Asztmakontroll sóterápiával és csikunggal

Közeleg a nyár és az allergiás időszak kezdetét is jelenti sokak számára. Az allergia és az asztma sóterápiával és a csikung ősi módszerével is enyhíthető, de egyben egészségmegőrző, megelőző módszernek is kiváló mindkettő.

A sóterápiáról

A 2010-es Asztma Világnapot idén május 4-ikén tartja a Global Initiative for Asthma (GINA), az esemény szervezője és támogatója. A rendezvény célja, hogy tovább erősítse az együttműködést az asztma kezelésével és az ehhez kapcsolódó felvilágosító tevékenységgel foglalkozók között, annak érdekében, hogy világszerte fokozza az asztmára irányuló figyelmet és segítsen bővíteni karbantartásának lehetőségeit. Az asztmakontroll olyan kezelések, módszerek összességét jelenti, amelynek célja a betegség karbantartása. A gyógyszeres kezelés szükségessége csak akkor nő, ha az asztmát nem kellően tartjuk karban, ha viszont kontrolláljuk, akkor ez jelentősen és huzamosan csökkenthető. A sóterápia egyike azon természetes módszereknek, amelyek megfelelően alkalmazva bizonyítottan alkalmasak az asztma tüneteinek tartós csökkentésére. A Sóker Kristálysó Barlangban (Bp. VI. Mozsár u. 7.) az Asztma Világnapja alkalmából ingyenes Nyílt Napot tartanak május 8-án, szombaton 12-18 óráig, mely keretében egyórás relaxációs turnusokban térítésmentesen ki lehet próbálni a himalájai kristálysóból épült és sópárával dúsított sószobák hatását. A sószobákban való tartózkodás különösen hasznos, ha közben testmozgást is végzünk, ezért délután 16:30-tól a Waitankung Csikung nevű tradicionális kínai energetizáló tornát is ingyenesen kipróbálhatják az érdeklődők Orbán Gábor jóga-és csikung oktatóval.

Csikunggal az egészségért

sobarlang-csikung1A Csikungnak számos irányzata fejlődött és érlelődött ki az évezredek alatt. A Waitankung Csikung egészségmegőrző módszer, tudatosan kifejlesztett mozgássorozatokból álló, békés taoista kung fu, mely egyedülálló módon egyesíti a testmozgás, a légzéstechnika, az akupresszúra, a mentális koncentráció, a meditáció elemeit, az életenergia tudatos művelése és fejlesztése. Rezgető mozgáselemekkel és légző gyakorlatokkal energiát termel, melyet aztán koncentráltan hasznosít az akupunktúra-pontok masszírozásával. A Waitankung Csikung irányzat gyakorlatait Dr. Dicsőfi Endre orvos-természetgyógyász honosította meg hazánkban, egészen 1976-ig azonban titokban őrzött módszer volt. Előnye, hogy semmiféle előképzettséget, „ügyességet” nem igényel. Egyszerűsége miatt minden korosztály könnyedén gyakorolhatja, a jó közérzet érdekében. Nem kell hozzá semmilyen felszerelés és hosszú távon nagyon eredményes befektetés, ha rendszeresen gyakoroljuk. Idősebb korban is könnyedén elsajátítható, kiváló hatása középkorúaknál különösen jelentkezik, amikor a Jang energia helyett a Jin kerül túlsúlyba és ennek eredményeképpen a betegségre való hajlamosság megnő. A mai túlhajszolt életformában az eredetileg 50 évre tett középkorúság energiacsökkentő hatása már a 30. és 40. év között jelentkezik. A több ezer év alatt kiérlelt holisztikus egészségmegőrző gyakorlatok a Sóbarlang magas negatív ion koncertrációjú, kristálysó párával dúsított közegében, a nagy mennyiségű kristálysó test-azonos biorezonanciája által kiegyenlített energetikájú és stresszoldó színterápiás sótégla-világítással rendelkező helységben történnek, mely a rezgéseket még jobban felerősíti.

madárA csikung alapja az energiaáramlás

Az élőlények életfolyamatainak egyensúlyát a meridiánokon, energiacsatornákon folyó életenergia, a csi biztosítja. Ha az egyensúly felborul, hiány vagy többlet lép fel, a test védekező rendszere felborul és betegségekre leszünk fogékonyak. A távol-keleti gyógymódok közül a már Európában elismert akupunktúrával és akupresszúrával is a csi áramlását harmonizálják, és ezzel serkentik a szervezet öngyógyító erejét. A különböző csikung-gyakorlatok az életenergia (csi: levegő, életerő, univerzális életenergia) keringését (kung: tartós erőkifejtés, munka, gyakorlás) szolgálják. A keleti ember megfigyelései szerint az élőlények állandóan energiát termelnek. A kismadár például állandóan verdes a szárnyával, vagyis állandóan vibrál és energiát termel. A Waitankung Csikung mozgássora is a természetes vibrációra épül.

Frissítő gyakorlatsor

madárA gyakorlatsor tizenkét rázógyakorlatból áll, nagy hangsúlyt fektet az izmok tudatos feszítésére és ellazítására és intenzíven hat mind a 360 ízületünk mozgékonyságára. A bevezető gyakorlatok után következnek a rázó-, vibrációs gyakorlatok, végül az akupresszúrás pontok masszírozása, amellyel a megtermelt energiát egyenletesen eloszlatjuk a testben. Az „összerázás” során fölvesszük a kapcsolatot környezetünk rezgéseivel. A rezegtetés segítségével a belső energiát aktiváljuk a testben, ezáltal a belső szervek feltöltődnek életenergiával, a vér- és az energiaáramlás fokozódik és harmonizálódik az egész szervezetben. A légzéssel egybekötött ritmikus rázás hatására a testünk blokkolt régiói megnyílnak. Az állandó, finom, kíméletes rázás szinte megnyitja az ízületeket, óvatosan lazítja, oldja a merevségüket. A csi így újra akadálytalanul áramolhat az ízületekbe, ettől pedig azok jobban működnek. Az elmélyült légzés, valamint az egyenes testtartás kitágítja a mellkast, a tüdő több levegőt képes befogadni, ennek köszönhetően a vitalitás növekszik. A láb és a kéz ízületeiben a jin és a jang energia fontos átkapcsolóhelyeit találjuk, ezért az ízületek rázásával járó gyakorlatok elősegítik, hogy a jin energia janggá alakuljon – és fordítva.

Miután leráztuk a feszültséget és feltöltöttük magunkat friss energiával, akupresszúrával visszaadjuk a szervezetünknek a megtermelt energiát. A gyakorlatsor végén testi-lelki-szellemi síkon is élvezhetjük az oldottságot, a lényünket eltöltő finom, bársonyos, egyenletes meleg érzést, az általános jó közérzetet és a frissességet. Az izmaink ellazulnak, és felszabadító, relaxáló hatással van az idegrendszerünkre is. Megszabadulhatunk a zavaró gondolatoktól. A kellemetlen gondolatokat az ember a szó szoros értelmében ki- és lerázza, ugyanakkor önmagát felrázza, túlviszi a fix, zavaró gondolatkörön. Az összes gyakorlat körülbelül egy órát vesz igénybe, de ha nincs elég időnk, le is rövidíthetjük, kihagyhatunk egyes részeket, a kívánt hatás érdekében azonban a sorrendet be kell tartani. A bevezető és levezető mozgássorozatokat mindenképp végezzük el. A gyakorlatok között találunk kar-, láb- és törzsgyakorlatokat, koordinációs gyakorlatokat, lépéseket: mindegyik légzéssel egybekötött és ellazult, meditatív állapotba juttat.

Mire jó a Csikung?

Hasznos gyógymód a legelterjedtebb krónikus betegségeknél, így ízületi bántalmak, stressz, idegesség, magas vérnyomás, emésztőszervi panaszok, vérkeringési zavarok, fáradékonyság, súlyszabályozás, szexuális problémák, allergikus diszpozíció esetén. Természetesen itt a megelőző orvosi diagnosztika és tanácsadás szükséges. Előfordul, hogy a Waitankung egyedül is eredményes, de mint additív, a gyógyulást elősegítő módszer, elsőrangú. A Waitankung Csi Kung legalább annyira hasznos az egészséges szervezetnek is, mint a betegnek. Megmozgatja az egész testet, az összes izmot és ízületet, a vérkeringést, erőteljesen támogatja és fejleszti a jobb és a bal agyfélteke, valamint a két testfél képességeit, szimmetriáját, javítja a koordinációt. Az egyenes tartás és az állandó megfigyelés révén korrigáljuk a törzs tartáshibáit, ami a szervezet mélyebb régióira is kihat. Az ízületek állandó ide-oda mozgásakor a véredények gyors váltásban húzódnak össze és lazulnak el, az így felfrissült, új életenergiával telített vér táplálja, fiatalítja a szervezetet, és serkenti az anyagcsere folyamatokat. A gyakorlatok hosszú távú, rendszeres végzése visszasegít természetes testi-lelki-szellemi egyensúlyunk felé, betegségeink kellemetlen tünetei egyre ritkábban fordulnak elő és az idő legnagyobb részében egészségesen, jó közérzetben létezünk.

(Forrás: Asztmakontroll sóterápiával)