A szülés csodája, a nőiség misztériuma

A legelső és legmélyebb tudást a lélekről gyermekeim születése és nevelése során szereztem, szerzem. Számomra születésük meghatározó esemény volt, amellett, hogy életem legnagyobb misztikus élményeit élhettem meg háromszor is. Az élet hatalmas csodáját tapasztaltam meg.

„Isten az örökkévalóság óta fekszik a szülőágyon és szül.
Isten lényege maga a szülés.”
(Eckhart mester)

De nemcsak ezt a csodát tapasztaltam meg, hanem valamiféle tartós tudatváltást is létrehozott bennem a szülés. Az a hiány, az az űr, ami addig ott tátongott a lelkemben, akkor megtelt érzelemmel. Úgy éreztem, megérkeztem, kerek egész lett a világ.

Mindhárom gyermekemet könnyen és gyorsan szültem. Már az első szülésemnél megrendített, hogy néhány anya milyen szánalmas elkeseredettséggel számolt be gyermekének világrajöveteléről. Ekkor kezdtem el gondolkodni ennek az okáról, és ez mélyen foglalkoztat ma is. Kíváncsi voltam, hogyan lehetne mindenki számára örömteli eseménnyé tenni a szülést.

Arra keresem a választ, hogy hogyan lehetne változást elérni abban az irányban, hogy a szülés (és ehhez kapcsolódóan az anyaság) pozitív élmény legyen, ezáltal elfoglalja értékes helyét az egyes ember életében és a társadalomban.

Nem kell sürgetni a szülést, saját ritmusa van

A szülés az élet természetes velejárója. Saját ritmusa van. Ha nem sürgetik, hanem hagyják a maga természete szerint végbemenni, valószínűleg nem lesz szükség beavatkozásra, még gátmetszésre sem. Ehhez elengedhetetlenül fontos a nő számára a biztonság, a kontroll és a kompetencia élménye, az érzelmi támasz és a saját aktivitás megélése.

Nagy segítség a szülő nőnek, ha testhelyzetét szabadon megválaszthatja, mert hanyatt fekvő helyzetben sokan kiszolgáltatottnak érzik magukat. Emellett a vertikális szülésnél a gravitáció is meggyorsítja a folyamatot. Jelentősége van még az intim légkörnek is, hiszen a szülés is egy szexuális folyamat, ezért éppúgy lehet élvezni, mint a szeretkezést.

Mivel a várandós asszonyok érzelmileg sokkal befogadóbbak, minden kollektív társadalmi félelem hat rájuk. A szülést övező nagyfokú aggodalmainkat generációról generációra rávetítjük az anyaság előtt állókra. Az első, talán a legerősebb negatív szuggesztió a Bibliában található, amely szinte kötelezővé teszi a kínokat a szülés alatt, melyet az eredendő bűnnel köt össze.

A fájdalomcsillapítás hátulütői

A fájdalomtól való félelem feszültté teszi az anyát, így görcsössé válik, nem tudja elengedni magát, és kínszenvedéssé válik a szülése. Az anyasággal kapcsolatos negatív beállítódás szintén hozzájárul a szülési fájdalom megéléséhez.