Aqua jogging, a hatásos fitneszprogram

Kezdetben csak a gyógytornászok alkalmazták operált betegeknél, a rehabilitáció során. Idővel azonban az aqua jogging modern fitneszprogrammá lépett elő. Főleg a hölgyek kedvelik, de gyerekek számára is élvezetes mozgásforma.

Az aqua jogging, azaz a vízi, víz alatti torna az Egyesült Államokból származik. Elsősorban operációk utáni mozgásgyakorlásként alkalmazták, de hamar kiderült, hogy a gyógyászati alkalmazáson kívül remek fitneszprogram is, főleg idősebb és túlsúlyos emberek számára. Mivel az aqua jogging vízben zajlik, az ember könnyebb lesz, az izmok, inak és csontok igénybevétele és terhelése sokkal kisebb, mint más tornagyakorlatoknál, például a talajon végzett joggingnál.

Divat és sport lett a gyógyító tornából

Az aqua jogginggal elkerülhető az izmok oxigénhiányból eredő savasodása, ami a normál joggingnál szabályszerű. A szalagszakadás és ízületi fájdalmak is kiküszöbölődnek.

Mindezek hatására az Egyesült Államokban az aqua jogging az idősgondozásból hamarosan általános fitneszprogrammá vált. Mivel az Egyesült Államokban nagyon sok a túlsúlyos ember, az aqua jogging ideális fitness programnak tűnt. Mára már hazánkban is kedvelt mozgásforma.

Az aqua jogging 2004 óta már több mint fitneszprogram. Azóta rendeznek belőle világbajnokságot, váltó (30×50 m), maraton (1000 m) és egyes (50 m) kategóriákban. Nekünk, elhízott embereknek azonban nem a teljesítménysport, hanem az egészséges és kíméletes fitneszprogram a döntő, amikor az aqua joggingot választjuk.

Hasznos és szórakoztató

Az aqua jogginghoz használt felszerelés egyszerű. Egy öv és egy speciális lábbeli segíti a gyakorlatot végzőket a vízben a megfelelő pozíció felvételében. Létezik az aqua joggingot segítő speciális kesztyű is. A bokán lévő „papucsok” felfelé húzzák a lábakat, ezért a függőleges testhelyzet fenntartása és a haladás jól igénybe veszi az alsó végtagok, illetve a törzs izmait is. A kézben fogható „súlyzók” szerepe attól függ, hogy a levegőben, a víz tetején, illetve a víz alatt mozdítjuk-e el azokat. Az egyensúlyozáson kívül jól átmozgathatjuk a kar, a törzs izmait, illetve nehezíthetjük vele a láb munkáját.

Az aquajogging mozgásanyagának csak a fantázia szab határt. Szinte minden olyan gyakorlat kivitelezhető a vízben, ami a tornateremben. Természetesen kicsit átalakítva, hiszen az izmok nem a gravitáció, hanem a víz ellen dolgoznak.

Az izmok, ízületek és inak kíméletes mozgatásával az aqua jogging ideális fitneszprogram, nemcsak az operáción átesettek, idősek és túlsúlyosok számára, hanem mindenkinek. Ráadásul még szórakoztató is, egy csoport hasonlóan gondolkodó ember társaságában a vizet taposni, és közben váratlan és vidám közjátékokat megélni.

(Forrás: Aqua Jogging, das effektive Fitness Programm, németből fordította: H. O.)