Az ájurvédikus böjt (2)

Az első rész általános tudnivalói után nézzük most, hogyan célszerű előkészíteni, végigvinni és levezetni a böjtöt, kinek mire kell vigyáznia. Valamint, hogy a védikus hagyományban mely napok a legalkalmasabbak.

Vallási böjtnapok

Érdekes, hogy ellentétben a nyugati világ szokásaival, keleten az ünnepeket (Isteneket) böjttel köszöntik, és nem mértéktelen lakomázással.

A Navaratri (Durga, Laksmi, Szaraszvati ünnepe) 4×9 nap az évben, ebből a legfontosabb a március-áprilisi és a szeptember-októberi, a Hold járásával számított, mozgó ünnep. Kilenc napig nem esznek, csak alkonyat után egyszer, és a húson, tojáson kívül kihagyják az ételből a hagymát, fokhagymát és bizonyos fűszereket.
Az Ekadasi (Visnu) kéthetente, mindkét holdfázis (növő és csökkenő hold) 11. napja (tehát havi 2×1 nap). Nem esznek, nem isznak egész nap semmit. Ha valaki ezt nem tudja tartani, akkor csak egyszer étkezzen, de az ne legyen gabonaféle vagy hüvelyes.
A Ganésa Csaturthi (Ganésa) mindkét holdfázis 4. napja,
a Prados (Síva) mindkét holdfázis 13. napja,
a Szankranti (valami új kezdete) a Nap belépése a következő jegybe (12 nap évente).

A böjt bármely fajtáját választhatjuk e napokon egészségünk, lelkiállapotunk illetve célunk szerint.

10-12 napos böjtprogram

Az itt következő leírás egy általánosan javallt böjtforma, amely minden típusnak ajánlható, azonban komoly betegek, legyengültek, nagyon idősek csak speciális esetben, szigorú orvosi felügyelet alatt végezhetik, fejlődésben lévő gyermekeinknek és kismamáknak kifejezetten árthat.

Reméljük, hogy akik lelki és szellemi indíttatás nélkül vágnak bele, azokban is elindul a más síkokon való megtisztulás folyamata, és számukra is érzelmi megújhodást hoz.Sok zöldféle kell!

A böjt előkészítése (3-5 nap)

Célja, hogy felkészítse a szervezetet a mérgező anyagok elengedésére, és hogy a kevesebb tápanyagbevitel, a nem megszokott életmód ne sokkolja a testet és lelket. Az előkészítés segít a böjtös mellékhatások enyhítésében (hányinger, fejfájás, ingerültség stb.).

Étkezés négy-öt napig csak mungóbab leves, mungóbab főzelék, rizs, főtt zöldségek. Enni csak akkor szabad, ha éhes és már az előző ételt megemésztette (3-4 óra). A leveseket nem lehúzni, inkább kortyolgatni, alaposan rágni. Ízesítésül használhat hagymát, fokhagymát vagy aszafoetidát, római köményt, gyömbért, kurkumát, koriandert, babért. Zöldségnek javasolt például a sárgarépa, sütőtök, cukkini vagy a spárga.

Reggel két és féldeci forró vízbe tegyen egy teáskanál ghít (tisztított vajat), ne forrón, de ne is hidegen kortyolgassa el.

Napközben fogyasszon gyógynövény teákat. Személyre szabottan állítsa be a szakember, így még jobban serkenti a tisztulást, méregtelenedést.

Naponta egyszer kenjen fűszeres, hagymás, fokhagymás gyömbérpépet a has bőrébe, a köldök környékére az óra járásának megfelelő körkörös, gyúró mozdulatokkal körülbelül 10 percig.

Este, lefekvés előtt masszírozzon ghít a csakrák területére és a talpába. Ez megnyugtatja az elmét és elősegíti az egészséges alvást.

Amikor ghít készít, ha teheti, csak biovajjal dolgozzon, mert különben mérget vihet a szervezetbe. Természetesen ez vonatkozik a zöldségekre és fűszerekre is, s bár ez ma még nem túl olcsó, de erre az időszakra nem kell olyan nagy mennyiség.A sokoldalú gyömbér

Teljes vízböjt (1,5 nap)

Meleg vizet igyon kortyonként egésznap.
Típus szerint beállított fűszeres teák fogyasztása javasolt, lehetőleg friss fűszerekből,például:
Pitta – koriander, római kömény, rózsavíz, kardamom, édeskömény, asafoetida, bazsalikom, bors, gyömbér
Vata – az előbbiek és ajvan, valamint több gyömbérpor
Kapha – bazsalikom, asafoetida, bors, római kömény, gyömbérlé.
Van, akinek az orvos hashajtást is javasol fűszeres olajjal.

Levezetés (5 nap)

Fokozatosan kell újra hozzászoktatni a testet a normál étkezéshez. A legjobb visszatérni az előkészítés javaslataihoz, de az ételből 2 napig ki kell hagyni a ghít.

Az étrendben ne legyen búza, cukor, paradicsom, tejtermék, burgonya, savanyú vagy erjesztett élelmiszer.
Legalább két hétig ne egyen nehéz, zsíros, húsos ételeket.
Az étkezésen kívül extra tanácsok nincsenek, csak a lassú visszatérés a böjt előtti életmódhoz.

Általános javaslatok

A böjt teljes tartalma alatt, amennyire csak lehet, éljen csendesen, visszavonultan és próbáljon meg meditálni, de a teljes böjt másfél napját mindenképpen nyugodt környezetben töltse, hétvégén vagy szabadsága alatt. Az étkezés idején igyekezzen a fontosabb viselkedési ajánlatokat betartani (lásd: Az ájurvédikus táplálkozás alapszabályai 1-2 című cikk korábban).

Jót tesz a séta, a jógázás, légzőgyakorlat, beöntés, bőrsikálás, nyelvkaparás, olajos szájöblítés, masszázs, forró lábfürdő, de ne végezzen megerőltető fizikai munkát, sportot.Jóga és meditáció segíti a böjtölőt

Ha a böjt alatt erősen csökken állóképessége és fizikai ereje, vagy ha elviselhetetlen éhségérzetet érez, akkor jelez a szervezet, és azonnal abba kell hagyni a kúrát. Mindannyian különbözőek vagyunk, más a tűrőképességünk, erőnlétünk, mérgezettségi szintünk, ezért magunkat megfigyelve és nem fanatikusan kell a böjtöt felépíteni és végrehajtani.

Ésszerűen kell egyensúlyozni a megszokás és igazi éhség, a teljes lemondás és az önfegyelem hiánya, illetve a böjt természetesen velejáró tüneteinek elviselése és a rosszullét, a nagyfokú energiavesztés között.

Igyekezzen kitartani addig, ameddig tervezte, de ne bánja, ha idő előtt meg kell törnie a böjtöt. Lehet, hogy legközelebb jobban megy, vagy megteheti, hogy többször, de rövidebb ideig tartja a programot vagy akár hosszabb bevezető szakaszt próbál ki.

A lényeg az, hogy ne adja fel!

Andolan

Felhasznált irodalom:
http://www.vedicsociety.org/10-day-ayurvedic-balancing-detoxing-fast-a-298.html
http://www.satyananda.hu/ujsag/2006-12-ujsag.pdf
Dr. Oberkamp Mária Ájurvéda a mindennapokra
Dr. Vasant Lad Ayurvéda az öngyógyítás tudománya