Miért jobb a szénhidrátszegény étrend, mint a zsírszegény diéta?

A legtöbb ember hozzászokik ahhoz, hogy cukrot égessen el, szervezetük beáll arra, hogy ebből a célból folyamatosan cukrot vegyen magához, és végső soron még több cukrot használjon fel, még akkor is, amikor nem eszik, mutat rá dr. Ron Rosedale. Éjjel, amikor alszunk, testünk előnyben részesíti a cukor felhasználását, beleértve a szervezet fehérjéinek lebontásából származó cukrot is, ami ahhoz vezet, hogy a testtömeg csökken, és ez az izmok és csontok tömegének csökkenését is magában foglalja.

Az emberek tehát nem elsősorban azért válnak túlsúlyossá, mert sok zsírt esznek, hanem mert elfelejtették, hogyan hasznosítsák a zsírt. Persze szerepet játszik ebben a gyenge hormonális szabályozás is, teszi hozzá dr. Rosedale.

A szénhidrátok és a cukor zűrzavart okoznak a hormonháztartásban

A legtöbb amerikai hatalmas mennyiségű cukrot, kenyeret, sült ételeket, rágcsálnivalókat, kekszeket és számtalan egyéb szénhidrátfélét fogyaszt. Szervezetük már nem képes kezelni ezt a töméntelen cukrot, ezért zsírrá alakítja, hogy kiiktassa a vérkeringésből.

Egy ideig a testsúlyuk gyarapszik, hiszen ez a sejtek elemi reakciója az életben maradás céljából: a felesleges cukrot zsírrá alakítják. Viszont egy idő után a szervezet zsírraktárai is megtelnek. Ez az oka annak, hogy a legtöbb túlsúlyos ember általában egyszersmind cukorbeteg. Szervezetükben nem marad már több hely, ahol a felesleges cukrot zsírként tárolhatnák, így az a keringésben marad, ami ahhoz vezet, hogy az inzulinszint megemelkedik és a szervezet immunissá válik az étvágyat szabályozó, leptin nevű hormonra.

Mi a megoldás? Együnk kevesebb szénhidrátot és cukrot, és fogyasszunk egészségesebb zsírféléket. Ezáltal a szervezet könnyebben dolgozza fel a cukrot (tehát nem szükséges azt teljes mértékben kiiktatni), és rááll a zsír elégetésére is. Az eredmény karcsúbb és egészségesebb test, és persze teljesebb élet.

Mennyi zsír megfelelő a szervezetnek?

Ez egyéntől függ. Mindegyikünknek szüksége van némi zsírra. Néhány ember számára a bevitt táplálék felének megfelelő mennyiségű zsír az elegendő, mások szervezete beéri azzal, ha csak 10%-nyi zsírt vesznek magukhoz. A különbség attól függ, ki milyen táplálkozási típusba tartozik, és hogy mi az illető célja: fogyni akar vagy egészséges kíván maradni. Nagyon fontos, hogy tisztában legyünk a saját céljainkkal.

Amikor nagyobb mennyiségű zsírt iktatunk be az étrendünkbe, célszerű inkább a zsírok egészséges fajtáit választani, például olívaolajat, az állati eredetű zsírok közül a fűvel táplált állatok húsát, a telítetlen zsírsavakat (ómega-3) tartalmazó zsiradékokat, a nyers tejtermékeket, olajos magvakat, dióféléket, kókuszolajat és avokádót. A túlságosan finomított zsírfélék, mint a finomított növényi olajak és a transz-zsírok kerülendők.

Ha tisztába jövünk saját táplálkozási típusunkkal, akkor végre nem kell aggódnunk a kalóriaszámlálás és az elfogyasztott zsírok mennyisége miatt. Ehelyett egyszerűen arra figyelhetünk, hogy a megfelelő mennyiségű szénhidráttal, zsírral és fehérjével lássuk el szervezetünket. Ez a módszer az étkezés sokkal természetesebb és intuitívabb módja, amelynek révén mindig tisztában lehetünk azzal, hogy eltaláltuk-e a helyes arányt, hiszen akkor egyszerűen csodálatosan érezzük magunkat.

(Források: Low-Carb Diet Beats Low-Fat Diet; Study: Low-Carb Diet Best for Weight, Cholesterol; Weight Loss with a Low-Carbohydrate, Mediterranean, or Low-Fat Diet, angolból fordította: Kolontár Elvira)