Megújító légzésgyakorlatok

Időről időre szorongást érez? A félelem minden formája nyomasztó és elszívja az életerőt. A testünk erre ösztönösen felületesebb légzéssel reagál, defenzívába vonul és „kicsire összehúzódik”.

Ilyen helyzetekben – hogy ne veszítsük el a fejünket – segítenek a légzésgyakorlatok. Ráadásul a legtöbb légzésgyakorlat gyorsan és sok gyakorlás nélkül is hat.

Élvezze a légzést

Feküdjön le a padlószőnyegre vagy egy vékony matracra (az ágy túl puha lenne). A hátán feküdjön, karok lazán oldalt, a test mellet, lábak kissé nyitva, behajlítva, felhúzva.

Fújja ki teljesen a levegőt, és közben – ez nagyon fontos! – billentse a medencéjét a köldöke felé. Szorítsa a gerincét a talajra, a has behúzódik, és a még mindig előre billentett medence, mint egy harmonika, az utolsó levegőt is kinyomja a tüdejéből.

Maradjon így 10-20 másodpercig, majd kezdjen hozzá a természetes légvételhez. A belégzéshez billentse hátra a csípőjét. A dereka elemelkedik a padlótól. Hagyja, hogy a hasa megteljen levegővel és érezze, ahogy a mellkasa oldalirányba, előre, hátra és felfelé kitágul. Töltse meg a mellkasát teljesen levegővel, és eközben aktiválja azokat a területeket is, melyek néha akár évszámra sem jutottak oxigénhez!
Lélegezzen így körülbelül 10 percen át, majd lazítson egy kicsit kinyújtott lábakkal.

Akár egy csemege

Fokozza a légzésgyakorlatok hatását; a teljes belégzés állapotában tartsa bent a levegőt, és nyomja a hasát többször, erősen kifelé. Ez edzi a rekeszizmot, és idővel megnöveli a tüdőkapacitását.

Figyelje önmagát. Miközben egy mély lélegzetvétel után teljesen kifújva a levegőt, szünetet tart, szinte képtelen félelmet érezni. Egyes emberek a félelem nélküliség legteljesebb állapotát a másik végponton, a teljes belélegzés során élik meg.

(Forrás: Wie Atemübungen Ihr Leben revolutionieren können, németből fordította: Harrach Orsolya)