A mediterrán diéta növeli az egészséges időskor esélyét

Egy több mint 10 000 nő adatait vizsgáló, több amerikai egyetem és korház bevonásával elvégzett kutatás szerint azok, akik mediterrán étrenden élnek, 40 százalékkal nagyobb eséllyel maradnak egészségesek 70 éves koruk után is. A diéta sajátossága a sok zöldség, gyümölcs, hal és olívaolaj, emellett pedig kevés vörös húst és telített zsírsavat tartalmaz.

A mediterrán diéta növeli az egészséges időskor esélyétAz eredmények szerint tehát azok a középkorú hölgyek, akik a mediterrán étkezési szokásokat követik, egészségesebb és hosszabb életnek örvendhetnek. A rengeteg zöldség, gyümölcs és hal csökkenti a leggyakoribb krónikus betegségek és fizikai problémák kockázatát. Az ilyen táplálkozás számszerűleg kétötödével növeli az egészség megőrzésének esélyét 70 éves korra.

„Kimutattuk, hogy a minőségi étrend a középkorúaknál erősen összefügg a jó egészségi állapot és közérzet esélyével, valamint az egészséges, hosszú élettel” – mondta Cecilia Samieri, a Harvard Egyetem és a Bostoni Női Kórház munkatársa. „A fizikai, kognitív és mentális épség megőrzése jelentősebb motiváló erőt jelenthet az étrend megváltoztatására, mint a hosszú élet vagy egy-egy krónikus betegség elkerülésének ígérete” – tette hozzá a szakértő.

Az adatok alapján az „egészségesen öregedők” aránya sokkal magasabb volt a mediterrán diétát folytatók körében, ám a teljes mintában mindössze 11 százalékos volt a hányaduk.

Samieri és kollégái több mint 10 000 nő adatait vették górcső alá, akik közül mind az ötvenes éveik közepén, vagy a hatvanas éveik elején jártak, illetve 1984 és 1986 között részt vettek az egészségügyi dolgozókat érintő széleskörű kutatásban. Ugyanazokat a résztvevőket átlagosan 15 évvel később is megkérdezték az egészségi állapotukról.

A szakértő elmondta, hogy a mediterrán diéta jellegzetessége a magas gyümölcs, zöldség, hüvelyes és teljesgabona-fogyasztás, míg feldolgozott hústermékből és vörös húsokból sokkal kevesebbet tartalmaz. Mértékletes alkoholfogyasztás és az egyszeresen telítetlen zsírsavak magasabb aránya jellemzi, utóbbinak legfőbb forrása az olívaolaj. Samieri úgy véli, hogy a mediterrán étrend hasonlóan jótékony hatású lehet a férfiak egészségére is.