Tavasz – újjászületés – böjt – megtisztulás (3.)

A sorozat folytatásában most segítünk választani a böjtöt támogató gyógyteák közül. Ki-ki döntsön aszerint, van-e valamilyen betegsége, vagy csupán a megtisztulás a célja.

20100415-bjt6Milyen gyógyteákat fogyaszthatunk a böjt során?

Attól függően, hogy milyen szervet akarunk erősíteni vagy milyen problémát akarunk a böjttel támogatni, az alábbi gyógynövények közül választhatunk. Természetesen segítségül hívhatunk valamilyen gyógynövényes könyvet, még tovább bővíthetjük eszköztárunkat:

Máj- és epevédő tea: gyermekláncfű, korpafű, vérehulló fecskefű (túladagolva mérgező!), libapimpó, máriatövis, rebarbaragyökér, cickafark.

Vese- és hólyagvédő tea: ánizs, borbolya, boróka, csalán, zsurló, lándzsás útifű, közönséges galaj, aranyvessző, kerekrepkény, málnalevél, cickafark.

Vértisztító tea: zsálya, cickafark, csipkebogyó, csarabvirág, nyírfalevél, kömény, koriander, kankalinvirág (túladagolva mérgező!), borókabogyó, medvehagyma, édeskömény, csalán.

Idegnyugtató tea (este, lefekvés előtt): citromfű, komló, levendula, orbáncfű, macskagyökér, veronika, zsálya, édeskömény, körömvirág, rozmaring, zabfű, tavaszi kankalin, kukoricabajusz.

Légzéskönnyítő tea (különösen dohányzóknak): izlandi zuzmó, tüdőfű, ánizs, édeskömény, fagyöngy, fekete nadálytő, fehér fűz, martilapu, lándzsás útifű, kakukkfű, vöröshagyma, gyömbér, ökörfarkkóró.

Bőrtisztító tea: csalán, boróka, árvácska, veronika, nyírfalevél, bodzavirág, csipkebogyó, hársfavirág, cickafarkvirág, kökény, ánizs, édeskömény, közönséges galaj.

Gyomorvédő tea: palástfű, cickafark, zabfű, kukoricabajusz, gyömbér.

Keringésjavító tea: rozmaring, gyömbér, hársfa- és bodzavirág.

Emésztésjavító tea (felfúvódás ellen): kömény, édeskömény, ánizs.

Zöldséglevek helyett és kiegészítésül

Ha böjt közben dolgozni kényszerülünk, és nap közben nincs időnk zöldséget, gyümölcsöt centrifugálni, sőt reggel sem tudjuk elkészíteni a napi adagot, akkor a Flavantic Instant termékek jó szolgálatot tehetnek. A bolti zöldség- és gyümölcsleveket nem javaslom, mert azok mesterséges koncentrátumokból készülnek, a bio zöldséglevek pedig hiába vegyszermentesek, de hőkezeltek, ezáltal már értéktelenek. A Flavantic termékek 30 fokon történő vákuumszárítással készülnek, így megőrzik a gyümölcsök és zöldségek beltartalmi értékeit, valóban olyanok, mintha a friss gyümölcsöt, zöldséget fogyasztanánk, ráadásul 1 evőkanál instant termék ½ kg gyümölcsnek vagy zöldségnek felel meg. Az instant készítményeket könnyen magunkkal tudjuk vinni, és frissen, vízben feloldva elkészíteni. Fontos, hogy lehetőség szerint ilyenkor is használjunk frissen centrifugált gyümölcsöket és zöldségeket is, legalább reggel elindulás előtt és este, otthon. Az Instantok közül elsősorban a Cékla-répa (máj + méregtelenítés), a Citrom-alma (lúgosítás), Áfonya-feketeribizli-csicsóka (érrendszer), Ananász-homoktövis (gyulladások, fogyás, immunerősítés) termékeket ajánlom. A lúgosítás elősegítésére pedig jó szolgálatot tehet az Innerlight termékcsalád SuperGreens és Prime pH párosa. A máj és a vese regenerálására (fontos tisztítószerveink, amelyek a böjt alatt különösen tevékenyek), erősítésére pedig az Energy termékek közül a Regalen és a Renol cseppet ajánlom. (Weblapomon bővebben is olvashat a termékekről, ha szeretné beszerezni őket, vegye fel velem a kapcsolatot.)

Ki böjtölhet és ki nem?

Mindenki böjtölhet, aki amúgy egészségesnek érzi magát, vagy csak kisebb problémája van (pl. megfázás, gyomorrontás, bőrproblémák stb.), aki fogyni vagy hízni szeretne (a kóros soványság mögött – kivéve anorexiás/bulimiás betegeket – ugyanis lehetnek a szervezetben elszaporodott élősködők, amelyek „elfogyasztják” előlünk a táplálékot).

Terhesség idején TILOS a böjt!

Komolyabb vagy krónikus betegségben szenvedők (pl. daganatos betegek, pajzsmirigy túlműködéses, infarktuson átesett személyek stb.), pszichiátriai kezelés alatt állók mindenképpen kérjék ki szakember tanácsát, és csak az ő bevonásával, felügyeletével végezzenek böjtöt.

A keresztény vallásban a böjt Hamvazószerdát követő 40 napra tevődik, a Húsvétra, vagyis a feltámadás ünnepére való felkészülést szolgálja. Ahogy tavasszal a természet is feltámad, testünk is a feltámadást éli meg a böjt során. Sejtjeink a sok méreg- és salakanyagtól megszabadulva szó szerint újjászületnek, életre kelnek. A test megtelik energiával, a lélek is felszabadul: felismerések születhetnek, jobban meghaljuk a belső hangot, elménk is kitisztul, a belső isteni fénnyel kerülhetünk kapcsolatba. A böjt révén nemcsak a test, hanem a lélek is megújul, újjászületik, és valóban felkészül belső énünk feltámadására.

Kívánom, hogy a tavasz a böjt révén Önnek is hozza el az igazi újjászületést! Jó egészséget!

Tuboly Beatrix
kineziológus-természetgyógyász
06 (20) 555 1154
www.lelekvirag.hu

(Vége)