Mérgező szobanövények

Kroton

A trópusi vidékeken vadon élő, kutyatejfélék családjába tartozó növény számos változata ismert, a levelek színe és formája is sokféle lehet. Vannak példányok, amelyeknél egy növényen belül jelentkeznek a sárga-, zöld- és piros mintás, lándzsára emlékeztető levélkék. Mind a levele, mind a szára mérgező tejnedvet tartalmaz, amely a bőrrel érintkezve perceken belül piros, viszkető irritációt, lenyelve pedig erős hányást, hasmenést, valamint égő, maró érzést okoz.

Korallbokor

A csucsorfélék hazánkban legismertebb képviselője a korallbokor. Emberre kevésbé veszélyes, csak nagyon nagy mennyiségű piros bogyó elfogyasztása okozhat rosszullétet, hányást, hasi fájdalmakat, légzési nehézségeket. Állatoknál azonban többször diagnosztizáltak súlyos bélgörcsöket, keringési zavarokat, sőt halálos kimenetelű mérgezést is.

Primula (kankalin)

A mintegy 600 fajtával büszkélkedhető kankalinfaj egyetlen fajtája, a szobai kankalin levélszőrei okozhatnak hólyagképződéssel, viszketéssel járó bőrirritációt az arra érzékeny embereknél. Súlyosabb esetekben légzészavar is felléphet.

Mikulásvirág

A növény tejnedve mérgező, a bőrön irritációt okoz, lenyelése hányához vezethet. A tüskés fajok fájdalmas, nehezen gyógyuló sebeket is ejthetnek a kíváncsiskodón.

Aloe fajok

Kis mennyiség elfogyasztása is tartós hasmenést okozhat.

Leander

A mediterrán térségben őshonos leander minden része mérgező alkaloidákat és glikozidokat tartalmaz. Fogyasztása heves hányást, hasmenést, fejfájást, szédülést okoz. Előfordulhatnak keringési zavarok is.

Aszparágusz fajok

A növény minden része mérgező, nedve a bőrön irritációt okoz, bogyós termése pedig lenyelve enyhén mérgező, hasmenéshez, hányáshoz és gyomorpanaszokhoz vezethet.

Anyósnyelv (sansavieria)

Levele vagy hajtása közepesen mérgező, lenyelése hányást, hasmenést okoz.

Ha szeretne még olvasni a szobanövényekről, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket is:

A háztartás és a kert találkozása