Természetes lakáskarbantartás

A házak jobb szigetelésével jobban összegyűlnek lakásunkban a káros vegyi anyagok. Nézzünk körül házunk táján és gondoljuk át, mi mindennel tehetjük egészségesebbé az otthonunkat. Itt van mindjárt a lakberendezés és a lakáskarbantartás.

A lakásunkban található sok termék gyártása során vegyi anyagokat is használnak, amelyek fokozatosan kipárologva a levegőbe kerülnek, és ott megrekednek. Mióta a házakat jobban szigetelik, ez is egyre komolyabb veszélyforrássá válik.

Gyakori ez a probléma új bútorok vagy szőnyegpadló beszerzése, átépítéskor vagy festéskor, tapétázáskor. Különös figyelmet fordítsunk a gyerekek környezetében használt tárgyakra. Az ő fejlődésben lévő szervezetüket a lehető leggondosabban kell védeni a kipárolgó kemikáliáktól.

Festés-mázolás vagy átalakítás esetén keressük az egészségesebb, biztonságosabb és természetesebb lehetőségeket. Vegyük például a festékeket. Ugye, mindenki tapasztalta már, milyen büdös tud lenni egy ház festékek, pácok, ragasztók stb. használatakor. Van, hogy a szag napokig vagy hetekig is érezhető. Az újfajta, illékony szerves vegyületeket (VOC) nem, vagy csak alacsony mértékben tartalmazó termékek nagy különbséget jelenthetnek a beltéri levegőminőségben.

Tömörfa bútor, vegyszermentes matrac

Padlóburkolók vagy bútorok vásárlásakor ne csak a mutatós kinézetre figyeljünk. Bútor esetében keressük a tömör fából készült termékeket. Vegyük fontolóra a jó minőségű, megkímélt használt bútorok vásárlását is. A környezetvédelem és az egészséges lakás szempontjából is jobb választás lehet.

Válasszunk mosható, természetes anyagú vagy minimális mértékben feldolgozott szerves anyagokból készült termékeket. A textíliákra a gyártás során sokféle vegyszer kerülhet. Különösen fontos, hogy odafigyeljünk a matracokon használt vegyszerekre. Biztonságos matracokon mindenki könnyebben lélegzik.

Lehetőség szerint kerüljük a padlószőnyeget, és válasszuk más, környezetbarát padlóburkolókat. A padlószőnyeget mérgező vegyszerekkel tölthetik fel – és még ennél is több kemikáliát használunk a szőnyegpadló tisztítása során. Ráadásul, ahogy minden allergiás megmondhatja, a padlószőnyeg az egyik „leghatásosabb” por- és allergéngyűjtő.

Az is lehetséges megoldás, hogy az egészségre káros toxinokat, amelyek például forgácslemezből vagy más megmunkált fűrészáruból, szőnyegpadlóból, vagy akár korábban lefestett felületről is eredhetnek, biztonságos, könnyen kezelhető termékekkel bevonjuk, szigeteljük. Kérjünk tájékoztatást a forgalomban lévő felületbevonó szerekről a megfelelő szakáruházakban.

(Forrás: Natural Living 101 Home Decor, angolból fordította: H. O.)