Terápiás böjtölés otthon

Mindegy, hogy vallási, spirituális, vagy egészségi szempontból tesszük, a böjtölés egyidős az emberiséggel. Annyi motiváció van a böjtölésre, mint amilyen sokféle böjt létezik. A klinikákon, a kolostorokban, vagy a különleges szállodákban való böjtölés mellett további lehetőség az otthoni terápiás böjtölés. Lássuk, mire kell ügyelni az otthoni böjtölésnél.

Egészséges vagy egészségtelen – a böjtölésre különböző nézetek léteznek. Aki meg van győződve a böjtölésről, a testre és az elmére gyakorolt lehetséges pozitív hatásokra támaszkodik. A böjtnek jó közérzethez és vitalitáshoz kell vezetnie, és az immunrendszert is erősítenie kell, mivel a bél teljesen megtisztul.

Ha böjtölni szeretne, előbb kérdezze meg magától, hogyan és hol tudja elvégezni a böjtöt. A legtöbb esetben az otthoni a legelérhetőbb lehetőség. Az ismerős környezetben az ember nincs kitéve külső kényszernek, és elképzelését úgy hajthatja végre, ahogyan szeretné.

Csak egészségesek böjtöljenek

Fontos: aki egészséges, otthon is böjtölhet. Azok, akik krónikus betegségben szenvednek, a terápiás böjt tervét előbb orvossal kell tisztázni.

Ha terápiás böjtölést szeretne végezni, jó adag fegyelemre is szüksége van, mindegy, hogy ez otthon vagy más helyen történik.

Lehetséges és egészséges a fogyás?

Ha a böjtöléshez sokan autokmatikusan társítják is a fogyást, a súlycsökkenés csak mellékhatás, noha sokak számára ez kellemes. A terápiás böjtölés egyébként nem hasonlítható össze a puszta súlycsökkentéssel. A böjt elsődleges célja a test tisztítása. A normális életmódunk következtében a szervezetben felhalmozódott toxinokat szabaddá kell tenni, és ezeket ki kell üríteni.

A böjtölés első napjaiban a vizet távolítjuk el, nem a nem szeretett zsírsejteket. Ügyelni kell arra, hogy aki a terápiás böjtölés után ismét teljesen felveszi az előző étkezési szokásait, az elveszett kilókat is hamar visszahízza.

A böjt sok más lehetséges pozitív hatás mellett ideális lehet arra, hogy hosszú távon megváltoztassa a régi táplálkozási szokásokat, a későbbi diéta előkészítésére is szolgálhat.

Útmutatás és tippek

A saját környezetben való böjtölés sok előnnyel járhat, hiszen jól ismert, hogy otthon érezzük magunkat a legkényelmesebben. Azonban éppen a megszokott környezet rejt néhány csapdát, amelyek kedveznek a böjtölés korai megszüntetésének. Ezért fontos néhány előkészületet tenni, amelyek megkönnyítik a terápiás böjtölés otthoni elvégzését. Vegye figyelembe az alábbi tippeket, hogy a böjtölés sikerüljön.

1) Helyesen vásároljon be

Vásároljon meg már a böjtölés előtt minden élelmiszert. Így elkerülhető, hogy elcsábuljon a szupermarketben, és mégis megvegye a megszokott ételeket.

2) Motiváció

Beszéljen az elképzeléséről, mert a kollégák, a családtagok vagy a barátok támogathatják Önt a böjtölés folyamatában, és ezzel motiváló hatással lehetnek az Ön számára nehéz böjti napokra.

3) Hűtőt kikapcsolni

Távolítson el annyi ételt a hűtőszekrényből, amennyit csak lehet. Különösen azokat, amelyek vonzóak lehetnek a böjt alatt, mint például a csokoládé vagy a kolbász.

Ha vannak Önnel együtt élő családtagok, akkor a közös erőfeszítés, például „Mindannyian lemondunk egy hétig az édességről”, megerősítheti a tervet, és pozitív hatást gyakorolhat mindenki másra is.

4) A helyes időpont

Ne feledje, hogy a böjtölés, különösen az első néhány napban ahhoz vezethet, hogy a teste nincs teljes lendületben. Fáradtnak és levertnek érzi magát. Kezdje a böjtölést otthon a hétvégén vagy egy szabadnapon.

5) Kímélje magát

Adja meg otthon magának azt a nyugalmat, amire a böjt alatt szüksége van.

6) A mozgás jót tesz

Tervezze meg a böjt alatti mozgást is. A hosszú séták a levegőn áldást jelentenek a test számára. De a könnyű sportok, mint például a jóga, ideális kiegészítője lehet az otthoni böjtölésnek. A jógával erősíthetjük a belső békét és a szellemi tisztaság hatását, és pozitívan támogathatjuk vele az otthoni böjtölést.

7) El a kezekkel a cigarettától

Próbáljon meg (ha dohányzik) legalább a terápiás böjt alatt lemondani a cigarettáról. A beszívott cigarettafüst szükségtelenül megterheli a szervezetet, és csökkentheti a test belső tisztítását.

8) Soha ne böjtöljön a saját szakállára

Még ha otthon is böjtöl, ne tegye a saját szakállára. Kérjen tanácsot kezelőorvosától vagy gyógyszerészétől. Alapvetően csak egészséges embereknek tanácsolható az otthoni böjtölés.

9) Jutalmazza magát

Jutalmazza meg magát minden nap a kitartásáért egy aprósággal, ami Önnek örömet okoz, mint amilyen például egy mozilátogatás, egy színházjegy vagy egy csokor virág.

(Németből fordította: Koncz László)

Ha szeretne még a böjtölés hatásairól olvasni, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

A böjtölést utánzó diéta csökkenti a szklerózis multiplex tüneteit