Hogyan böjtöljünk helyesen?

Ha a böjtöléssel csak fogyni akar, akkor rossz helyen jár, mert a böjtölésnek csak felületesen van köze a fogyáshoz. Természetesen böjtöléskor kilókat is veszítünk, de ne ez legyen az egyedüli célunk. A böjtölés több ennél, nem csoda, hogy sok kultúrában évszázadok óta vallási rituálékhoz kapcsolódik. A keresztények húsvét előtt böjtölnek, az iszlám követői ramadánkor. A buddhizmusban és az indiai jóga filozófiában is jelentős szerepe van a kulináris élvezetektől való önmegtartóztatásnak.

Sok millió ember, köztük különösen a nők végeznek kora tavasszal „nagytakarítást” a testükben. Legalább évente egyszer lemondanak a táplálékról, és csak vizet, teát vagy egy darab száraz kenyeret fogyasztanak, és nem böjtölő környezetük legnagyobb csodálkozására ismeretlen örömről, a felszabadultság érzetéről, új energiákról beszélnek.

Kiválthat-e boldogságérzést a táplálkozásról való lemondás? Az élelmiszer hiányában fellépő euforikus érzések kialakulását nemrég tudományosan bizonyították. A göttingeni neurobiológus, Gerald Hüther professzor megállapította, hogy az agy az élelmiszerről való lemondást nem fenyegetésként értékeli, és csökkenti a stresszhormonok keletkezését.

A böjtölés csúcspontja a kezdeti nehézségek után mintegy három nap múlva áll be, és az agy szerotonin boldogsághormont juttat a vérkeringésbe, amely a leírt belső elégedettség érzetéhez vezet. A böjtölők gyakran arról számolnak be, hogy erősebbeknek érzik magukat, jobban alszanak, elméjük éles és sokkal nyíltabbak.Gyümölcslé, ásványvíz legyen az alap

A böjtölés megtisztítja és méregteleníti a szervezetet

A böjt eredetileg vallási indíttatásból és bűntudatból indult ki. Az étkezésről való lemondást ezért „méregtelenítésnek” tekintik, amikor is a szervezet megszabadul a káros anyagoktól. Valójában mindenütt vannak mérgek: keletkezhetnek a gyomortartalom bomlása során ammónia formájában, a vegyi anyagok szervezetbe jutásával, a környezeti mérgek belélegzésével. Az még vitatott, hogy ezek a mérgek milyen károsodást okozhatnak a szervezetben.

A böjtölők a „civilizációs szemétről” és azok által keletkezett betegségek elleni gyógymódról beszélnek. „Salakanyagok rakódnak le a sejten belüli és azok közötti terekben” – mondja Ulrich Sümper, a Német Természetgyógyászok Szövetségének elnöke. E „tárolóhelyek” az évek során növekszenek, elzárják a csatornákat, és betegségek keletkezhetnek. Következésképpen szükséges, hogy ezeket időről időre megtisztítsuk.

Mielőtt böjtbe kezdünk

A testen belüli salakanyagok jelenlétére azonban (kivéve a bélrendszert) nincs bizonyíték. Az orvosok ezért figyelmeztetnek arra, hogy ne gyengítsük szükségtelenül a szervezetünket. Éhezés során a szervezet saját készleteit, mindenekelőtt a fehérjéket fogyasztja. Az izmok azonban naponta mintegy 50 gramm fehérjét igényelnek a megfelelő működéshez. „Nincs tudományos bizonyíték arra, hogy az emberi szervezetben salakanyagok vannak” – mondja Christoph Bamberger, a Hamburgi Egyetem anyagcsere- és öregedéstudományi professzora.Rizs kezdetben fogyasztható

Ráadásul a szervezet „tisztítóbrigádja” – a máj és a vese – folyamatosan kiszűri a káros anyagokat a vérből. A hamburgi professzor szerint étkezéssel mindössze 5% káros anyag jut a szervezetbe, ezzel a fenti „tisztítóbrigád” jól megbirkózik, ezért a böjtölést mint tisztítókúrát teljesen feleslegesnek tartja.

Aki tehát saját testének tavaszi nagytakarítására készül, legyen teljesen egészséges, és legyen tisztában a böjtölés kockázataival. A kezdő böjtölők tehát előbb alaposan járják körül a témát, tájékozódjanak. Kezdjék egy gyümölcs- vagy rizsnappal, vagy végezzenek un. alapböjtölést, amikor annyit ehetnek, amennyit akarnak, feltéve, hogy lemondanak minden savképző táplálékról, mint pl. a kávé, alkohol, kenyér, kolbászfélék, hús, sajt vagy édességek. Röviden szólva csak zöldségfélét és gyümölcsöt fogyasszanak.

Buchinger szerinti a böjtölés...

A klasszikus böjtölést Otto Buchinger német orvos fejlesztette ki 1935-ben. Ez a módszer a belek tisztításával kezdődik, amit néhány gyümölcs-és rizsnap követ. Ezután már csak folyadékbevitelről, zöldség- és gyümölcslevek fogyasztásáról lehet szó. A két-négyhetes koplalás legyen összekapcsolva a friss levegőn történő mozgással, végeztessünk masszázst, menjünk fürdőbe, és vegyünk részt csoportos beszédterápián.Az első napokban zöldség, gyümölcs

Az osztrák orvos, F. X. Mayr kúránájánál az első szakaszban a szervezet kiürítése történik, amit „tej-zsemle kúra” követ, amikor is a száraz zsemlét falatonként legalább 30-szor megrágjuk. Ezáltal megtanuljuk a táplálékot gondosan megrágni ahelyett, hogy egy darabban nyelnénk azt le. A zsemle mellett csak vizet, ásványvizet vagy gyógyteát fogyaszthatunk.

A két böjtölésforma célja az életvitel, a szokások megváltoztatása, ezért általában összekapcsolják táplálkozási tanácsadással, sportfoglalkozásokkal, főzéstanfolyamokkal. Ezzel azután a rövid távú böjtölésből valóban egészséges életstílus-váltás következhet.

Erre kell ügyelni böjtöléskor:

  • Mivel erős mellékhatásokkal lehet számolni, csak az orvossal megbeszélve kezdjünk böjtölni. Terhes és szoptató anyáknak, gyerekeknek, alacsony testsúlyúaknak, lelkileg labilis személyeknek tilos a böjt.
  • A kúra után semmiképpen ne kezdjen rögtön normál módon enni! A szervezetnek, különösen a beleknek, vissza kell szokniuk a táplálékra. Néhány napig könnyen emészthető, kímélő, pépes kosztot kell fogyasztani, és az ételt alig fűszerezzük!
  • Aki böjtöl, könnyebben fázik, ráadásul kellemetlen szájíz is jelentkezhet. Ügyelni kell tehát a kellően meleg öltözködésre, friss lélegzetről pedig gyógypasztillákkal gondoskodhatunk.

(Németből fordította: Koncz László)

Bejelentkezés

Hírlevél fel/leiratkozás

Videó ajánlatunk

Biofizikai állapotfelmérés felsőfokon
A videóhoz kattintson a képre!

Kiemelt ajánlatunk

Már tudok segíteni magamon

Már tudok segíteni magamon

Megosztom Önökkel az akut húgyhólyag-gyulladással kapcsolatos tapasztalataimat. Éppen a hétvégi házunkat készítettük fel a téli időszakra, és eközben észre sem vettem, hogy teljesen átfagyott a lábam. Két nap elteltével alhasi fájdalomra ébredtem. Görcsölt is meg nem is, kicsit nyomott is, olyan érzés volt, amilyet korábban soha nem tapasztaltam.

Heti horoszkóp

Heti horoszkóp

Eseménynaptár (ma és holnap)

Találkozzunk a Facebookon is!

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés