A böjtölésről és a léböjtről (2.)

Bármelyik napot kezdhetjük ezzel a mondattal: ma van a hátralévő életem első napja. Gondoljon csak bele! És folytathatja akárhogy: a mai naptól nem dohányzom… nem iszom alkoholt… azonnal felkelek, amint felébredtem… már az ágyban tornázom, mielőtt felkelek… ma van a böjt első napja.

A léböjt első napja

Mivel tegnap (vagy már tegnapelőtt is) csak gyümölcsöt, zöldséget evett, valószínűleg nincs székelési ingere. Azért csak üljön rá a WC-re, de ne erőlködjön. Mosakodás után igyon egy pohár meleg vizet: az ájurvéda tanácsa ez, hogy felmelegedjen a gyomor. Szellőztetés után könnyű reggeli tornát javaslok, esetleg jógagyakorlatokkal, vagy az 5 tibeti néven ismert csakratornával. Közben lehet teljes csendben, hogy csak arra figyelhessen, ami történik, de hallgathat híreket, ha kíváncsi a világra – vagy zenét, tetszése szerint. Tv-t, DVD-t nem javaslok, a kép és a hang együtt bénítja a fantáziát.

Már torna közben is, és bármikor, ha szomjas vagy éhes, igyon egy pohárnyi (nem több, mint 2 dl) folyadékot: szénsavmentes kristály- vagy ásványvizet, 100%-os, illetve frissen facsart gyümölcs-, esetleg zöldséglevet fele-fele arányban vízzel hígítva, de ihat zöld teát is, ez utóbbit, ha akarja egy kevés (!) mézzel. Fontos, hogy bármit iszik, ne hajtsa fel egyszerre, hanem kortyolgassa, sőt „rágja” a folyadékot.

A zöld tea jótékonyan hatNap közben tegye azt, amihez kedvet, motivációt érez – vagy amit az élet hoz. Ha úgy dönt, vagy úgy jön ki a lépés, olvasgasson, sétálgasson, sportoljon, ússzon, hallgasson zenét, relaxáljon, meditáljon, találkozzon egy barátjával/barátnőjével, játsszon a gyerekkel, bújjon össze a kedvessel. Ha éhes vagy szomjas, igyon egy pohárral. Ám többször is gondoljon arra: „normál üzemmódban” – amikor étellel táplálkozunk – az emésztésre használjuk napi energiánk 30%-át. Ez az energia megmarad a böjtölő embernek.

A második nap

Az első napnál jeleztem, hogy már felkelés előtt, az ágyban is lehet tornázni: nyújtózkodni, majd kilégzés közben a térdeket a vállakhoz húzni, belégzésre kinyújtani… A lassú felkelés után célszerű jógázni vagy tornázni, s lezárni azt egy váltózuhannyal, amelyet mindig hideggel kell befejezni. Törölközni két célból, két technikából egyet választva lehet: alig törölközve az otthagyott vízcseppekkel hidratálja a bőrét, jól ledörzsölve magát viszont a keringést javítja – tessék választani. Ha a vérnyomás, vérkeringés még mindig nem állt be, zuhanyozás után is ihat egy kis (mézes) zöld teát.

A következő teendő a beöntés, amelyet ezt követően minden 3. napon el kell végezni. (Aki nem vállalkozik erre, az mehet kolon hidroterápiára, vagy keserűsóval, illetve más módon kell hashajtást végeznie, bár ez nem felel meg teljesen a beöntésnek, mivel éppen a kritikus vastagbélszakaszon csak „átrohan”.) Tudom, hogy sok embernek ezek a ténykedések a nemszeretem kategóriába tartoznak, de tény, hogy a vastagbélbe besült bélsármaradékok eltávolítása nélkül nem érvényesül a böjt tisztító funkciója. A beöntés/hashajtás felszabadító hatással van a hangulatra, és elmúlhat tőle – vagy kevéssel utána – a levertség, a fejfájás, sőt az esetleges éhség is.

Az éhség érzetekor továbbra is inni célszerű: ahogy az első napon, frissen készített gyümölcs- vagy zöldséglevet, zöld- vagy (jól kiválasztott!) gyógyteát, szénsavmentes ásvány- vagy kristályvizet – szinte megrágva az egy alkalommal 2 dl-nél nem több folyadékot. Két ilyen pohár elfogyasztása közt legalább egy negyedóra teljen el, az összes folyadék mennyisége viszont minden nap haladja meg a 3 litert.

Könnyű séta, úszás, infraszaunázás, napozás, légzőgyakorlatok, relaxálás, meditálás, masszázs, zenehallgatás, olvasás – és egy jó beszélgetés, összebújás teheti gazdagabbá ezt a napot is, otthoni böjtölés esetén. Ha vezetett böjtön vesz részt, ott a terapeuta szervezi a programot, és célszerű minél több foglalkozáson részt venni – de nyugodtan vonuljon vissza, ha úgy érzi, hogy most csak önmagával akar „dolgozni”…

A léböjt harmadik napja

Nagyon fontos ez a nap: eddigre (legkésőbb) elfogynak a szervezet szénhidrát-tartalékai. A hasnyálmirigy szigetsejtjeinek működése – amelyek az inzulint termelik – le is áll, az egész mirigy nagysága csökken. Az agynak és az izmoknak azonban továbbra is kell a cukor. Ezt részben a méz és a levekben lévő szénhidrát pótolja, jelentős részét pedig – általában ettől a naptól – a máj állítja elő a test beteg fehérjéinek és felesleges zsírjainak cukorrá való átalakításával. Ez az igazi kannibalizmus: „önmagát falja fel” az ember, de ennek eredménye a méregtelenítés és a fogyás.

A fő "táplálék": zöldség- és gyümölcsléMájpakolással is segíthető az átalakítás: forró vízbe áztatott törülközőt tegyen a májra (a jobb bordaív fölé), s erre egy vagy két száraz ruhát. Jó így pihenni egy kicsit, és az óvatos felkelés után mézes teát inni.

A vastagbél átáll a felszívásról a kiválasztásra. (Vallomás következik: kíváncsiságból megcsináltam a 40 napos léböjtöt, és bizony még a 38. napi beöntésnél sem tisztán folyt vissza a víz, még akkor is volt kiáztatni való azokban a bizonyos vastagbélráncokban, és ott volt még a kiválasztás okozta színeződés…)

Méregtelenít a vese is. Ha a vizelet sötét, rossz szagú, sűrű vagy tejszerű, még többet kell inni, hogy csökkenjen a koncentráció.

Kezdetben érezhetően erős a kiválasztás a bőrön keresztül is, mely a léböjt végére mégis láthatóan és tapinthatóan tisztább és feszesebb lesz, igazolva, hogy a léböjt hatékony kozmetikai eljárás is.

A vér – főleg az első héten – savasabb lesz, ami közérzetjavító hatású. A magas vérnyomásra a léböjt a legjobb terápiák egyike, de sok mozgás mellett gyakran normalizálja – nálam ugyancsak – az alacsony vérnyomást is.

A sok fiziológia változás után még érthetőbb a pszichés állapot javulása…

(Folytatjuk)

Dr. Csíky Antal
holisztikus integratív terapeuta
munka szakpszichológus
alternatív gyógyító
Tanácsadás