Harc a szeméthegyek ellen

Ma hazánkban átlagosan háztartásonként 1-2 szemetesvödörnyi hulladék keletkezik. Ez a hulladékkupac (az intézmények hasonló hulladékával együtt) 1 év alatt 23 millió (!) köbméternyire (mintegy 4,6 millió tonnára) hízik. Máris ijesztő, ám évről évre növekvő mennyiség.

„Sokan nőttünk fel abban a tudatban, hogy mindig találunk majd egy eléggé széles és mély lyukat, amelyben eltüntethetjük limlomjainkat.”
(Al Gore, amerikai politikus)

Ha az összes szemetesvödör tartalmát egy helyre döntenénk, 1 év alatt a szeméthalom kb. akkora lenne, mint 3 egymásra helyezett Gellérthegy. Nyilvánvaló, hogy az általunk „termelt” hulladékhegyekkel valamit kezdeni kell.

Magyarországon egészen a közelmúltig a problémát úgy próbálták megoldani, hogy a települések határában kijelöltek szeméttelepet, és a természetre bízták annak további sorsát vagy „füstölgő” szemétégetőkben semmisítették meg a vegyesen gyűjtött hulladékot.

Úgy gondolom, nem kell ecsetelni, milyen szomorú következményei vannak a szemétkezeléssel kapcsolatos felelőtlenségnek. Csak néhányat említek meg: elszennyeződhet a talaj, mérgezővé válnak a felszín alatti vizek, ezáltal ivóvizünk is.

Összefoglalva azt mondhatjuk: új stratégiát kell kidolgozni a szeméthegyek elleni harcban! Ez a harc csak közösen vívható meg, minden egyes állampolgár aktív közreműködésével.

Minden jóérzésű ember kötelessége, hogy környezetkímélő életmódot folytasson, és ezenfelül tehetsége szerint mindent megtegyen a bioszféra megmentése érdekében. Gondoljunk a jövő nemzedékekre!

Komplex hulladékgazdálkodás (környezetkímélő életmód)

Ennek az új fogalomnak a fő elemei:

  • a hulladékképződést (ha csak lehet) meg kell előzni
  • ami mégis keletkezik, annak veszélyességét csökkentsük
  • amit újra lehet hasznosítani, kezeljük külön
  • amit nem lehet újrahasznosítani, környezetkímélő módon ártalmatlanítsuk

A stratégia első lépése, hogy gyűjtsük szelektíven (szétválogatva) a hulladékot. Ez egy olyan pont, amelynél minden magánember felelősségén is múlik a siker.

A háztartásban keletkezett szerves hulladék (ami elbomlik) felhasználható komposzt (természetes eredetű kertészeti tápanyagpótló) készítésére. Ha mi magunk nem foglalkozunk komposztálással, adjuk le a keletkezett szerves anyagokat nagyobb cégeknek, akik ezzel foglalkoznak.

Olyan emberekre van szükség, akik településük, környezetük védelme céljából készek változtatni szokásaikon, meg akarják tanulni a környezetkímélő életmód alapelveit, és azokat alkalmazni is akarják a mindennapokban.
Számíthatunk Önre is?

Néhány hasznos weboldal, illetve cím

Magyar Biokultúra Szövetség (Budapest, Fő utca 28.): 214-7006
www.biokultura.org
biokultura@biokultura.org

Hulladék Munkaszövetség (HUMUSZ, 1111 Budapest, Saru utca 11.)
www.humusz.hu

Ökoszolgálat Alapítvány (Környezetvédelmi Tanácsadó Szolgálat)
1054 Budapest, Vadász utca 29., 0680/ 269-446 (ingyenes szám); 311-7855
okosz@okoszolgalat.hu
www.okoszolgalat.hu

Magyar Természetvédők Szövetsége (Zöldlevél magazin): 216-7297
www.mtvsz.hu
info@mtvsz.hu

Zöldtech Magazin
www.zoldtech.hu

Hulladékátvevők listája országszerte
www.humusz.hu/index.php?id=humusz&p=21

Nagy Péter
egészségügyi tanácsadó

Amennyiben szeretne hazánk megtisztításában segíteni, kérjük, vegye fel a kapcsolatot velünk!
peter513@vipmail.hu
http://tanacsok.atw.hu

Bejelentkezés

Hírlevél fel/leiratkozás

Videó ajánlatunk

Biofizikai állapotfelmérés felsőfokon
A videóhoz kattintson a képre!

Kiemelt ajánlatunk

Már tudok segíteni magamon

Már tudok segíteni magamon

Megosztom Önökkel az akut húgyhólyag-gyulladással kapcsolatos tapasztalataimat. Éppen a hétvégi házunkat készítettük fel a téli időszakra, és eközben észre sem vettem, hogy teljesen átfagyott a lábam. Két nap elteltével alhasi fájdalomra ébredtem. Görcsölt is meg nem is, kicsit nyomott is, olyan érzés volt, amilyet korábban soha nem tapasztaltam.

Heti horoszkóp

Heti horoszkóp

Eseménynaptár (ma és holnap)

Találkozzunk a Facebookon is!

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés