A böjtölést utánzó diéta csökkenti a szklerózis multiplex tüneteit

A böjtölést utánzó diéta alatt kortizon termelődik, ami elpusztítja a hibás autoimmun sejteket. Ugyanez a folyamat új, egészséges sejtek termelését ösztönzi – foglalja össze a kutatást Valter Longo professzor, a University of Southern California munkatársa. A diétán tartott betegeknek javult az életminőségük, a fizikai és mentális egészségük.

A kutatást egereken és szklerózis multiplexes betegeken folytatták.

Ez a neurológiai betegség mintegy 350 ezer amerikait érint, a tünetek a zavaros látástól a bénulásig terjednek. A kutatás kapcsolódik az előzőhöz, amelyben egy hasonló, de rövidebb diéta-kúrát összevetettek a rák gyógyszeres kezelésével. A diéta megkímélte a normális sejteket, de legyengítette a rákos sejteket.

Egy tavalyi kutatásban arra hívták fel a figyelmet, hogy a diéta „leszedi” a hasi hájat, csökkenti az öregedés jeleit és betegségeit – egerekben és emberekben egyaránt.

Ez gondolkodóba ejtett bennünket: ha a diéta elpusztít egy sor immunsejtet és bekapcsolja az őssejteket, akkor lehetséges, hogy a beteg sejteket öli meg, és új sejteket képez a helyükbe? Ezért indítottuk el ezt a kutatást – magyarázza Longo professzor.

A kutatás első részében egy csoport autoimmun-beteg egeret böjtölést utánzó diétára fogtak három napra, ami három cikluson át hetente ismétlődött. (A kontrollcsoportot a szokásos táplálékon tartották.) Az eredmények azt mutatták, hogy a böjtölést utánzó diéta minden egérnél csökkentette a betegség tüneteit, és 20 százalékuknál teljes gyógyulást eredményezett.

Megvizsgálva az egereket, a kutatók úgy találták, hogy a tünetek csökkenését egyebek között a szteroid hormon – a kortikoszteron – szintjének emelkedése okozta, amit a mellékvesék termelnek. Emellett csökkenést észleltek a gyulladáskeltő citokinek szintjében. (A citokinek fehérjék, amelyek a sérülés, fertőzés, fájdalom helyére rendelik a javítást végző sejteket.) Ugyancsak javulást észleltek a T-sejtekben – az immunitásért felelős fehér vérsejtekben. És végül még azt is tapasztalták, hogy a böjtölést utánzó diéta segíti a myelinhüvely regenerálódását.

A myelin réteg fehérjékből és zsírokból álló védőréteg, amely szigeteli a gerincvelőben és az agyban az idegrostokat, amelyeket az autoimmun folyamat megrongált. A myelin kritikus szerepet játszik az idegi impulzusok vezetésében. A szklerózis multiplex betegeknél a T-sejtek helytelen működésük miatt megtámadják a myelin szigetelő réteget. A myelin regenerálódása nagyon fontos a betegség kifejlődésének lelassításához.

A kutatók a berlini Charité Egyetemi Kórház 60 szklerózis multiplexes betegén vizsgálták a diéta biztonságosságát és hatásosságát. 18 pácienst fogtak böjtölést utánzó diétára, hetente ismétlődően, majd mediterrán diétát írtak elő nekik hat hónapig. 12 páciens kontrolldiétán volt hat hónapig, 18 pedig ketogén (magas zsírtartalmú) diétát tartott.

A böjtölést utánzó diétán, majd mediterrán diétán tartott betegeknek és a ketogén diétán tartottaknak javult az életminőségük, a fizikai és mentális egészségük. Longo professzor pozitív visszajelzéseket kapott azoktól a betegeitől, akik kipróbálták a diétát.

A kutatás korlátozottnak minősül, jegyzik meg a kutatók, mert nem ellenőrizték eredményeiket funkcionális MRI-vel, sem immunfunkció elemzéssel. Ennek ellenére Longo professzor úgy véli, az autoimmun rendellenességben szenvedő betegek, akiknek nincs más gyógyulási esélyük, konzultáljanak orvosukkal arról, hogy kipróbálják a diétát.

(Az eredeti írásban nem szerepel bővebben a diéta, mindössze annyi megjegyzést fűznek hozzá, hogy ‘very-low-calorie’ és ‘low-protein’, nagyon alacsony kalória és alacsony fehérje tartalmú.)

A tudományos munka a Cell Reports szabad felhasználású folyóiratban jelent meg.

Ha szeretne még olvasni a böjtölésről, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket is:

Terápiás böjtölés otthon