Kikapcsolódás lebegéssel

Stresszes, túlhajtott és fáradt? Semmire sincs ideje? A „lebegés” egy új kikapcsolódás-technika, mellyel már az első alkalmazás után egy órával pozitív hatásokat érhetünk el. A testmeleg sós fürdőben lebeg a test a vízben, amely új energiához és erőhöz vezet.

20100504_floating_kapszulaMi az a lebegés?

Néha legszívesebben el szeretne ‘lebegni’ a stressztől? Valóban van egy lehetőség erre – a Floating-gal. Az angol Floating szóból szabadon fordított „lebegés” azt jelenti, hogy lazán lebegünk a vízben és lazítunk. Ezzel a módszerrel, mely orvosi hatásokat is megcéloz, valamint a wellnessben is alkalmazzák, a test lebegő állapotba kerül. Általában e célból egy vízzel töltött un. lebegő-tankba kell beszállni. A vizet a test számára kellemes 34,8°C fokos hőmérsékletre melegítik. Ez a hőmérséklet megfelel a bőr természetes külső hőmérsékletének, úgyhogy a fürdés alatt, sem hideget, sem meleget nem érzünk. A víz sűrűségét só és magnézi-umszulfát-oldattal annyira megnövelik, hogy a test egyszerűen lebeg a vízben. Önmagában már a lebegés is a test izmainak kellemes ellazulását eredményezi. Sok személy leírja, hogy a vízbeszállás és a lebegés az abszolút relaxáció érzését váltja ki: nyugalom és lelki nyugalom tölti el a személyt.

Búcsú a stressztől

Hogy megszabaduljunk a mindennapok gondjától, és hogy kizárjuk a stresszt és a nyüzsgést, a kagylóformájú lebegő-tank teljesen hang és fényszigetelt. A tankban abszolút csend és sötét-ség honol, az ember lebeg a vízben, már akkor is, amikor a tankot lezárják. Először ez nyomasztó érzés lehet, de pontosan ez az abszolút elszigeteltség vezet a stressz kívánt leépítésé-hez. A testnek és a szellemnek nem kell sem a hőmérséklet szabályozásával, sem zörejekkel és képekkel foglalkoznia. Azáltal, hogy sem az agyat, sem az idegrendszert nem érheti hang- és fényinger, képes beállni a belső mentális nyugalom. Ezáltal leépül a stressz és nő a stresszel szembeni ellenállásunk.

20100504_wellness_floatingPozitív hatások a Floating révén

Terápiai támogatásként a Floating-gal lehetséges pozitív hatásokat elérni a Burn-Out-szindrómánál (kiégés). A szakértők a lebegést általánosságban is ajánlják az immunrendszer és a koncentrálóképesség erősítése céljából. Pozitív mellékhatása a növekvő produktivitás és kreativitás. A lazítás lebegő módszere használatos az orvosi kezelés sok területén is. Így használják a sportgyógyászatban, az ortopédiában és a fájdalomgyógyászatban. A gerincoszlopot tehermentesíti a lebegés, még a makacs feszültségek is feloldódnak. Kiegészítésképpen a sós fürdő jót tesz a bőrnek is. A vízben oldott só rendszeres használat során pozitív hatással lehet a szőrtüsző-gyulladásra, vagy az atópiás dermatitisre.

Wellness-variáns

A lebegő-tank alternatívája a wellness spakban található, már hazánkban is egyre több helyen. Úgynevezett úszó területet töltenek be a nyílt medencébe, ahol a súlytalanság állapotába kerülhetünk. A különbség itt annyi, hogy hang- és fényhatások érik a személyt. Az abszolút lebegő-tank rajongók egyenesen lelkesednek a két módszer cserélgetéséért. Az olyan emberek számára, akik a szűk, zárt helyiségektől félnek, a wellness-lebegés jó alternatíva lehet, vagy akár egy későbbi ‘valódi’ lebegés előiskolája. Teljesen mindegy, hogy a lazítás mely formája mellett döntenek, a bemerülés és lazítás a lényege az egésznek.

(Forrás: Entspannung pur durch Floating, németből fordította: Koncz László)