Alig mozgunk, borús a kedvünk

Minden új generáció kevésbé aktív, mint az előző – állítják a kutatók. Nálunk 5 ember közül csak 1 végez rendszeres testmozgást, ami pedig szükséges lenne az egészség megtartásához. A mozgásszegény életmód és az ebből fakadó problémák egyre fiatalabb korban jelentkeznek.

Az egészséges életmód fontos eleme a rendszeres testmozgás. Az EU javaslatai alapján egy felnőttnek minimum 30 perc mérsékelt intenzitású testedzésre lenne szüksége a hét 5 napján, vagy legalább 20 perc élénk testedzésre a hét 3 napján. A legfrissebb kutatások szerint a felnőtt lakosság fele azonban nem teljesíti ezt a minimumot, és a gyermekeknek is csupán 20%-a végez napi 60 percnyi aktív mozgást. Megdöbbentő, de magyar kutatások szerint a 14-19 éves korosztályban négy fiatalból egy – saját bevallása alapján – lényegében soha nem sportol. A 20-25 éves fiatalok 42%-a soha, míg 14%-a csupán havi néhány alkalommal szán időt némi testmozgásra.

Testünk mozgásra termett

Az Európai Unió népességének körülbelül 40-60%-a ülő életmódot folytat. A társadalom túlnyomó része elkényelmesedett életmódot él, a tv, az internet, a számítógépek, az ülőmunka, a bevásárlások, a közlekedés egyre kevesebb testmozgással jár.

A mozgáshiány ma már sajnos népbetegség – mondja Katus Attila életmódszakértő. Nem gyalog vagy kerékpárral megyünk az iskolába vagy munkahelyünkre, hanem autóval. Nem lépcsőn megyünk fel a második emeletre, hanem lifttel. Egyszerűen már alig mozgunk, a mindennapjainkból hiányzik a fizikai aktivitás, és ez bizony komoly baj.

Az emberi test pedig mozgásra termett. Miért ne szállhatnánk le egy megállóval előbb a buszról, kerékpározhatnánk vagy mehetnénk gyalog? Ha ezeket a kis lépéseket megtesszük, fittebbnek és egészségesebbnek érezzük magunkat. Általánosan ismert tény, hogy a naponta vagy hetente több alkalommal sportolók kevesebb stresszt élnek meg, jobb a kedélyállapotuk és a koncentráló képességük.

Termeljünk boldogságot!

A sportot soha nem késő elkezdeni, és ugyanez vonatkozik arra, hogy odafigyeljünk a testünkre. Aki rendszeresen sportol, az jobban alszik, frissebben ébred. A mozgás segít az állóképesség fokozásában és a nagyobb teherbírásban, de a rendszeresen sportolónak nemcsak a fizikai erőnléte jobb, hanem szellemileg és lelkileg is kiegyensúlyozottabb – hívja fel a figyelmet a szakértő.

A mozgás az életben létfontosságú. Az a korlát, amely meggátolja az embereket abban, hogy rendszeresen mozogjanak, gyakran nem valódi fizikai akadály, inkább csak a gondolkodásmódból vagy egyszerű lustaságból fakad.

A rendszeres testmozgás, a sport fontosságát és jótékony hatását nem lehet eléggé hangsúlyozni. Mindezek révén ugyanis – a fizikai mozgás egészségvédő hatása mellett – fokozódik az agy szerotonin termelése. Ez az a bizonyos „boldogsághormon”, amelynek hatására kellemes, jó érzés keríti hatalmába az embert. A mozgás tehát öröm, és bizonyítottan kedvező hatással van az egészségre. Sosem késő elkezdeni!

(Forrás: Noguchi Porter Novelli)