A háztartás és a kert találkozása

A szobanövények, a télikertben, teraszon, erkélyen nevelt növények egy kicsit a benti világhoz is tartoznak és egy kicsit a kerthez is, pláne, ha tavasztól őszig kitesszük egy részüket a szabadba, míg vannak, amelyeket egész évben bent nevelünk. Egyre inkább divatba jön a fűszernövények vagy ehető virágok termesztése is az ablakban, balkonon.

A növények ápolásánál és a termések leszedésénél, tárolásánál kevésbé a növő-csökkenő ciklusok, inkább a Hold felszálló és leszálló ága a mérvadó.

Szobanövények ápolása

Föld (Bika, Szűz, Bak) napokat talán a szobanövények karbantartására használhatjuk ki leginkább: a szobanövények és erkélyen nevelt növények ültetése, átültetésére ideális a Szűz és a Bak nap, a Bika kevésbé (felszálló Hold), viszont a Bika napon jó trágyázni, magokat elvetni.

A Bak nap ideális átültetésre és tartósításra is, a Bika nap trágyázásra, tápoldattal való táplálásra, tartósításra. Szűz napon ne főzzünk be és ne tartósítsunk semmit.

Öntözésre a Víz jegy alkalmasabb, a Levegő napokon viszont ne locsoljunk, mert tetvesek lehetnek utána a növények. Víz napokon akár berakhatjuk a kádba a növényeinket és le is zuhanyozhatjuk, alaposan lemosva a levelekről a port. A vízigényesebb növényeket hagyhatjuk is egy kicsit állni, a kevésbé vízigényes vagy szárazságtűrő fajtákról viszont öntsük le a felesleget.

Ehető növények tárolása

A fogyasztásra nevelt növények valamely részét, akár több részét is eltárolhatjuk, ha nem fogyasztjuk el azonnal. Vermeléssel, fagyasztással, befőzéssel vagy más eljárásokkal tartósíthatjuk a leszedett termést vagy leveleket, gyökereket. A tárolás szempontjából azonban nem mindegy, mikor gyűjtjük be. Az ablakban, télikertben nevelt zöldségek, fűszerek akár egész évben hajtanak, mégis, vannak napok, amikor ízletesebbek vagy tovább eltarthatók, mint a más napokon begyűjtött növényi részek.

A zöld leveleket, zöld részeket, szárakat legjobb Víz napokon leszedni. A virágokat Levegő napon, a terméseket Tűz napokon és a gyökérrészeket Föld napokon leszedni, de a föld feletti részeket jobb a felszálló Holdnál, míg a föld alatti részeket leszálló Holdnál leszedni, mert ilyenkor van bennük több tápanyag, nedvesség. Az sem mindegy, hogy hosszabb tárolásra vagy azonnali fogyasztásra szánjuk, esetleg levet akarunk facsarni belőle.

Kos: termések, gyümölcs, zöldség, gyógynövények eltevése, tartósítása, fagyasztása, csökkenő Holdnál.

Bika: termések, gyökérzöldségek begyűjtése, gyógynövények eltevése, tartósítása, vetés – jobb azonnali fogyasztásra (felszálló Hold).

Ikrek: ehető virág részek leszedése, fogyasztása.

Rák: virágok locsolása állott vízzel, esővízzel, levél részek leszedése és fogyasztása – ne raktározzunk és konzerváljunk ezeken a napokon semmit. Jobb azonnal elfogyasztani, amit leszedünk.

Oroszlán: gyümölcs és zöldség fagyasztása, vagy azonnali fogyasztása – ilyenkor nagyon lédúsak a gyümölcsök, facsarjuk ki a levét, és fogyasszuk frissen a zöldség- és gyümölcsleveket. Esetleg 1-2 napig hűtőben tárolhatjuk az Oroszlán napon nyert lét. Csökkenő Holdnál, ha a Hold már éppen a Szűz jegybe vált, még az Oroszlán napszakban szedjük le a termést, facsarjuk ki, és használjuk fel a Szűz napokon léböjtkúrához. Korábban (leszálló Holdnál) szedett termések aszalására jó lehet, mert kimondottan szárító hatású.

Szűz: gyökérnövények fogyasztása frissen: petrezselyem, cékla, zellergumó és más föld alatti növényrészek préselése léböjtkúrához csökkenő Holdnál. Ne főzzünk be, ne raktározzunk el és ne tegyünk el semmit ezeken a napokon, mert az ilyenkor szedett növény gyorsan romlik.

Mérleg: virág részek fogyasztása azonnal, mielőbb (karfiol, brokkoli stb.).

Skorpió: virágok, növények locsolása állott esővízzel, tartósítás, raktározás – zöld részek előnyben (sóska, spenót stb.), gyógynövényekkel való bánás (főleg csökkenő Holdnál érdemes).

Nyilas: termések, gyümölcsök és zöldségek, gyógynövények eltevése, raktározása, tartósítása, fagyasztása, akár szárítása. Az ilyenkor szedett termések elég tartósak. A balkonon nevelt luffatököt is érdemes ilyenkor leszedni és kiszárítani. A kiszárított szivacsos termést használhatjuk testradírozásra, mosakodásra vagy szintetikus szivacs helyett mosogatásra, takarításra. Az elhasznált szivacs utána komposztálható.

Bak: szobanövények gondozása (ültetés, átültetés), fogyasztásra szánt termések, gyógynövények eltevése, raktározása, konzerválása, kivéve a savanyítást – túl gyorsan erjed –, gyökérzöldségek vermelésre, tárolásra alkalmasak.

Vízöntő: termések, gyógynövények virág részének eltevése, csökkenő Holdnál szárítása. Virág részek fogyasztása. Ne locsoljunk és ne ültessünk át növényt, mert nem eresztenek gyökeret.

Halak: virágok locsolása, termések, gyógynövények ápolása – ne raktározzunk el semmit. Levél részek fogyasztása.

Babusáné Gazdik Ágnes
Öko-Piac-Tér.net

Érdemes lehet rákeresni a pontos jegyünkre a Kínai horoszkóp keresőjében.

Ha szeretne még olvasni a szobanövényekről, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket is:

Mérgező szobanövények