Mediterrán étrenddel a cukorbetegség ellen

A mediterrán étrend jelentősen csökkenti a diabétesz kialakulásának kockázatát azoknál, akik a szívbetegség szempontjából is fokozott veszélyben vannak – derül ki egy friss kutatásból. Az eredményekhez 19 korábbi tanulmányt elemeztek újra a szakértők, amelyek több mint 162 000 embert vettek górcső alá, átlagosan 5,5 éven át tartó megfigyeléssel.

Mediterrán étrenddel a cukorbetegség ellenAz analízis alapján a mediterrán étrend – amely halfélékben, magvakban, zöldségekben és gyümölcsökben gazdag – 21 százalékkal alacsonyabb cukorbetegség-kockázattal párosul, mint a többi táplálkozási minta.

A mediterrán étrend még jobban, 27 százalékkal csökkentette a veszélyt azok körében, akiknél magas a szívbetegség kialakulásának kockázata. A diabétesz megelőzése náluk kiemelt fontosságú – figyelmeztetnek az értekezés szerzői, akik az Amerikai Kardiológiai Kollégium éves ülésén mutatták be az eredményeket szombaton Washingtonban.

„A mediterrán étrend alkalmazása kortól, nemtől, etnikumtól és kulturális tényezőktől függetlenül csökkenti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát” – fogalmazott Demosthenes Panagiotakos, az athéni Harokopio Egyetem professzora. „Ez az étrend még a magas kockázatúak csoportjában is hasznos, és bizonyítja, hogy sosem késő belevágni az egészséges táplálkozásba” – tette hozzá a szakértő.

Panagiotakos megjegyezte, hogy a felülvizsgált tanulmányok európaiakat és más kontinensről származókat is magukban foglaltak. Ez azért fontos, mert a legtöbb ilyen jellegű vizsgálat általában európai illetőségű, így eddig kétséges volt, hogy a helyspecifikus tényezők, úgymint a genetika, a környezet és az életmód befolyásolja-e az eredményeket. A mostani elemzés szerint a mediterrán diéta mindenki számára hasznos, így világszerte segíthet a táplálkozásra vonatkozó közegészségügyi ajánlások formálásában.