Transzlégzés, rebirthing, Osho

Cikksorozatunkban a légzés és az egészség bonyolult kapcsolatát járjuk körül. Eddig a légzés élettanával, a légzésszünetekkel, az egyes orrnyílásokkal, a jógalégzésekkel és a kínai légzéstechnikákkal foglalkoztunk, most megkezdjük a korszerű légzésterápiák ismertetését.

A korszerű légzésterápiák mindegyike néhány évtizeddel ezelőtt alakult ki, és közös jellemzőjük, hogy az ismert ősi keleti technikákon, tehát az indiai és a kínai légzésgyakorlatokon alapuló, a ma emberének szóló módszereket fejlesztettek ki. A modern légzésterápiák közé tartozik a holotrop vagy transzlégzés, a rebirthing (újjászületés), a vivation, valamint az Osho-féle légzésterápia és a Butejko-légzés.

A korszerű légzésterápiák kidolgozói szerint ezek a gyakorlatok hozzájárulnak az általános közérzetjavításhoz, és alkalmasak az egészségestől eltérő testi és lelki állapotok korrekciójára. Általános jótéteményükként jelölik meg a stressz csökkentését, az energiaszint és az életerő növekedését, a rugalmasság fokozódását.

Különféle betegségek kezelésére is alkalmasnak tartják ezeket a technikákat, így enyhíthetők vagy gyógyíthatók velük a következő betegségek: asztma, magas vérnyomás, fejfájás és reumás ízületi gyulladás. Sok gyermeknek segítettek már ezek a tüdő működését javító légzésterápiák az asztmás rohamok számának csökkentésében és erejük mérséklésében. Ugyancsak ajánlják őket a fáradtság, kimerültség, ellenségesség és harag mérséklésére, valamint a szívműtéten átesett betegeknél a további szívproblémák kockázatának mérséklésére. Nyilvánvaló előnyük mindemellett, hogy a hagyományos (pontosabban fogalmazva: korszerűnek mondott) nyugati orvoslás által előírt kezeléseket jól kiegészítik olyan súlyos esetekben is, mint a szívbetegség, a rák vagy az AIDS.

Holotrop vagy transzlégzés

Megalkotója, Stanislav Grof 1976-ban kezdett foglalkozni a terápia kidolgozásával. A holotrop szó görög eredetű, az egész felé való elmozdulást jelenti. Maga a módszer pszichés erőket, a lélek öngyógyító erejét használja. Eszközként alkalmazza a speciális helyzetben és környezetben felgyorsított légzést, valamint olyan zenét, amely ilyen körülmények között egyfajta módosult tudatállapot eléréséhez segít hozzá. Ebben a tudatállapotban az érintettek mélyebben és gyorsabban mozdulhatnak el az egész, illetve az egészség irányába.

A holotrop légzés abban is segít, hogy a beteg új, transzcendentális tapasztalatokat szerezzen. Tudatát kiterjesztve kapcsolatba léphet más emberekkel, állatokkal, növényekkel, sőt hite vagy hitrendszere szerint Istennel vagy az egész világmindenséggel. Az univerzummal egységben képes megtapasztalni a születés és halál élményét mint a végtelen kozmikus ciklus elemeit. Aki a holotrop légzést magas szinten végzi, annak az egész élete átalakulhat – tartják az e módszerrel foglalkozó terapeuták –, és kapcsolatba kerülhet a kozmikus tudattal, ahol nincs tér és idő. A holotrop légzést a transzperszonális pszichológia egyik legfontosabb gyakorlatának tartják, amely mélyebb tudatszintekre vezeti el a gyakorlót.

Rebirthing (újjászületés)

Ez a légzéstechnika a holotrop légzés egyik ága, amelyet intuitív légzésnek is neveznek. A pszichoterápia egyik formájaként a 70-es években alakult ki. A pszichoterápiában ismert különböző megerősítésekkel és más kognitív eszközökkel kiegészített légzésforma, amelynek célja, hogy az érintett személy újra átélje, majd elengedje a születéssel járó fájdalmakat és traumát, valamint az ebből eredő vagy ezzel összefüggő érzelmi és pszichológiai blokkokat.


A rebirthing elmélete szerint az újjászületési folyamat a következő négy részből áll:

  • a fogantatástól az első szülési görcsig tartó szakasz,
  • a szülési görcs,
  • a szülőcsatornán való áthaladás,
  • maga a megszületés és a köldökzsinór elvágása.

A folyamat mindegyik része és újra átélése olyan problémákhoz kapcsolható, hogy a szülők akarták-e, várták-e a gyermeküket, és fiút vagy lányt akartak-e.

Az első szakasz szorosan összefügg az önelfogadás és az önbecsülés érzéseivel.

A második szakaszhoz tartozik a szabad választás és döntés témaköre – ez a depresszió, illetve a pesszimizmus esetleges kialakulásához kapcsolódhat.

A harmadik szakasz az anyával való együttműködésről szól, amihez a következő érzések kötődhetnek: harag, düh, agresszió, bűntudat, pusztítás, önpusztítás.

Végül a negyedik szakasz már a világgal való első találkozással azonosítható, ami alapvetően meghatározza a környezetünkkel való kapcsolatunkat. Ide a következő érzések sorolhatók: függőség, bizonytalanság, szorongás, feszültség és félelem.

A rebirthing terapeuták által alkalmazott eljárás során az érintett „újjászületése” alatt minden problémáját átélheti, és helyette új érzéseket építhet fel, átalakíthatja életét.

Vivation

A holotrop vagy transzlégzés másik ága; ugyancsak irányított légzést jelent. Célja, hogy oldja az érzelmi blokkokat, valamint segítsen megtapasztalni a mindenkiben élő belső, bölcsebb énnel való kapcsolatfelvételt.

A vivation légzést elsősorban gyermekkori félelmek, párkapcsolati problémák kezelésére alkalmazzák, de hasznosnak tartják szorongás, illetve önértékelési és önelfogadási problémák kezelésében, a különböző érzelmi, lelki blokkok oldásában is.

Előnye, hogy könnyen elsajátítható, és a terapeutával együtt végzett néhány foglalkozás után már önállóan, otthon is alkalmazható. Nemcsak a lelki, hanem az ezek következtében vagy ezek hátterében fennálló testi panaszok mérséklésében, betegségek tüneteinek enyhítésében is segít, valamint más terápiás eszközökkel együtt ugyancsak alkalmazható.


Osho-féle légzésterápia

Az ezoterikus irodalomban magyarul is megjelent számos kiváló könyvéről jól ismert Osho nevéhez fűződik ennek a légzésterápiának a kezdeményezése. Az Osho-féle légzésterápiát, amelyet egyébként testorientáció terápiának is neveznek, Osho követői, az azóta világhírűvé vált terapeuták, Anand Devapath és Anand Dwari (Wilhelm Reich és Alexander Lowen követőiként) fejlesztették ki, de magát a folyamatot Osho mindvégig segítette és irányította.

Az Osho-féle légzésterápia segít elengedni az érzelmi stresszt, erősíti a pszicho-neuro-immunrendszert, és hozzájárul tudatos és tudattalan elménk gyógyító egységesítéséhez, integrációjához. Segítségével kibonthatók és feloldhatók a krónikusan feszült testi és lelki blokkok.

Az újjászületés (rebirthing), a regresszió, a hipnózis és a meditáció különféle technikáit, módszereit szintetizálták az Osho-féle módszerben. Nemcsak légzést alkalmaznak a kívánt hatás eléréséhez, hanem érintéssel és masszírozással is (pontosabban body work révén) segítik a folyamatot. Ilyen módon sikerül felszabadítani a belső energiaáramlást, ami segít az érintettnek abban, hogy átélhesse és kifejleszthesse erejének és tudatosságának teljes spektrumát.

Az Osho-féle légzésterápia a hangsúlyt az ember és a légzése közötti kölcsönös kapcsolatra helyezi. Tudjuk, hogy ha erősebb félelmünk vagy fájdalmunk van, akkor ösztönösen visszatartjuk a légzést. Amikor viszont örömet vagy más kellemes, pozitív érzelmet élünk át, ösztönösen teljes és mély lélegzeteket veszünk. Ha sikerül a tudatosság magasabb szintjére emelni a légzésünkkel fennálló kapcsolatunkat, akkor elengedhetjük a bennünket a teljességben akadályozó mintákat és blokkokat, megtapasztalhatjuk a szabadság és a teljes egészség érzését. Valósággal újra átéljük a gyermekkorban tapasztalt spontaneitást és ártatlanságot, ismét elkezdjük szeretni önmagunkat és másokat is a környezetünkben, így a bizalom és a tisztaság magasabb szintjére léphetünk – tartják az Osho-féle légzésterápia gyakorlói.

* * *

Cikksorozatunk záró részében az ugyancsak a modern légzésterápiákhoz sorolható Butejko-féle légzésről lesz szó, amely főleg asztmások számára jelenthet igen nagy segítséget.

Kürti Gábor

(Folytatjuk)

Jelentkezés a szerző budapesti vagy váci természetgyógyászati rendelésére, valamint hét végi öngyógyító és gyógyító tanfolyamaira: kurti.gabor@natursziget.com, (30)-996-2787
A tanfolyamokról részletesen tájékozódhat itt.

Bejelentkezés

Videó ajánlatunk

Biofizikai állapotfelmérés felsőfokon
A videóhoz kattintson a képre!

Heti horoszkóp

Heti horoszkóp

Hírlevél fel/leiratkozás

Találkozzunk a Facebookon is!

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés