Terápiás böjtölés otthon

Mindegy, hogy vallási, spirituális, vagy egészségi szempontból tesszük, a böjtölés egyidős az emberiséggel. Annyi motiváció van a böjtölésre, mint amilyen sokféle böjt létezik. A klinikákon, a kolostorokban, vagy a különleges szállodákban való böjtölés mellett további lehetőség az otthoni terápiás böjtölés. Lássuk, mire kell ügyelni az otthoni böjtölésnél.

A holdciklusok hatásai – újhold

Az újhold, amikor szinte semmi sem látszik a Holdból az égen, kevésbé érezhetően hat ránk, mint a holdtölte, mégis érdemes figyelmet szentelni ennek az energiának. Az újholdat egy időben „holt Hold”-nak is nevezték, mert ilyenkor a Föld felől nézve csak a sötét oldalát mutatja felénk, ezért nem látható. Az újholdat általában fekete koronggal jelzik.

Böjt: hogyan böjtöljünk helyesen?

Ha a böjtöléssel csak fogyni akar, akkor rossz helyen jár, mert a böjtölésnek csak felületesen van köze a fogyáshoz. Természetesen böjtöléskor kilókat is veszítünk, de ne ez legyen az egyedüli célunk. A böjt több ennél, nem csoda, hogy sok kultúrában évszázadok óta vallási rituálékhoz kapcsolódik.

Jót tesz a rendszeres böjtölés

A rendszeres koplalás kapcsolatba hozható a koszorúér-betegség és a cukorbetegség csökkent kockázatával, valamint az alacsony koleszterin- és triglicerid-szinttel – hangzott el az Amerikai Kardiológiai Kollégium éves tudományos ülésén.

A böjtölésről és a léböjtről (3.)

A léböjtkúra kezdete, menete után most megtudhatjuk, mennyi ideig célszerű folytatni a szervezet kitisztítását, milyen gyakran érdemes böjtölni, illetve azt, hogy a befejezésre legalább annyira oda kell figyelni, mint a kezdeti lépésekre.

A böjtölésről és a léböjtről (2.)

Bármelyik napot kezdhetjük ezzel a mondattal: ma van a hátralévő életem első napja. Gondoljon csak bele! És folytathatja akárhogy: a mai naptól nem dohányzom… nem iszom alkoholt… azonnal felkelek, amint felébredtem… már az ágyban tornázom, mielőtt felkelek… ma van a böjt első napja.

A böjtölésről és a léböjtről (1.)

A hagyományos őszi böjtöm után írom ezeket a sorokat: a szeptemberi telihold után csak szénsavmentes vizet, zöld teát, hígított zöldség- vagy gyümölcslevet ittam, de nem ettem semmit. A böjtnek ezt a formáját hívják léböjtnek.

Az ájurvédikus böjt (2)

Az első rész általános tudnivalói után nézzük most, hogyan célszerű előkészíteni, végigvinni és levezetni a böjtöt, kinek mire kell vigyáznia. Valamint, hogy a védikus hagyományban mely napok a legalkalmasabbak.

Az ájurvédikus böjt (1)

Az indiai tanítások szerint mindenki megőrizheti egészségét, aki figyel a teste reakcióira és felismeri szervezete valódi igényeit. Ennek nagyszerű eszköze többek között a böjt. Keleten azonban ez a szó manapság többet jelent, mint nálunk. Nem létezik szellemi, lelki aspektus nélkül.