A mediterrán étrend és szemünk egészsége

A mediterrán étrend és a sok gyümölcs fogyasztása több mint egyharmadával csökkenti az időskori sárgafolt elfajulás (makuladegeneráció), a vakság vezető okának kialakulását. Ez az étrend bizonyítottan javítja a szív egészségét és csökkenti a rák kialakulásának kockázatát, a szemünk egészségére gyakorolt hatásáról viszont eddig kevés információnk volt.

Főleg a gyümölcs legyen sok!

Már számos korábbi tanulmány igazolta a mediterrán diéta jótékony hatásait. Az étrend középpontjában a gyümölcs-, zöldség-, teljes kiőrlésű gabona-, hüvelyesek-, dió-, egészséges zsírok és halak fogyasztása áll, míg a vörös húsok és a tejtermékek fogyasztása háttérbe szorul.

A portugáliai Coimbra Egyetem kutatói 883, 55 év feletti személyt vontak be a vizsgálatukba. 449 esetben alakult ki időskori makuladegeneráció. A résztvevőknek kérdőívet kellett kitölteniük, amely az étkezési szokásaikat vizsgálta.

Azok körében, akik a mediterrán diétát csak tessék-lássék követték, 50%-ban alakult ki a szembetegség, míg azok között, akik szigorúan betartották az étrendet, ez a szám 39% volt. A számokból az is kiderült, hogy a gyümölcsfogyasztás különösen erős összefüggést mutatott a makuladegeneráció kialakulásának csökkenésével.

A koffeinnek és egyéb antioxidánsoknak szintén védő szerepük van, úgy tűnik, a koffein, a béta-karotin és a C- és E-vitaminok szintén védő faktorok a makuladegeneráció ellen. Habár a koffein nem a mediterrán diéta szerves része, a mediterrán országokban mégis gyakori a koffein tartalmú italok –teák és kávék – fogyasztása.

Dr. Rufino Silva, a kutatás vezetője, a Coimbra Egyetem Szemészeti Tanszékének professzora elmondta, hogy ez az eredmény fontos lépcsőfoka a makuladegeneráció hatásos megelőző kezelésének.