető okának kialakulását. Ez az étrend bizonyítottan javítja a szív egészségét és csökkenti a rák kialakulásának kockázatát, a szemünk egészségére gyakorolt hatásáról viszont eddig kevés információnk volt.

A spanyolok és az olaszok sokáig élnek, a britek nem

Meddig élnek az emberek Európa 18 országában? A felmérésben főként a 85-94 éves kort megéltek érdekelték a szakembereket. Kiderült, hogy Észak-Spanyolországban, Északkelet-Olaszországban, Dél- és Nyugat-Franciaországban élnek a legtovább az emberek, és ők rendszerint az egészséges mediterrán étrend hívei. A brit nyugdíjasoknak rosszabbak az esélyeik.

A mediterrán étrend mérsékli a stroke veszélyét

Akik következetesen kitartottak a mediterrán étrend mellett, kisebb eséllyel kaptak vérrög okozta stroke-ot. A mediterrán étrend sok zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonát, halat, szárnyast és olívaolajat tartalmaz, és korlátozza a vörös húsok, az édességek és a telített zsírsavak bevitelét, beleértve például a vajat vagy a zsíros tejtermékeket.

Viagra-diéta segít az ágyban

A sok halat, salátát, olívaolajat és mértékkel fogyasztott vörösbort tartalmazó mediterrán étrendről eddig is köztudott volt, hogy jót tesz a szívnek és az ereknek, ám most bebizonyosodott: a szexuális életre nézve is jótékony hatású. A szakértő egyenesen úgy fogalmaz, hogy a megfelelő táplálkozás akár a kis kék tabletta hatását is felülmúlja.

A mediterrán étrend előnyei gyerekeknek

A perifériás artéria betegség és a 2-es típusú diabétesz kockázatának csökkentése mellett az egészséges mediterrán étrend számtalan más megbetegedés megelőzésében is segíthet. A kutatók most azzal bővítették az előnyök listáját, hogy kimutatták, a mediterrán étrenden élő gyermekek kisebb valószínűséggel válnak túlsúlyossá vagy elhízottá, mint társaik.

Az olívaolaj és a saláta kombinációja aranyat ér

Az olívaolaj és a zöldségek kombinációjának köszönhetőek a mediterrán diéta egészségügyi előnyei – állítják a szakértők –, mivel az olívaolaj telítetlen zsírsavai kiegészítik a zöldségek nitrogéntartalmának előnyeit – olvasható a PNAS című szakfolyóiratban. A mediterrán országokban megszokott étrendnek régóta pozitív egészségügyi hatásokat tulajdonítanak.

Mediterrán étrenddel a cukorbetegség ellen

A mediterrán étrend jelentősen csökkenti a diabétesz kialakulásának kockázatát azoknál, akik a szívbetegség szempontjából is fokozott veszélyben vannak – derül ki egy friss kutatásból. Az eredményekhez 19 korábbi tanulmányt elemeztek újra a szakértők, amelyek több mint 162 000 embert vettek górcső alá, átlagosan 5,5 éven át tartó megfigyeléssel.

A mediterrán diéta növeli az egészséges időskor esélyét

Egy több mint 10 000 nő adatait vizsgáló, több amerikai egyetem és korház bevonásával elvégzett kutatás szerint azok, akik mediterrán étrenden élnek, 40 százalékkal nagyobb eséllyel maradnak egészségesek 70 éves koruk után is. A diéta sajátossága a sok zöldség, gyümölcs, hal és olívaolaj, emellett pedig kevés vörös húst és telített zsírsavat tartalmaz.

Segít megtartani a kívánt súlyt a mediterrán étrend

Már eddig is a mediterrán étrend számított az egyik legegészségesebb diétának, most azonban az is kiderült, hogy a fogyás után segít megtartani az elért súlyt is. Gyakran előfordul, hogy hiába éri el valaki kemény fogyókúrával az áhított súlyt, a diéta után a leadott kilók általában szép lassan visszakúsznak. A legújabb kutatások szerint azonban ezt a jojó-effektusnak is nevezett jelenséget a mediterrán étrenddel bárki könnyen kivédheti.