A mediterrán étrend mérsékli a stroke veszélyét

Akik következetesen kitartottak a mediterrán étrend mellett, kisebb eséllyel kaptak vérrög okozta stroke-ot. A mediterrán étrend sok zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonát, halat, szárnyast és olívaolajat tartalmaz, és korlátozza a vörös húsok, az édességek és a telített zsírsavak bevitelét, beleértve például a vajat vagy a zsíros tejtermékeket.

A mediterrán étrend mérsékli a stroke veszélyétAz eredmények alapján azok, akik a legkövetkezetesebben kitartottak a mediterrán étrend mellett, kisebb eséllyel kaptak vérrög okozta stroke-ot, mint akiknek a táplálkozása a legkevésbé esett egybe a Földközi-tenger medencéjéből eredő irányelvekkel.

A mediterrán étrend rengeteg zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonát, hüvelyest, magot, halat, szárnyast és olívaolajat tartalmaz, miközben korlátozza a vörös húsok, az édességek és a telített zsírsavak bevitelét, beleértve például a vajét vagy a zsíros tejtermékekét.

Noha a vizsgálat nem bizonyít ok-okozati összefüggést, Dr. Paul Wright, a New York állambeli North Shore University Hospital munkatársa elmondta, hogy erőteljes bizonyítékként szolgál arra, hogy a mediterrán étrend szigorú követése jelentősen mérsékeli a stroke veszélyét.

A munkálatokat Dr. Ayesha Sherzai, a Kolumbia Egyetem Orvosi Központjának ideggyógyásza vezette. Csapatával együtt több mint 104 000 kaliforniai tanár adatait vette górcső alá. A résztvevők átlagéletkora 52 év volt, és öt csoportba sorolták őket aszerint, hogy mennyire követik a mediterrán étrendet.

Noha a mediterrán étrend mérsékelte a vérrög miatti stroke veszélyét, nem mutatott összefüggést a vérzés révén bekövetkező típussal. A szerzők hozzátették, hogy korábbi eredmények alapján a mediterrán diéta híveinél alacsonyabb a szívbetegség és a demencia kockázata, valamint a halálozási ráta is – arról azonban kevés információ állt rendelkezésre, hogy befolyásolja-e a stroke veszélyét.