Hogyan készüljünk a karácsonyra?

Az idén minden másképp lesz! Évente elhatározzuk, hogy karácsony előtt időben megvesszük az ajándékokat, csak hogy elkerüljük a tavalyi (és a minden évben megismétlődő) rohanást. Nem az utolsó percben vesszük meg a fát sem – aztán dehogynem… Hogyan kerülhetjük el a stresszt?

Az idén végre mindennek másképpen kellene történnie: időben gondoskodni az ajándékokról, nem rohanni egyik rokontól a másikig. Mindenki tudja, hogy elhatározásunk sikere a jó szervezésen és időbeosztáson múlik. Nem ez az első év, amikor megfogadjuk, hogy az idén elkerüljük a karácsony előtti idegeskedést. Ha megfogadjuk a pszichológusok tanácsait, ez alkalommal biztosan stresszmentes, nyugodt karácsonyunk lesz.

Programgyomlálás

Minden kezdet… ez esetben igazán könnyű! Írjon fel mindent, amit karácsonyig el kell intéznie. Valóban mindent! Ez ugyan némi időt vesz igénybe, mégis megéri a fáradozást, hiszen legalább áttekintése lesz az ünnepek előtti kaotikus időszakról.

A naptára már most tele van különböző programokkal és találkozókkal szentestéig? Akkor szinte biztos, hogy valamit nagyon rosszul csinált! Ebben az esetben csökkenteni kell a tennivalók számát, méghozzá kíméletlenül. Tartson fenn saját maga számára legalább 20% szabadidőt. Talán túlzásnak tart ennyit? Gondoljon csak az odaégett süteményre és az azt követő beszerző körútra, az újbóli sütési akcióra; a karácsonyi ünnepségre, amely túl hosszúra sikerült, majd az esetleges másnaposságra, ami nemcsak az erejét, hanem az idejét is elrabolta; a munkahelyi túlórákra…

Gyomláljon tehát, mégpedig kíméletlenül: egyetlen jelentéktelen időpont, egyetlen „lehet-hogy-el-kellene-mennem” rendezvény se maradjon meg a határidőnaplójában. Senki sem várja el öntől, hogy minden egyes karácsonyi rendezvényen jelen legyen. Válassza ki a legfontosabbakat, és élvezze az ott töltött időt! Ugyanez érvényes az adventi összejövetelekre, az ajándékvásárlásra fordított időre és a karácsonyi vásárokon történő nézelődésre. Tervezzen elegendő időt – néhány szabad órát – a pihenésre, hiszen ahhoz, hogy ez a karácsony valóban stresszmentes legyen, mindenekelőtt egy dolog szükséges: kevesebb hajsza, kevesebb stressz.

Senki sem vár Öntől csodát – de a figyelem jólesik

Ha a határidőnaplójában szereplő programok listáját sikerült megkurtítania, jöhet a teendők listája. Tartsa szem előtt, hogy a listának az idén jóval rövidebbnek kell lennie, mint amilyen az elmúlt években volt. Ez azt jelenti, hogy itt is „irtani” kell! Először is mondjon le a tökéletességre való törekvésről, hiszen senki sem vár öntől csodát ajándékképpen, és a családja túléli a karácsonyt ötcsillagos étkezések nélkül, még akkor is, ha ön valóban szívesen főz és süt. Tegye fel magának a kérdést: mi az, ami igazán számít ahhoz, hogy a karácsony megünneplése megelégedettséggel töltse el?

Biztosan ismer olyan embereket, akik szinte egész évben folyamatosan karácsonyi ajándékokat vásárolnak, és szeptember végén már kétségbeesnek, ha még mindig hiányzik akár egyetlen ajándék is. Nem ez a követendő példa, ám a tanácsunk mindenesetre az, hogy ne most kezdje el beszerezni az ajándékokat. Tanácsunk a következő: vásároljon minden érzékével! Ne tekintse a korlátlan fogyasztásra való buzdításnak, de az ajándékokat beszerezheti ez egyszer úgy is, hogy azt veszi meg, ami éppen az eszébe jut, és nem fordít órákat a „kinek milyen ajándékot vegyek?” lista hosszas összeállítására.